MTV:n tiedot: Wagneriin liitetyn sotajoukon johtaja on otettu kiinni Suomessa

Wagneriin liitetyn sotajoukon johtaja on otettu kiinni Suomessa 2:17
Aihetta käsiteltiin Seitsemän uutisissa.

Yksi venäläisen Rusich-joukkojen johtajista on otettu kiinni Suomessa. Mies on viranomaisten hallussa. 

Suomessa kiinni otettu Jan Igorovits Petrovski on EU:n ja Yhdysvaltojen pakotteiden alainen henkilö. 

EU:n pakotelistauksen mukaan mies on toiminut Rusich-joukkojen johtajana ja komentajana. Joukoilla on pakotelistauksen mukaan kytköksiä palkka-armeija Wagneriin ja joukkojen uskotaan jopa mahdollisesti toimineen osana Wagner-joukkoja.

EU:n pakotteiden mukaan Petrovski on vastuussa toimista, jotka uhkaavat Ukrainan suvereniteettia ja itsenäisyyttä sekä maan turvallisuutta.  

Rusich-joukot ovat sotineet Ukrainassa Venäjän puolella. Suomen viranomaisten kiinni ottamaa miestä epäillään ainakin kesäkuun 2014 ja elokuun 2015 välillä Luhanskin ja Donetskin alueella tapahtuneista terrorismirikoksista. 

Yhdysvaltain valtiovarainministeriön mukaan Petrovski on toiminut Rusich-joukkojen komentajana vuoden 2022 jälkeen. Aiemmin ykkösmiehenä oli niin ikään pakotteiden kohteena oleva Aleksei Miltsakov. 

Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan Petrovski otti päävastuun joukoista sen jälkeen, kun Miltsakov loukkaantui Ukrainan Harkovassa käydyissä taisteluissa vuonna 2022. 

Norja karkotti turvallisuusuhkana

Petrovskin säilöönottoa käsitellään tänään iltapäivällä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

KRP:n käräjäoikeudelle antamien tietojen mukaan poliisi vaatii miehen säilöönoton jatkamista "luovutustutkinnan edistämiseksi ja rikoksentekijän luovuttamiseksi". Ukraina on pyytänyt miehen luovuttamista.

Asiaa käräjäoikeudessa hoitava KRP:n rikoskomisario Kimmo Huhta-aho ei halunnut kommentoida asiaa MTV Uutisille millään tavalla perjantaiaamun aikana. 

Suomessa kiinni otettu venäläismies kiistää syyllistyneensä Ukrainassa tapahtuneisiin terrorismirikoksiin, joista häntä epäillään, kertoo miehen oikeusavustaja STT:lle.

Jan Petrovski on syntynyt Neuvostoliitossa, mutta asunut nuoruudessaan vuosia Norjassa. Hän on saanut runsaasti julkisuutta Norjassa äärioikeistokytköstensä vuoksi. 

Petrovski on osallistunut muun muassa Norjan Soldiers of Odinin toimintaan. Asiasta on uutisoinut esimerkiksi norjalaislehti VG. Norjan yleisradioyhtiö NRK:n mukaan Petrovski on osallistunut myös Syyrian sotaan osana presidentti Bashar al-Assadin hallinnon puolella taistellutta äärioikeistolaista joukkoa.

Norja karkotti miehen Venäjälle vuonna 2016, sillä häntä pidettiin turvallisuusuhkana. 

Vuonna 2017 mies antoi haastattelun venäläiselle uutissivusto Meduzalle, jonka toimitus on tätä nykyä maanpaossa Latvian Riiassa. 

Artikkelissa mies kuvailee itseään venäläiseksi kansallismieliseksi ja patriootiksi. Hän kertoo tutustuneensa Aleksei Miltsakoviin vuonna 2011 ja liittyneensä separatistijoukkoihin Itä-Ukrainassa vuonna 2014. Mies myöntää olleensa perustamassa Rusich-joukkoja. 

Kreml valmistellut Wagnerin ja Prigozhinin korvaamista jo juhannuskapinasta lähtien – "Sitä ei voitu toteuttaa heti" 3:19
Kreml valmistellut Wagnerin ja Prigozhinin korvaamista jo juhannuskapinasta lähtien – "Sitä ei voitu toteuttaa heti".

Lue myös:

    Uusimmat