Wagner-koneen maahansyöksyssä kuolleet ja lentotietoja tallentavat laitteet löytyivät – MTV seurasi sotaa perjantaina 25. elokuuta

Mitä lentodata kertoo? Ilmailuasiantuntija katsasti Prigozhinin koneen taustat 4:27
Kokenut suomalaislentäjä tarkasti Prigozhinin turmakoneen taustat ja lentodatan – erikoinen yksityiskohta herätti heti epäilykset

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 25. elokuuta 2023.

 

20.53: Wagner-koneen maahansyöksyssä kuolleet ja lentotietoja tallentavat laitteet löytyivät

Vainajien henkilöllisyyttä selvitetään molekyylianalyysillä.

Wagner-palkkasotilasyhtiön johtajaa Jevgeni Prigozhinia kuljettaneen lentokoneen maahansyöksyn jäljiltä on löydetty kymmenen ruumista ja lentotietoja tallentaneet laitteet, kertovat Venäjän viranomaiset.

Tutkimusryhmän Telegram-viestin mukaan ruumiit ja laitteet löydettiin paikasta, jonne kone oli syöksynyt.

– Molekyyligenetiikka-analyysejä tehdään, jotta henkilöllisyydet saataisiin selville, viestissä sanottiin. (STT)

18.44: The Kyiv Independent: Turkin ulkoministeri tapasi Zelenskyin Kiovassa

The Kyiv Independentin mukaan Turkin ulkoministeri Hakan Fidan saapui tänään Kiovaan tapaamaan presidentti Volodymyr Zelenskyiä.

Zelenskyi kertoi The Kyiv Independentin mukaan heidän keskustelleen Ukrainan rauhankaavasta, maailmanlaajuisen rauhankokouksen valmisteluista ja riskeistä, joita Venäjän Mustanmeren viljakäytävän tukkiminen aiheuttaa.
 

16.13: Putin allekirjoitti asetuksen, jolla palkkasotureilta vaaditaan uskollisuudenvala Venäjälle

Puolisotilaallisten joukkojen jäsenten tulee vannoa uskollisuudenvala Venäjän lipulle, kerrotaan tänään allekirjoitetussa Venäjän presidentin Vladimir Putinin antamassa asetuksessa.

Määräys koskee "vapaaehtoisten joukkojen" jäseniä. Termillä viitataan normaalisti palkkasotilasjärjestöihin. Asetuksen tarkoituksena on sen tekstin mukaan luoda henkinen ja moraalinen perusta Venäjän liittovaltion puolustamiselle.

15.52: Wagner-taistelijat: Ei keinoa kostaa epäiltyä Prigozhinin salamurhaa

Riippumattoman venäläisen Meduza-uutissivuston haastattelemat Wagner-taistelijat murehtivat, ettei heillä ole keinoa kostaa epäilty Jevgeni Prigozhinin salamurha.

– Jos tämä olisi tapahtunut kesäkuun 27. päivänä, juuri (Wagner-kapinan) jälkeen, olisimme reagoineet. Mutta nyt jotkut ovat lomalla, jotkut ovat rakentamassa omaa elämäänsä. Toiset ovat menneet töihin puolustusministeriöön, taistelija sanoo Meduzalle.

Wagnerin lyhyt mutta dramaattinen kapina Prigozhinin johdolla päättyi Valko-Venäjän johtajan Aljaksandr Lukashenkan neuvoteltua Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Prigozhinin ja Wagner-joukkojen siirtymisestä Valko-Venäjälle.

Eräs Wagner-veteraani epäilee Venäjän johdon hajauttaneen palkkasoturit tahallaan ennen Prigozhinin tappamista.

– Osa miehistä on nyt jumissa Valko-Venäjällä, osa Afrikassa ja loput ovat hajautuneet tasaisesti Venäjän alueelle. Kaikki hajautettiin etukäteen, (sillä) maan johto suojeli itseään, hän uskoo.

