WP: USA:n tiedustelulta synkkä ennuste Ukrainan vastahyökkäyksestä – näin arvioi Pekka Toveri

Ukrainalaissotilaat tyhjentävät Klishchiivkan kylää kranaatein ja konetuliasein maan armeijan julkaisemalla videolla Bahmutin eteläpuolelta 1:08
Ukrainan armeija on julkaissut paikallistetun videon, jossa ukrainalaissotilaat tyhjentävät Klishchiivkan kylää kranaatein ja konetuliasein Bahmutin eteläpuolella. Videon kuvausaikaa ei ole vahvistettu. Ajatushautomo Institute for the Study of Warin mukaan video todistaa Ukrainan etenemisen alueella.

Yhdysvaltain tiedustelu toteaa salaiseksi luokitellussa ennusteessaan, ettei Ukrainan kaksi ja puoli kuukautta käynnissä ollut vastahyökkäys onnistu katkaisemaan Venäjän Krimin maasiltaa, jota on pidetty tämän kesän vastahyökkäyksen päätavoitteena. Tiedustelun ennusteesta kertoo yhdysvaltalaislehti Washington Post (WP).

Yhdysvaltain tiedustelun arviossa todetaan tarkalleen, ettei Ukraina kykene etenemään Etelä-Ukrainan Melitopolin kaupunkiin, jonne on Länsi-Zaporizhzhjassa kulkevalta nykyiseltä rintamalinjalta lyhimmillään noin 70 kilometriä.

Melitopolin valtaus todennäköisesti käytännössä tarkoittaisi myös Venäjän Krimin maasillan katkaisua, vaikka kaupungista onkin Asovanmerelle vielä vajaat 10 kilometriä linnuntietä. Venäjän teoreettisetkin maahuoltoreitit Krimille olisivat tuolloin Ukrainan tykistön kantaman sisällä.

Washington Postin mukaan Yhdysvaltain tiedustelun "armottoman arvion" syynä on Venäjän armeijan miinoista ja linnoitteista koostuva syvä puolustus, jota yhdysvaltalaislehti kuvailee sanaparilla "brutaalin pätevä".

Muita usein tarjottuja selityksiä Ukrainan hitaalle etenemiselle ovat ilmaherruuden puute ja aselajien yhteistyön köhiminen

Etelä-Ukrainan rintamatilanne 17. elokuuta. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.
Etelä-Ukrainan rintamatilanne 17. elokuuta. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

Pekka Toveri: "Hidasta ja kuluttavaa jyystämistä"

Suomen entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) kommentoi MTV Uutisille yhdysvaltalaistiedustelun ennustetta sanomalla, että "haastavalta näyttää Ukrainan eteneminen".

– He käyttivät ensin ne joukot, jotka oli suunniteltu läpimurtoon. Ne ovat kuluneet pelkästään siinä, että Ukraina pääsi kiinni Venäjän ensimmäiseen puolustuslinjaan, Toveri sanoo puhelimessa.

– Nyt puolustajan murtamiseen käytetään joukkoja, joita piti käyttää syvyyteen hyökkäämiseen läpimurron jälkeen.

Toveri muistuttaa, että läpimurtotaistelu on usein "hidasta ja kuluttavaa jyystämistä". Jos läpimurto saadaan aikaan, tilanteet voivat muuttua nopeastikin.

Ukrainan vastahyökkäysjoukot ovat Toverin mukaan lähellä kulminaatiopistettä. Kulminaatiopisteellä tarkoitetaan tilannetta, jossa hyökkäysjoukot ovat niin loppu, etteivät ne enää pysty suorittamaan niille suunniteltuja operaatioita.

Myös venäläisjoukot ovat heikentyneet, Toveri muistuttaa.

– Venäjä on ilmeisesti kuluttanut kaikki reservinsä pysäyttääkseen Ukrainan hyökkäykset. Jos Ukraina pääsisi läpimurtoon, ei Venäjän selustassa välttämättä ole sotilaita miehittämään toista ja kolmatta puolustuslinjaa, hän arvioi.

– Ukrainallakin pitää tosin olla joukkoja, joita suunnata aukosta läpi, riittävästi osaamista ja kykyä torjua ilmahyökkäyksiä. Jos edetään avoimessa maastossa ja toisella on ilmaherruus, se on aika huono yhdistelmä.

Kamera tallensi: Ukrainan joukot tuhoavat kaksi venäläistä tankkia ja vaurioittavat kahta muuta – "Vihollinen tuhotaan systemaattisesti" 1:35
Ukrainan armeijan elokuussa julkaisema video väitetysti näyttää, miten maan joukot tuhoavat kaksi T-80-taistelupanssarivaunua ja vaurioittavat T-90- ja T-72 -panssareita. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

"Pitkä, verinen ja hidas" hyökkäys

Kuluvalla viikolla Yhdysvaltain asevoimien komentaja, kenraali Mark Milley totesi Washington Postille, että Yhdysvallat on alusta alkaen pitänyt selvänä, ettei vastahyökkäyksestä tule paraatimarssia.

– Sanoin muutama kuukausi sitten, että hyökkäyksestä tulee pitkä, verinen ja hidas. Ja se on juuri sitä: Pitkä, verinen ja hidas, ja se on hyvin, hyvin vaikea taistelu, Millery totesi Postin mukaan.

MTV Uutisten viime viikolla haastattelema sotatieteilijä Ilmari Käihkö puolestaan totesi, että vastahyökkäystä kohtaan oli suhteettomia odotuksia. Tulevaisuudessa Ukrainan todellinen läpimurto on mahdollinen vain, jos se yksinkertaisesti saa tarvitsemiaan sotatarvikkeita paljon nykyistä enemmän, Käihkö sanoo.

– Osaamista, ammuksia, materiaalia, Käihkö listasi.

Ukraina jää useiden kilometrien päähän Melitopolista

Ukrainalaisjoukot hyökkäävät tällä hetkellä Länsi-Zaporizhzhjassa Robotynen kylän lähettyvillä. Kalustohavaintojen perusteella on katsottu, että Ukraina on viime päivien aikana heittänyt alueen taisteluihin myös aiemmin reservissään pitämiään prikaateja.

Washington Postin haastattelemien yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan ukrainalaisjoukot tulevat jäämään "useiden mailien" päähän Melitopolista. Yksi maili on 1,6 kilometriä.

Kun otetaan huomioon Ukrainan vastahyökkäyksen tähänastinen etenemistahti, voitaisiin jo Melitopolin lähettyville pääsemistä pitää jonkinasteisena onnistumisena.

Melitopol on paitsi lähellä Asovanmerta, niin myös strategisesti merkittävä raideliikenteen ja moottoriteiden risteyskohta, jolla on keskeinen rooli Venäjän armeijan huollon kannalta.

CNN vieraili Ukrainan juuri valtaamassa Urozhainessa: ”Venäläiset tekevät kaikkensa, jotta tämä paikka olisi painajainen ukrainalaisille” 3:33
Katso CNN:n raportti Urozhainesta. Kuva on kuvakaappaus raportissa näkyvästä videosta, jossa Ukraina armeija väittää näkyvän tulituksen kohteeksi joutuvia venäläisjoukkoja. CNN:n mukaan videolla todennäköisesti näkyy, miten Ukraina käyttää rypäleammuksia.

WP: Luvassa syyttelyä

Kiovassa ja länsimaissa tullaan todennäköisesti etsimään syypäitä sille, miksei Ukrainan vastahyökkäys kyennyt saavuttamaan tavoitteitaan, Washington Post kirjoittaa. 

Länsimaat osin aseistivat ja kouluttivat tusinan verran ukrainalaisprikaateja, joita on varustettu muun muassa Leopard 2 -taistelupanssarivaunuilla ja Bradley-rynnäkköpanssarivaunuilla.

Heti vastahyökkäyksen alkupäivinä Ukrainalta jäi taistelukentälle länsikalustoa. Tappiot olivat Washington Postin mukaan ennakoitujen mukaisia ja länsiviranomaiset uskoivat, että Ukraina pitäisi niitä hyväksyttävänä hintana siitä, että Venäjän puolustuslinja murretaan.

New York Timesin mukaan Ukraina menetti vastahyökkäyksen ensimmäisinä viikkoina 20 prosenttia kaikesta kalustosta, jonka se lähetti taisteluihin. Ukraina päätyikin, länsiarvioiden vastaisesti, vaihtamaan taktiikkaa ja vähentämään tappioita.

Heinäkuussa saksalainen Bild-lehti julkaisi Saksan armeijan salaisen arvion, jossa kritisoitiin Ukrainaa hyökkäysjoukkojensa pilkkomisesta liian pieniin osiin. 

Ukrainan erikoisjoukkojen vahvistamaton video: Raakaa lähitaistelua venäläisten juoksuhaudassa 1:57
Ukrainan erikoisjoukkojen kesäkuussa julkaisema video: Sotilaat rynnäköivät venäläisten juoksuhautaan ja käyvät raakaa lähitaistelua. Videota ei suositella herkille, eikä sen aitoutta ole vahvistettu.

ISW: Eteneminen taktisesti merkittävää

Ukraina on uudistetun taktiikkansa voimin kyennyt etenemään hitaasti Etelä- ja Itä-Ukrainassa, mutta merkittäviin läpimurtoihin se ei ole kyennyt. 

Yhdysvaltalaisen ajatushautomo Institute for the Study of Warin näkökanta on, että eteneminen on ollut todennäköisesti merkittävää Venäjän puolustuslinjojen rakenteen vuoksi.

– Venäjä on panostanut paljon vaivaa, resursseja ja sotilaita pitääkseen Robotynen ja Urozhainen kaltaiset paikat. Ukrainan viime aikojen eteneminen näillä alueilla todennäköisesti kertoo Venäjän puolustusjoukkojen laajemmasta heikentymisestä, ISW kirjoittaa.

“Luukkuja ei kannata jättää auki kuumalla” – Ukrainan drone teki selvää venäläistankista 0:38
Ukrainan armeija julkaisu elokuussa videon, jossa se väittää näkyvän, miten ukrainalaisdrone tiputtaa kranaatin venäläisen panssarivaunun sisään avoimesta luukusta. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat