Venäläisen olympiavoittajan piti tavata Vladimir Putin – yllättävä ilmoitus muutti kaiken: "Silloin tajusin, että jotain pahaa olisi tapahtumassa"

Lumilautailun kaksinkertainen olympiavoittaja Vic Wild sai Vladimir Putinilta kahdeksan vuotta sitten kunniamerkin "ansioistaan isänmaalle". Helmikuussa Pekingissä Wild voitti pronssia, ja hänen oli määrä tavata Putin tämän jälkeen. Mutta sitten alkoi sota.

35-vuotias Wild on syntynyt Yhdysvalloissa, mutta hän joutui kovan päätöksen eteen Vancouverin olympialaisten jälkeen vuonna 2010, kun Yhdysvalloissa päätettiin lopettaa lumilautailun alppilajeihin keskittyvä ohjelma.

Juttu jatkuu videon alla. 

Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää kiinni syistään hyökätä Ukrainaan – kehuu venäläisjoukkojen toimintaa 1:51
Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää kiinni syistään hyökätä Ukrainaan – kehuu venäläisjoukkojen toimintaa.

Wildin vaihtoehdot olivat vähissä. Hän saattoi joko lopettaa uransa tai siirtyä edustamaan jotain toista maata. Mentyään vuonna 2011 naimisiin venäläisen lumilautailijan Alena Zavarzinan kanssa Wild päätyi jälkimmäiseen ratkaisuun. Hän haki Venäjän kansalaisuutta ja myös sai sen.

Kolme vuotta tämän jälkeen Wild palkitsi uuden kotimaansa voittamalla Sotshin kisoissa kultaa niin parierikoispujottelussa kuin parisuurpujottelussa. Näistä jälkimmäisessä Wild saavutti pronssia vielä tänä talvena Pekingissäkin.

– Minun täytyi olla (Pekingin kisojen jälken) eristyksessä, sillä meillä oli tulossa iso tapaaminen (Putinin kanssa Kremlissä). Meidän täytyi eristäytyä kahdeksi viikoksi, Wild kertoo BBC:n haastattelussa.

Tapaaminen ei koskaan toteutunut.

– 23. helmikuuta meille kerrottiin, että eristys olisi ohi ja voisimme lähteä kotiin. Kaikki oli peruttu.

– Silloin tajusin, että jotain pahaa olisi tapahtumassa. Ja niin myös tapahtui, seuraavana aamuna se oli menoa.

Venäjän armeija hyökkäsi Putinin käskystä Ukrainaan 24. helmikuuta.

Lue myös:

    Uusimmat