Hän kertoo jo allekirjoittaneensa sopimuksen virallisen sotilasosaston kanssa ja väittää muidenkin haluavan tehdä samoin.

13.57: Washington Post: Wagner oli jatkanut koulutuksia kapinan jälkeen, ennen Prigozhinin kuolemaa

Yhdysvaltalaisen Washington Postin mukaan Wagner-palkkasotilasyhtiö oli pysytellyt aktiivisena Valko-Venäjällä kesäkuisen kapinansa jälkeen.

Hämäräperäisessä lentoturmassa keskiviikkona kuolleen Jevgeni Prigozhinin yhtiö järjesti koulutuksia ja kokoontumisia heinä-elokuun aikana ainakin kuudessa eri paikassa Valko-Venäjällä, lehti kirjoittaa.

Kokoontumisia ja koulutustapahtumia järjestettiin lehden mukaan myös Valko-Venäjän sotilastukikohdissa sekä turvallisuusjoukkojen kohteissa.

Lehden mukaan koulutus näytti keskittyvän aseiden ja tiedustelulennokkien käsittelyyn, juoksuhautojen käyttämiseen, ensiapukoulutukseen ja sotilastekniikkaan.

Katso myös: Väitetysti ryhmä Wagner-palkkasotureita julkaisi videoviestin, jossa se kehottaa ihmisiä valmistautumaan tulevaan.

Video on julkaistu sen jälkeen, kun Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin sai surmansa Venäjällä lentokone-onnettomuudessa. Samaisessa onnettomuudessa kuoli myös muuta Wagner-henkilöstöä, kuten palkkasotilasryhmän perustaja ja kakkosmies Dmitri Utkin.

Wagner-sotilaat julkaisivat videoviestin: "Olkaa valmiita" 0:17

13.46: Kreml sanoo, että länsimaiden spekulaatiot Prigozhinin lentoturman syistä ovat täyttä valetta.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi perjantaina antamassaan lausunnossa, että länsimaiden väitteet Jevgeni Prigozhinin kuolemaan johtaneesta lentoturmasta ja muut "spekulaatiot" ovat täyttä valetta. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

12.55: Ukrainalainen palomies menetti lähes koko perheensä sodassa: "Tulemme vihaamaan venäläisiä elämämme loppuun asti"

Ukrainan sotaan liittyy myös paljon hiljaista kärsimystä, mikä etulinjan sotavideoista ei välity. Palomiesten tehtävä on raivata romua pommitusten keskellä.

Ukrainalainen palomies Dima on menettänyt lähes koko perheensä sodassa. Hänen vaimonsa ja poikansa pakenivat sotaa Eurooppaan, eikä mies tiedä, näkeekö hän perhettään enää koskaan. Miehen isä kuoli sodan ensipäivinä sydänkohtaukseen. Diman mukaan sydänkohtaus johtuu pommituksesta.

Vaikka työolosuhteet ovat rajuja, Dima kertoo viihtyvänsä töissä. Kodin hiljaisuus on miehelle pahinta ja hän kertoo tuntevansa olevan enemmän kotonaa töissä kuin varsinaisessa kodissaan.

– Tuntuu, että menetän järkeni, hiljaisuus tappaa minut, kuvailee Dima oloaan kotonaan.

Ukrainalainen palomies menetti lähes koko perheensä sodassa: "Tulemme vihaamaan venäläisiä elämämme loppuun asti" 2:58
Dima viihtyy töissä, koska kodin hiljaisuus on hänelle raastavaa – katso haastattelu videolta.

12.39: Ukrainan mukaan Venäjä teki kaksi ohjusiskua Odessaan viime yönä

Ukrainan mukaan Venäjä on viime yönä tehnyt kaksi perättäistä ohjusiskua Odessan alueelle eteläisessä Ukrainassa.

Asiasta kertoi tänään Ukrainan asevoimien eteläisen armeijakunnan tiedottaja Natalia Humeniuk Kyiv Independent -sivuston mukaan.

Ukrainan ilmapuolustuksen onnistui hänen mukaansa ampua alas kaikki kahdessa erässä ammutut neljä ohjusta.

Humeniukin mukaan Venäjän laivasto on sijoittanut Asovanmerelle ohjustukialustan tarkoituksenaan löytää uusia keinoja ohittaa Ukrainan ilmapuolustus.

Venäjä on kiihdyttänyt ilmaiskuja Odessaan sen jälkeen, kun se vetäytyi Mustanmeren viljasopimuksesta. Se on iskenyt erityisesti viljantuotantoon liittyviin kohteisiin sekä satamiin.

12.06: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 470 sotilasta ja 28 tykkiä

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 470 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa kolme taistelupanssarivaunua, kymmenen panssariajoneuvoa ja 28 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

11.43: Putinin tavannut suomalaisdiplomaatti: Venäjän eliitti ei uhkaa Kremliä kahdesta itsekkäästä syystä

Venäjän presidentti Vladimir Putinia ei "lyhyellä aikavälillä uhkaa oikeastaan mikään", arvioi suomalaisdiplomaatti Mikko Hautala, joka on Suomen nykyinen Yhdysvaltain-suurlähettiläs. Suomen Moskovan-suurlähettiläänä Hautala toimi vuosina 2016–2020.

Wagner-pomo Jevgeni Prigozhinin kerrottu kuolema on suomalaisdiplomaatin mukaan väkivaltainen vihje Venäjän eliitille, että vaikka meno ei aina miellyttäisi, on teot ja sanat syytä sovittaa Kremlin sääntöjen mukaisesti.

– Venäjän eliitti, joka on ratkaiseva poliittisessa järjestelmässä, on hankkinut etunsa Putinin kaudella, suurlähettiläs Hautala sanoo.

– Se, että heillä olisi halukkuutta muuttaa järjestelmää tai ottaa se riski, että joku toinen johtaa maata ja vaatii muutoksia, on hyvin alhainen. Heillä on hyvin suuri intressi pitää tilanne sellaisena kuin se on.

Suurlähettiläs Hautala: Venäjän eliitillä on hyvin suuri intressi pitää tilanne sellaisena kuin se on 1:25
Suurlähettiläs Hautala: Venäjän eliitillä on hyvin suuri intressi pitää tilanne sellaisena kuin se on.

10.55: Mitä Prigozhinin turmakoneen musta laatikko kertoo? Venäjä etsii kuumeisesti, mutta totuuden siitä tietää vain Brasilia

Toistaiseksi on epäselvää, missä Moskovassa pudonneen Jevgeni Prigozhinin liikekoneen laite on ja sisälsikö se edes ylipäätään sellaisen. Venäläissivusto Russia-24:n mukaan lentokoneen viimeisistä hetkistä kertovaa mustaa laatikkoa olisi kuitenkin onnettomuuspaikalta mahdollisesti etsitty toistaiseksi tuloksetta.

Jos musta laatikko löytyy ehjänä, olisi normaaliolosuhteissa brasilialaisen Embraer-lentokonevalmistajan mahdollista osallistua onnettomuustutkintaan, kertoo ilmailuasiantuntija Perttu Karivalo.

10.54:MTV:n tiedot: Wagneriin liitetyn sotajoukon johtaja on otettu kiinni Suomessa

Yksi venäläisen Rusich-joukkojen johtajista on otettu kiinni Suomessa. Mies on viranomaisten hallussa. 

Suomessa kiinni otettu Jan Igorovits Petrovski on EU:n ja Yhdysvaltojen pakotteiden alainen henkilö. 

Pakotelistauksen mukaan mies on toiminut Rusich-joukkojen johtajana ja komentajana. Joukoilla on pakotelistauksen mukaan kytköksiä palkka-armeija Wagneriin ja joukkojen uskotaan jopa mahdollisesti toimineen osana Wagner-joukkoja.

10.51: Britannian puolustusministeriön mukaan Prigozhin on "erittäin todennäköisesti" kuollut

Britannian puolustusministeriön mukaan on "erittäin todennäköistä", että Wagner-pomo Jevgeni Prigozhin on kuollut.

Ministeriö julkisti kantansa tämänpäiväisessä tiedustelukatsauksessaan viestipalvelu X:ssä eli entisessä Twitterissä.

Raportin mukaan vielä ei ole saatu pitäviä todisteita siitä, että Prigozhin olisi ollut turmakoneessa sen syöksyessä keskiviikkona maahan tuntemattomasta syystä, mutta hänen kuolemansa on erittäin todennäköinen.

Ministeriön mukaan Prigozhinin kuolema ravistelee Wagner-ryhmää "syvästi", ja mahdollisen seuraajan olisi vaikea täyttää hänen paikkaansa.

10.49: ISW: Wagnerin loppu lähellä

Wagner-palkkasotilasyhtiön johtajan Jevgeni Prigozhinin sekä muiden yhtiön johtohenkilöiden kuolema salamurhaksi epäillyssä lentoturmassa oli lopullinen kuolinisku Wagnerille.

Näin arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) tuoreimmassa raportissaan.

ISW:n mukaan Venäjän puolustusministeriö rekrytoi jo Wagnerin nykyisiä ja entisiä taistelijoita perustamiinsa uusiin palkkasotilasyrityksiin, jotka korvaavat Wagnerin operaatiot ulkomailla.

Tuoreet satelliittikuvat näyttävät Wagnerin purkaneen lähes kolmasosan teltoistaan Tselin-leirillään Valko-Venäjällä, ISW kertoo.

7.52: ISW: Prigozhinin turmakoneessa oli mukana sotilas, jonka kuolema on pitkään piikki Putinin lihassa

Presidentti Vladimir Putin saattaa välttää tilanteen, jossa lentoturmassa kuolleeksi kerrotusta Jevgeni Prigozhinista tulee marttyyri, kirjoittaa Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Prigozhinin lentokoneen pudotessa myös raportoidusti menehtyneen Dmitri Utkinin kohdalla marttyyri-maineen syntymistä voi olla vaikeampi välttää, arvioi ISW.

– Utkinin salamurhasta tulee todennäköisesti pitkäaikainen katkeruuden aihe Wagnerin henkilöstölle, ajatushautomo katsoo.

Utkin on jäänyt julkisuudessa huomattavasti Prigozhinia tuntemattomammaksi, vaikka hänen on väitetty olevan Wagner-ryhmän perustaja.

Syykin on selvä. Siinä missä Venäjän suurhyökkäyksen aikana Prigozhin tarjoili medialle puheenaiheita ja mehukkaita sitaatteja, pysyi Utkin poissa valokeilasta.

6.33: Ukrainan turvallisuuspalvelun tarkka-ampujat antoivat harvinaisen haastattelun: "Ammumme jokaiseen havaitsemaamme kohteeseen"

Ukrainan turvallisuuspalvelun tarkka-ampujia kuvaillaan näkymättömiksi tehokoneiksi, jotka ampuvat jokaista havaittua kohdetta.

Ukrainan tarkka-ampujat ovat taistelleet kotimaansa puolesta jo 18 kuukautta. Yhdysvaltalainen mediayhtiö CNN saavutti ampujia harvinaista haastattelua varten.

Ampujat kertovat heidän päätehtävänsä olevan pelon kylväminen.

– Ammumme jokaiseen havaitsemaamme kohteeseen, koska haluamme rikkoa heidän taisteluhenkeään sekä halua hyökätä meitä vastaan, kertoo Sasha, yksi CNN:n haastattelemista komentajista.

Ukrainan tarkka-ampujat antoivat harvinaisen haastattelun CNN:lle – "Jopa poikani tietää, kuka vihollinen on" 2:33
Ukrainan tarkka-ampujat antoivat haastattelun CNN:lle – "Jopa poikani tietää, kuka vihollinen on".

6.29: Venäjä väittää torjuneensa yli 40 Ukrainan dronea Krimillä

Venäjä väittää torjuneensa torstain ja perjantain välisenä yönä 42 Ukrainan dronea Krimin niemimaalla.

Venäjän puolustusministeriö kertoo asiasta Telegram-kanavallaan. Ministeriö ei sanonut, ehtivätkö dronet aiheuttaa vahinkoa ennen niiden tuhoutumista.

Venäjä liitti kansainvälisen oikeuden vastaisesti Krimin niemimaan itseensä vuonna 2014. Kertshinsalmen silta yhdistää Venäjän laittomasti itseensä liittämän Krimin niemimaan ja Manner-Venäjän.

Torstaina Ukrainan sotilastiedustelupalvelu kertoi, että Ukrainan itsenäisyyspäivän kunniaksi Ukrainan lippu nostettiin salkoon Krimin niemimaalla.

23.01: Yhdysvallat aloittaa ukrainalaislentäjien kouluttamisen

Yhdysvallat aloittaa ukrainalaislentäjien kouluttamisen F16-hävittäjiä varten syyskuussa, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon.

Lentäjät käyvät ensin englannin kielen kurssin Lacklandin lentotukikohdassa San Antoniossa Texasissa, minkä jälkeen he siirtyvät varsinaiseen lentokoulutukseen Arizonaan seuraavassa kuussa.

Ainakin kolme maata, Hollanti, Tanska ja Norja, ovat jo luvanneet antaa F-16-hävittäjiä Ukrainalle. (STT)

21.58: Pentagon: Ei ole tietoja, jotka osoittaisivat ilmaohjuksen pudottaneen Prigozhinin koneen

Yhdysvaltain puolustusministeriön edustajan Pat Ryderin mukaan Pentagonilla ei ole tietoja, jotka viittaisivat maasta ilmaan ammuttavan ohjuksen käyttöön. Ryderin mukaan raportit mahdollisesta ohjuksesta ovat "epätarkkoja". (Reuters ja STT)

21:34: Jyri Lavikainen Viiden jälkeen ohjelmassa: "Putinilla kaksi ongelmaa, joita Prigozhinin kuolema ei ratkaise"

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen näkee, että Putinilla on kaksi perusongelmaa, joita Prigozhinin mahdollinen kuolema ei ratkaise. 

– Ensimmäinen on se, että äärioikealla, jota Venäjän yhteiskunnassa Prigozhinkin edusti, tyytymättömyys ei katoa. He menettivät esitaistelijansa ja sinne ehkä jää kytemään vihaa pinnan alle. 

– Toinen on se, että Prigozhinin kapina osoitti, että Putinin valtakautensa aikana onnistuneesti rakentama Venäjän poliittinen järjestelmä ei kyennyt oma-aloitteisesti toimimaan kapinaa vastaan.  

Lavikainen kertoo, että kaikki odottivat käskyjä Putinilta itseltään. 

– Tämä on hyvin iso ongelma, jos sieltä tulee jokin toinen kapinahanke tulevaisuudessa, Lavikainen lisää. 

– Voi sanoa, että jokainen hetki, kun Prigozhin henkeä veti, oli muistutus siitä, että Putin on heikko. Nyt se ongelma on ratkaistu ainakin, Lavikainen sanoo. 

19.24: Putin: Prigozhin oli lahjakas liikemies

Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin kehui torstaina palkkasoturipäällikkö Jevgeni Prigozhinia lahjakkaaksi liikemieheksi ja sanoi haluavansa ilmaista vilpittömät surunvalittelut päivää aiemmin lento-onnettomuudessa kuolleiden omaisille.

Putin lisäsi Reutersin mukaan televisiokommenteissa, että on odotettava virallisen tutkinnan tuloksia onnettomuudesta, jossa kaikki 10 koneessa ollutta ihmistä kuolivat. Putin myös sanoi, että tutkinta vie aikaa.

Presidentti Putin esitti surunvalittelunsa Prigozhinin perheelle 2:24

Lue lisää torstain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat