Yhdysvallat aloittaa ukrainalaislentäjien kouluttamisen – MTV seurasi sotaa

Mitä lentodata kertoo? Ilmailuasiantuntija katsasti Prigozhinin koneen taustat 4:27
Kokenut suomalaislentäjä tarkasti Prigozhinin turmakoneen taustat ja lentodatan – erikoinen yksityiskohta herätti heti epäilykset

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 24. elokuuta 2023. Perjantain seuranta löytyy täältä.

Perjantain seuranta löytyy täältä

23.01: Yhdysvallat aloittaa ukrainalaislentäjien kouluttamisen

Yhdysvallat aloittaa ukrainalaislentäjien kouluttamisen F16-hävittäjiä varten syyskuussa, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon.

Lentäjät käyvät ensin englannin kielen kurssin Lacklandin lentotukikohdassa San Antoniossa Texasissa, minkä jälkeen he siirtyvät varsinaiseen lentokoulutukseen Arizonaan seuraavassa kuussa.

Ainakin kolme maata, Hollanti, Tanska ja Norja, ovat jo luvanneet antaa F-16-hävittäjiä Ukrainalle. (STT)

21.58: Pentagon: Ei ole tietoja, jotka osoittaisivat ilmaohjuksen pudottaneen Prigozhinin koneen

Yhdysvaltain puolustusministeriön edustajan Pat Ryderin mukaan Pentagonilla ei ole tietoja, jotka viittaisivat maasta ilmaan ammuttavan ohjuksen käyttöön. Ryderin mukaan raportit mahdollisesta ohjuksesta ovat "epätarkkoja". (Reuters ja STT)

21:34: Jyri Lavikainen Viiden jälkeen ohjelmassa: "Putinilla kaksi ongelmaa, joita Prigozhinin kuolema ei ratkaise"

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen näkee, että Putinilla on kaksi perusongelmaa, joita Prigozhinin mahdollinen kuolema ei ratkaise. 

– Ensimmäinen on se, että äärioikealla, jota Venäjän yhteiskunnassa Prigozhinkin edusti, tyytymättömyys ei katoa. He menettivät esitaistelijansa ja sinne ehkä jää kytemään vihaa pinnan alle. 

– Toinen on se, että Prigozhinin kapina osoitti, että Putinin valtakautensa aikana onnistuneesti rakentama Venäjän poliittinen järjestelmä ei kyennyt oma-aloitteisesti toimimaan kapinaa vastaan.  

Lavikainen kertoo, että kaikki odottivat käskyjä Putinilta itseltään. 

– Tämä on hyvin iso ongelma, jos sieltä tulee jokin toinen kapinahanke tulevaisuudessa, Lavikainen lisää. 

– Voi sanoa, että jokainen hetki, kun Prigozhin henkeä veti, oli muistutus siitä, että Putin on heikko. Nyt se ongelma on ratkaistu ainakin, Lavikainen sanoo. 

19.24: Putin: Prigozhin oli lahjakas liikemies

Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin kehui torstaina palkkasoturipäällikkö Jevgeni Prigozhinia lahjakkaaksi liikemieheksi ja sanoi haluavansa ilmaista vilpittömät surunvalittelut päivää aiemmin lento-onnettomuudessa kuolleiden omaisille.

Putin lisäsi Reutersin mukaan televisiokommenteissa, että on odotettava virallisen tutkinnan tuloksia onnettomuudesta, jossa kaikki 10 koneessa ollutta ihmistä kuolivat. Putin myös sanoi, että tutkinta vie aikaa.

Presidentti Putin esitti surunvalittelunsa Prigozhinin perheelle 2:24

19.15: Putin lähettää surunvalittelut Prigozhinin perheelle

Uutistoimisto Reutersin mukaan Vladimir Putin kommentoi tänään Prigozhinin lentoturmaa ja lähetti surunvalittelunsa Prigozhinin omaisille. Putin kertoi tunteneensa Prigozhinin jo 90-luvulta lähtien. 

18.10: Norja vahvistaa lahjoittavansa F-16-hävittäjiä Ukrainalle

Norjan hallitus vahvistaa verkkosivuillaan lahjoittavansa F-16-hävittäjiä Ukrainalle. 

– Olemme jo päättäneet kouluttaa ukrainalaisia hävittäjälentäjiä ja ilmoittaneet tänä kesänä, että osallistumme koulutukseen kahdella norjalaisella F-16-koneella. Tavoitteenamme on norjalaisten F-16-hävittäjäkoneiden lahjoitus Ukrainalle, ja palaamme vielä yksityiskohtiin toimituksen määrästä ja aikataulusta, pääministeri Jonas Gahr Støre sanoo.

Norjan hallituksen tiedotteen mukaan hävittäjien lahjoitus tapahtuu tiiviissä yhteistyössä liittolaisten kanssa. Tanska ja Hollanti ovat myös päättäneet lahjoittaa kyseisiä hävittäjiä.

– Jatkamme vuoropuhelua Yhdysvaltojen ja muiden läheisten liittolaisten kanssa nykyaikaisen ilmapuolustusjärjestelmän rakentamisesta Ukrainaan. Norja on antanut merkittäviä sotilaallisia avustuksia Ukrainalle, ja tukemme jatkuu. F-16-hävittäjillä Ukraina saa huomattavasti vahvemman sotilaallisen kapasiteetin, puolustusministeri Bjørn Arild Gram sanoo.

Norjan TV 2 kertoi aikaisemmin tänään Norjan aikeista lahjoittaa F-16-hävittäjiä.

15.11: Ukraina sanoo nostaneensa Ukrainan lipun liehumaan Krimillä itsenäisyyspäivänään

Ukrainan mukaan se on nostanut Ukrainan lipun liehumaan Krimin niemimaalla viime yönä laivastonsa avulla tekemänsä "erityisoperaation" päätteeksi. Krimin niemimaa on ollut Venäjän miehittämä vuodesta 2014.

Ukrainan sotilastiedustelu sanoi erityisjoukkojensa tehneen maihinnousun ja myös taistelleensa miehittäjää vastaan Krimin läntisellä rannikolla lähellä Olenivkan ja Majakin kaupunkeja.

– Tämän seurauksena vihollinen kärsi henkilöstötappioita ja sen armeijan kalustoa tuhoutui, lausunnossa sanottiin.

– (Ukrainan) valtion lippu liehui jälleen Ukrainan Krimillä, lausunnossa sanottiin Ukrainan kansallispäivänä.

Venäjän hyökkäyssodan alettua Ukrainassa viime vuonna Ukraina on tehnyt useita iskuja Krimille, johon se viittaa virallisissa lausunnoissaan vain "väliaikaisesti" miehitettynä.

Eilen Ukraina sanoi tuhonneensa venäläisten S-400-ilmatorjuntajärjestelmän alueella kutsuen sitä raskaaksi iskuksi vihollisen ilmapuolustukseen.

14.38: Zelenskyi: Ukraina ei ollut osallisena Prigozhinin kuolemassa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukraina ei ollut osallisena Wagner-pomo Jevgeni Prigozhinin raportoidussa kuolemassa. 

– Meillä ei ollut mitään tekemistä asian kanssa. Kaikki ymmärtävät, kenellä on jotain tekemistä asian kanssa, Zelenskyi sanoi toimittajille,

Zelenskyi kertoi asiasta Interfax-Ukrainalle uutistoimisto Reutersin mukaan.

13.59: Puolan pääministeri: Wagner-ryhmästä voi tulla entistä suurempi uhka Putinin alaisuudessa

Puolan pääministeri Mateusz Morawieckin mukaan Wagner-ryhmästä voi tulla nyt entistä suurempi uhka, kun se todennäköisesti siirtyy Venäjän presidentin Vladimir Putinin valvontaan Jevgeni Prigozhinin kuoleman jälkeen. 

– Wagner-ryhmä tulee Putinin johtoon. Jokainen vastatkoon itse kysymykseen - onko uhka suurempi vai pienempi? Minulle se on retorinen kysymys, Morawiecki sanoi lehdistötilaisuudessa.

Asiasta kertoo Reuters.

13.26: Norja lahjoittamassa F-16-koneita Ukrainalle

Norjan TV 2:n tietojen mukaan myös Norja aikoo lahjoittaa Ukrainalle F-16-hävittäjiä. Aiemmin yhdysvaltalaishävittäjien lahjoittamisesta ovat kertoneet Hollanti ja Tanska.

Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe vierailee parhaillaan Kiovassa, missä vietetään tänään myös Ukrainan kansallispäivää.

TV 2:n mukaan Norjalla on kaikkiaan 57 kappaletta F-16-koneita, joita maa on korvaamassa F-35-hävittäjillä.

TV 2:n uutisesta kertoi Suomessa aiemmin Keskisuomalainen.

(STT)

13.09: Ukrainalle uutinen Prigozhinin kuolemasta oli tervetullut – "Yksi terroristi vähemmän"

BBC:n mukaan Ukrainan johto on hyvillään uutisesta, jonka mukaan Wagner-pomo Jevgeni Prigozhin kuoli eilen illalla lentoturmassa.

Ukrainan puolustusministerin avustaja Juri Sak totesi radio-ohjelmassa, että Venäjää heikentävät tapahtumat ovat Ukrainalle hyviä uutisia, koska ne vahvistavat Ukrainaa.

Prigozhinin kuolema tarkoittaa Ukrainalle "yhtä terroristia vähemmän" Venäjällä, Sak tokaisi BBC:n mukaan. Wagner-palkkasotilasryhmää on syytetty räikeistä julmuuksista ja sotarikoksista Ukrainassa.

Prigozhinin kuoleman lentoturmassa Venäjällä on laajasti epäilty olleen presidentti Vladimir Putinin kosto kesäkuisesta Wagner-kapinasta.

12.21: Ruotsin sosiaalidemokraatit haluavat maan lähettävän hävittäjiä Ukrainaan

Ruotsin sosiaalidemokraatit haluavat Ruotsin valmistautuvan lähettämään Saabin Gripen-hävittäjiä Ukrainaan. Asiasta kertoi puolueen johtaja Magdalena Andersson lehdistötilaisuudessa.

– Jos Ukrainan hyökkäyksen halutaan onnistuvan, ilmapuolustusta on vahvistettava, hän toteaa.

Ruotsin sosiaalidemokraatit ovat tällä hetkellä oppositiossa.

Sosiaalidemokraattien mukaan Ruotsin on ensin tultava Naton jäseneksi, jotta se voi luovuttaa Gripen-hävittäjiä Ukrainalle.

Tanska ja Hollanti ilmoittivat hiljattain lähettävänsä hävittäjiä Ukrainaan.

11.45:Kyiv Post: Ukraina on tehnyt maajoukoilla iskun Krimille

Ukraina on väitetysti tänään torstaina tehnyt pieneltä vaikuttavan hyökkäyksen maajoukoilla Venäjän miehittämälle Ukrainan Krimin niemimaalle. Asiasta kertoo Ukrainan tiedustelun tiedottajaAndriy Yusov ukrainalaismedia Kyiv Postin mukaan.

Maajoukkojen ohella taisteluun osallistui vesi- ja ilmasotakoneita, Kyiv Post kirjoittaa.

Ukrainalaisjoukot tekivät maihinnousun osana "erikoisoperaatiota" ja onnistuivat kaikissa tehtävissään, Ukrainan tiedustelun tiedottaja Yusov väittää. Tiedossa ei ole, mitä nämä väitetyt tehtävät olivat.

Venäläislähteet puolestaan väittävät, että 10 ukrainalaista "sabotoijaa" hyökkäsi Krimille ja avasi tulen, kirjoittaa Middle East Eyen toimittaja Ragıp Soylu.

Soylun mukaan hyökkäys tapahtui Tarkhankutin niemimaalla, jossa Ukraina väitetysti eilen tuhosi S-400-ilmatorjuntajärjestelmän.

11.42: Ukrainan mukaan seitsemän ihmistä haavoittui Venäjän iskussa Dniproon

Venäjän varhain tänä aamuna tekemä ohjusisku on haavoittanut seitsemää ihmistä Dniprossa, Ukrainan pääkaupungin Kiovan eteläpuolella.

Asiasta kertoi alueen kuvernööri Serhi Lysak tänään.

Ohjusiskussa haavoittui neljä naista ja kolme miestä, hän tarkensi. Heistä kuusi on viety sairaalahoitoon, Lysak kertoi.

Lysakin mukaan iskussa vaurioitui myös asuinrakennuksia ja infrastruktuuria sekä busseja ja henkilöautoja.

Ukrainan ilmapuolustuksen onnistui torjua yksi Venäjän ohjuksista, hän sanoi.

Venäjä on kiihdyttänyt ohjus- ja lennokki-iskujaan Ukrainan kaupunkeihin sen jälkeen, kun Ukraina aloitti vastahyökkäyksensä kesäkuussa.

10.21: Wagner-ryhmän Pietarin toimistolle tuotiin kukkia Prigozhinin muistoksi – palkkasotilas: "Olen sanaton"

Wagner-ryhmän Pietarin toimiston eteen jätettiin kukkia ja kynttilöitä torstaina 24. elokuuta, kun tieto ryhmän ryhmän johtaja Jevgeni Prigozinin kuolemasta annettiin.

Lento-onnettomuus tapahtui keskiviikkoiltana 23. elokuuta, eikä kukaan kyydissä ollut selvitynyt koneen putoamisesta. Prigozhinin nimi oli lentokoneen matkustajalistalla.

Videolla näkyy, kuinka ihmiset jättävät kukkia ja sytyttävät kynttilöitä. Muistomerkin päälle on aseteltu Wagner-ryhmän merkkejä. Paikalla oli kaksi naamioitunutta miestä, jotka väittivät olevansa Wagner-ryhmän palkkasotureita.

– Olen sanaton, koska olemme menettäneet johtajamme, sanoo toinen naamioitunut mies.

Miehet sanoivat odottavansa lisäohjeita muilta Wagnerin komentajilta.

– Meidän on pysyttävä yhdessä.

Wagner-ryhmän Pietarin toimistolle tuotiin kukkia johtaja Prigozhinin muistoksi – palkkasotilas: "Olen sanaton" 1:49
Wagner-ryhmän Pietarin toimistolle tuotiin kukkia johtaja Prigozhinin muistoksi – palkkasotilas: "Olen sanaton".

9.30: Risto E.J. Penttilä Prigozhinin lentoturmasta: "Osoitetaan viidakon tyyliin, kuka on lauman kuningas"

Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin lentokoneen putoaminen tapahtui kansainvälisen Brics-huippukokouksen aikana, jossa presidentti Vladimir Putin piti puheen videoyhteyden välityksellä. Penttilän mukaan Putin halusi lähettää kehittyvien maiden johtajille selkeän viestin.

– Venäjällä valta yhä on tällä miehellä ja se oli kyllä näille johtajille mielestäni viesti siihen suuntaan, että älkää pohtiko vielä Putinin jälkeistä aikaa, Penttilä sanoo.

Mikäli Putinin lähipiirissä on suunnitelmia kaataa hänet, niin nyt tapahtunut lentoturma varmasti torppaa ajatukset siitä, arvioi Penttilä.

– Kyllä tässä osoitetaan viidakon tyyliin, että kuka on lauman kuningas edelleen. Tämä on hyvin brutaalia ja käsittämätöntä. Osoitetaan kuinka käy, jos lähdetään haastamaan, Penttilä sanoo.

Wagnerin johtajan Prigozhinin väitetään kuolleen lentoturmassa – mitä tapauksesta tiedetään? 10:03
Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä ja MTV Uutisten Maailma & Kotimaa -toimituksen päällikkö Mirja Kivimäki keskustelivat MTV:n Huomenta Suomessa lentoturmasta, jossa Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin sanotaan kuolleen.

9.27: Ruumispusseja kannetaan Prigozhinin lentokoneen turmapaikalta

Uutistoimisto Reuters on julkaissut videon, jossa ruumispusseja kannetaan pois keskiviikkoiltana Tverin alueella lähellä Moskovaa pudonneen lentokoneen luota.

Videolla näkyy, miten ainakin kolme ruumispussia kannetaan pois turmapaikalta. Videolla on lisäksi kuvaa tuhoutuneen lentokoneen osista.

Video näyttää: Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin koneen turmapaikalta viedään pois ruumissäkkejä 1:19
Video näyttää, miten Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin lentokoneen turmapaikalta viedään pois ruumissäkkejä.

9.25: Video väitetysti näyttää Prigozhinin lentokoneen putoamisen

Uutistoimisto Reuters on julkaissut videon, jossa väitetään näkyvän, miten Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin lentokone putoaa Tverin alueella lähellä Moskovaa. Reuters ei ole vahvistanut videon aitoutta.

Videolla näkyy, miten taivaalta tippuu vaappuen lentokoneelta näyttävä kohde. Videolla näkyy myös, miten oletetun koneen putoamispaikalta nousee mustaa savua.

Jevgeni Prigozhinin lentokone väitetysti putoaa videolla taivaalta 1:03
Videon väitetään näyttävän, miten Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin lentokone putoaa maahan. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

9.20: Prigozhinin lentokoneen palava hylky näkyy videolla

Uutistoimisto Reuters on julkaissut videon, jossa näkyy Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin pudonneen lentokoneen palava hylky Tverin alueella lähellä Moskovaa. Reuters on vahvistanut videon kuvauspaikan.

Video: Prigozhinin lentokoneen palava hylky 0:50
Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin lentokoneen palava hylky näkyy videolla, jonka kuvauspaikan Reuters on vahvistanut.

9.18: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 340 sotilasta ja 23 panssariajoneuvoa

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 340 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa kaksi taistelupanssarivaunua, 23 panssariajoneuvoa ja 15 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

5.53: Putin ei maininnut Prigozhinin kuolemaa puheessaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin puhui Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin koneen putoamisen jälkeen toisen maailmasodan Kurskin taistelun vuosipäivätapahtumassa. Hän ei maininnut onnettomuutta puheessaan.

Valko-Venäjän maanpaossa oleva oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja sanoi sosiaalisen median päivityksessään, ettei Prigozhinia jäätäisi kaipaamaan Valko-Venäjällä.

–  Hän oli murhaaja, ja hänet tulisi muistaa sellaisena, Tsihanouskaja sanoi.

Ukrainan presidentin avustaja Myhailo Podoljakin mukaan koneen maahansyöksy on signaali Venäjän presidentiltä Vladimir Putinilta Venäjän eliitille.

Myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kommentoi uutista.

–  En tiedä varmasti mitä tapahtui, mutta en ole yllättynyt. Venäjällä ei tapahdu paljoakaan sellaista, jonka takana Putin ei ole. Mutta en tiedä tarpeeksi, jotta voisin kertoa vastauksen, Biden sanoi.

Prigozhinin olinpaikka oli epävarma siitä lähtien, kun Wagner-joukot aloittivat kapinan Venäjän asevoimia vastaan kesäkuun 23. päivänä.

Maanantaina Wagneriin linkittyneillä Telegram-kanavilla levisi video, jossa Prigozhin vaikutti olevan jossain päin Afrikkaa.

Wagner-joukot ovat sotineet Ukrainan lisäksi muun muassa useissa Afrikan maissa.

5.51: Ukraina juhlii itsenäisyyspäiväänsä pienimuotoisesti Venäjän ohjusiskujen pelossa

Ukrainassa vietetään tänään toista itsenäisyyspäivää sodan keskellä. Samalla Venäjän helmikuussa vuonna 2022 käynnistämän hyökkäyssodan alkamisesta tulee kuluneeksi puolitoista vuotta.

Sotaa edeltävien vuosien kaltaisia suuria juhlallisuuksia tai kokoontumisia ei pääkaupungissa Kiovassa olla järjestämässä, mutta maassa voidaan yhä järjestää paikallisempia ja pienimuotoisempia tapahtumia. Esimerkiksi Kiovan pormestari Vitali Klitshko on etukäteen vedonnut ihmisiin, että ilmaiskuista varoittavia sireenejä kuunneltaisiin itsenäisyyspäivänä entistä herkemmällä korvalla, jos Venäjä päättää tehdä ohjusiskuja Ukrainan merkkipäivänä.

Täysin huomaamattomaksi Ukrainan 32. itsenäisyyspäivä ei kuitenkaan jää. Kiovan pääkatu on itsenäisyyspäivän alla osin suljettu, sillä kadulle on saavutettujen voittojen merkiksi asetettu esille Venäjän taisteluissa tuhoutunutta sotakalustoa.

Ukrainan itsenäisyyspäivää juhlistetaan myös muualla maailmassa. Esimerkiksi Helsingissä Ukrainan itsenäisyyspäivää kunnioitetaan liputuksin Senaatintorilla ja ulkoministeriön rakennuksella Merikasarmilla, joka myös valaistaan illalla Ukrainan lipun värein sinikeltaiseksi. Helsingissä järjestetään torstai-iltana myös Ukrainaa tukeva tapahtuma, johon osallistuu myös Suomen valtionjohtoa.

23.40: Wagner-ryhmä: Prigozhin on kuollut

Wagner-ryhmä kertoo Telegram-kanavallaan ryhmän johtajan kuolleen.

Jevgeni Viktorovitš Prigozhin, Wagner-ryhmän johtaja, Venäjän sankari, todellinen isänmaan isänmaanystävä, kuoli Venäjän pettureiden toimien seurauksena. Mutta helvetissäkin hän on paras! Kunnia Venäjälle, kanavalla kirjoitetaan.

23.16: Venäjän ilmailuviranomainen: Prigozhin oli turmakoneessa

Venäjän ilmaliikennevirasto Rosaviatsian mukaan Prigozhin ja Wagner-ryhmän kakkosmies Dmirti Utkin olivat Moskovan pohjoispuolelle pudonneessa turmakoneessa.

Rosaviatsia on julkaissut lentokoneessa olleiden seitsemän matkustajan sekä kolmen miehistön jäsenten nimet.

Asiasta kertoo Reuters.

23.07: Ukraina: Maahansyöksy signaali Putinilta Venäjän eliitille

Ukrainan mukaan lentokoneen maahansyöksy on signaali Venäjän presidentiltä Vladimir Putinilta Venäjän eliitille.

– Prigozhinin ja Wagnerin komentajan näyttävä eliminointi kaksi kuukautta vallankaappausyrityksen jälkeen on signaali Putinilta Venäjän eliitille ennen vuoden 2024 vaaleja: Varokaa! Epälojaalisuus on yhtä kuin kuolema, kirjoitti Ukrainan presidentin avustaja Myhailo Podoljak sosiaalisessa mediassa.

(STT)

23.02: Venäläinen Telegram-kanava väittää Prigozhinin kuolleen

Venäläinen Telegram-kanava Grey Zone väittää Prigozhinin kuolleen. Asiasta raportoi uutistoimisto Reuters.

– Wagner-ryhmän johtaja, Venäjän sankari, todellinen isänmaan isänmaan patriootti - Jevgeni Viktorovitš Prigozhin kuoli Venäjän pettureiden toimien seurauksena, kerrotaan Grey Zone -kanavan viestissä.

Reutersin mukaan Grey Zonella on yhteyksiä Wagner-ryhmään. 

Wagner-ryhmä on vielä Telegramissa toppuutellut johtopäätöksiä Prigozhinin kuolemasta. Ryhmä kertoo odottavansa virallista tietoa keskusorganisaatiolta.

22.28: Prigozhin nousi Ukrainassa ykkösaiheeksi

Kiovassa paikalla oleva MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen kertoo Jevgeni Prigozhinin mahdollisen kuoleman olevan maassa ykkösuutinen.

– Nyt ovat jo kaikki verkon viestintäalustat räjähtäneet täyteen meemejä, ihmiset puhuvat siitä. Oikeastaan se on niin hyvä uutinen täällä, että kukaan ei suostu uskomaan noin hyvää uutista todeksi ennen kuin näkevät kuvat Prigozhinin kuolleesta ruumiista.

Nurmisen mukaan Wagner-pomo henkilöityy Ukrainassa Bahmutin taisteluihin, joissa menehtyi tuhansia ukrainalaisia sotilaita. 

Televisiolähetykset ovat täynnä Prigozhinin synkeää elämänkertaa, Nurminen raportoi Kiovasta Kymmenen uutisissa.

Prigozhin nousi ykkösaiheeksi Ukrainassa: "Viestintäalustat ovat räjähtäneet täyteen meemejä" 1:57
MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen kertoo, kuinka Ukrainassa on otettu vastaan tieto Jevgeni Prigozhinin mahdollisesta kuolemasta ja hän tiivistää myös pääministeri Orpon yllätysvierailun annin.

21.16: Wagner-ryhmä: Toinen Prigozhinin omistama kone laskeutunut Moskovaan

Wagner-ryhmä kertoo Telegramissa Prigozhinin toisen omistaman koneen laskeutuneen Moskovaan Ostafjevon lentokentälle. Kyseessä on Embraer 600 -lentokone.

21.01: Wagner-ryhmä kertoo Prigozhinin ehkä olleen toisessa lentokoneessa

Wagner-ryhmä kertoo Telegram-kanavallaan Prigozhinin saattaneen olla toisessa lentokoneessa, joka on lentänyt Moskovan yli ja kohti lentokenttää. 

– Vaikka monet kanavat raportoivat, että Prigozhin on kuollut, hän on voinut lentää toisessa koneessa, kanavalla kirjoitetaan.

20.47: Wagner-pomo Jevgeni Prigozhin on mahdollisesti ollut maahan syöksyneessä yksityiskoneessa

Venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan venäläinen Wagner-pomo Jevgeni Prigozhin on ollut matkustajana tänään Moskovan pohjoispuolella maahan syöksyneessä yksityiskoneessa. Tass kertoo asiasta viitaten Venäjän ilmaliikennevirasto Rosaviatsiaa. 

– Tverin alueella tänä iltana tapahtuneen Embraer-koneen onnettomuuden tutkinta on aloitettu. Matkustajaluettelon mukaan joukossa on Jevgeni Prigozhinin nimi ja sukunimi, Rosaviatsia kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Tass kertoi aiemmin kymmenen ihmisen kuolleen yksityiskoneen syöksyttyä maahan Venäjän Tverin alueella Moskovan pohjoispuolella. Reuters kertoo Moskovasta Pietariin matkanneen koneen kyydissä olleen seitsemän matkustajaa ja kolme miehistön jäsentä.

Vielä ei ole vahvistettua tietoa siitä, onko Prigozhin ollut kyseisen lentokoneen kyydissä

17.15: Neljä koulutyöntekijää kuoli kouluun tehdyssä iskussa Romnyssa

Neljä koulutyöntekijää kuoli ja neljä muuta henkilöä loukkaantui tänään Venäjän tekemässä iskussa kouluun Romnyn kaupungissa Koillis-Ukrainassa. 

Asiasta kertoo sisäministeri Ihor Klymenko uutistoimisto Reutersin mukaan. 

Klymenkon mukaan pelastustyöntekijät löysivät koulun raunioista koulun johtajan, apulaisjohtajan, sihteerin ja kirjastonhoitajan ruumiit. 

Neljä paikallista asukasta loukkaantui heidän kulkiessaan koulun ohi.

Reuters ei pystynyt välittömästi vahvistamaan tietoa. Venäjä kiistää kohdistaneensa hyökkäyksiä siviileihin ja siviili-infrastruktuuriin.

16.00: Zelenskyi vannoo lopettavansa Venäjän miehityksen Krimillä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vannoo lopettavansa Venäjän miehityksen Krimin niemimaalla ja kaikilla muilla Venäjän hallitsemilla alueilla Ukrainassa. Asiasta kertoo Reuters.

– Krim tullaan poistamaan miehityksestä, kuten kaikki muutkin Ukrainan osat, jotka valitettavasti ovat edelleen miehittäjän hallussa, Zelenskyi sanoi tänään Krimiä käsittelevässä kansainvälisessä konferenssissa, johon hänen mukaansa osallistui yli 60 maata.

Venäjä otti Krimin haltuunsa ja liitti sen itseensä vuonna 2014. Niemimaan liittämistä on pidetty laittomana.

12.33: Entinen Moskovan kirjeenvaihtaja poistui maasta 16 vuoden jälkeen – "Sen oli kirjoittanut nainen, joka ei tiedä mitään"

Moskovan entinen kirjeenvaihtaja, Dagens Nyheterin ja Huvudstadsbladetin toimittaja Anna-Lena Laurén vieraili MTV:n Huomenta Suomessa kertomassa kokemuksiaan työstään venäjän alkaessa laajamittaisen hyökkäyssodan ukrainaan. 

Laurén työskenteli 16 vuotta Venäjällä, joista hän asui viimeiset vuodet Pietarissa. Huhtikuussa Venäjän ulkoministeriön antipropagandaosasto julkaisi hänestä kirjoituksen omissa sosiaalisissa medioissaan. Artikkelissaan Laurén oli kirjoittanut Venäjän viranomaisten mielestä Sergei Lavrovista kriittiseen sävyyn.

– Heidän mielestään olin kerännyt valheellista tietoa Lavrovista ja juttu oli naurettava sekä sen oli kirjoittanut nainen, joka ei tiedä mitään. Se on ihan tavallista mustamaalaamista propagandasodassa. Minua syytettiin myös valheellisten uutisten levittämisestä, Laurén sanoo.

11.59: Venäjän valtionmedia: Julkisuudesta kadonnut kenraali Surovikin on erotettu, seuraaja nimitetty

Venäläiskenraali Sergei Surovikin on saanut potkut Venäjän ilma- ja avaruusvoimien komentajan paikalta, Venäjän valtiollinen uutistoimisto RIA Novosti kertoo lähteen sanoneen.

RIA Novostin lainaaman lähteen mukaan ilmavoimien esikuntapäällikkö Viktor Afzalov korvaa väliaikaisesti Surovikinin.

Yhdysvaltalaislehti Politico uutisoi Surovikinin potkuista eilen venäläisiin medialähteisiin viitaten.

Surovikinia ei ole nähty julkisuudessa sen jälkeen, kun Wagner-palkkasotilasyhtiön taistelijat kapinoivat Venäjällä kesäkuussa.

10.27: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 480 sotilasta ja 11 taistelupanssarivaunua

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 480 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 11 taistelupanssarivaunua, 12 panssariajoneuvoa ja 23 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

9.40: Suomen Sisu-panssarit tallentuivat kameralle Ukrainassa – suomalaisupseeri tylynä: "Kertoo karua kieltään siitä, miksi tappiot kasvavat"

Suomalaisvalmisteisia Sisu XA-185S -kuljetuspanssariajoneuvoja näkyy sosiaalisessa mediassa kiertävässä videossa tavalla, joka Maavoimien everstiluutnantti Mika Mäenpään mukaan "kertoo ikävä kyllä karua kieltään siitä, miksi tappiot kasvavat".

Videolla Sisu XA-185S -panssariajoneuvot ovat tien vieressä peltoaukealta näyttävässä maastossa. Vaunujen takana on jalkaväkisotilaita suojassa.

– Kuljetuspanssariajoneuvo ei ole rynnäkköpanssarivaunu eikä sitä pitäisi käyttää sen tavoin. Sitä ei ole siihen tarkoitettu, Mäenpää kirjoittaa X:ssä.

– Tällainen kuluttaa kalustoa Ukrainassa nopeammin kuin länsimaat pystyvät toimittamaan, hän jatkaa.

9.05: Venäläinen lennokki on iskenyt viljavarastoihin Odessassa

Venäläinen lennokki iski keskiviikkona viljavarastoihin Odessan alueella Etelä-Ukrainassa, kertoo Odessan alueen kuvernööri Oleh Kiper sosiaalisessa mediassa.

Kiperin mukaan varastossa syttyi tulipalo, joka kuitenkin saatiin hallintaan nopeasti.

Hyökkäys on viimeisin sen jälkeen, kun Venäjä kieltäytyi jatkamasta Mustanmeren viljasopimusta. Sopimuksesta irtautumisensa jälkeen Venäjä on moukaroinut Odessan ja Mykolajivin alueita Etelä-Ukrainassa. Alueilla on viljankuljetuksen kannalta välttämättömiä satamia ja muuta infrastruktuuria.

7.12: NY Times: Ukrainan hyökkäysjoukot sijoitettu huonosti – Länsikomentajat ylipuhuvat Ukrainan kenraalia

Ukrainan vastahyökkäyksen heikko eteneminen johtuu isoilta osin joukkojen huonosta sijoittelusta rintamalla, arvioivat yhdysvaltalaiset ja länsimaalaiset viranomaiset yhdysvaltalaiselle New York Times -lehdelle (NYT).

Vastahyökkäyksen päätarkoitus on katkaista Venäjän huoltoreitti Etelä-Ukrainaan katkaisemalla maayhteys Venäjän ja Krimin niemimaan välillä.

Ukrainalaiskomentajat ovat kuitenkin jakaneet joukkoja melko tasaisesti itään ja etelään, arvioivat viranomaiset.

Viranomaisten mukaan Bahmutin ja muiden idän kaupunkien lähistöllä on enemmän ukrainalaisjoukkoja kuin strategisesti tärkeämpien Melitopolin ja Berdjanskin lähistöllä etelässä.

Bahmutin alueella on yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan suuri määrä joukkoja, joilla voisi yrittää jopa vallata koko alueen takaisin. Siitä aiheutuisi kuitenkin isoja tappioita vailla suurempia strategisia hyötyjä.

7.09: Ukraina sanoo kolmen ihmisen kuolleen Venäjän tykistöiskussa Lymanin lähellä

Ukrainan viranomaisten mukaan kolme ihmistä on kuollut Venäjän tykistöiskussa Ukrainan itäosassa tiistai-iltana. Iskuja tehtiin kahteen kylään Lymanin kaupungin lähellä Donetskin alueella.

Donetskin alueen sotilashallinnon päällikkö Pavlo Kyrylenko kertoi Telegram-kanavallaan kolmen ihmisen kuolleen ja yhden haavoittuneen Torsken kylässä. Lisäksi yksi ihminen haavoittui Zakitnessa.

Lymanin kaupunki sijaitsee Donetskin alueella lähellä Harkovan ja Luhanskin alueiden rajoja.

7.05: Venäjä: Moskovassa lennokki-isku rakenteilla olevaan rakennukseen

Moskovassa lennokki on osunut rakennusvaiheessa olevaan rakennukseen, sanoo kaupungin pormestari Sergei Sobjanin Telegram-kanavallaan.

Sobjaninin mukaan Venäjän ilmatorjunta on ampunut alas toisen lennokin Mozhaiskin piirissä Moskovan länsipuolella.

Alustavien tietojen perusteella iskuista ei ole aiheutunut uhreja.

Venäjän valtiollisen uutistoimisto Tassin mukaan lentoliikenne on keskeytetty Moskovan kentillä.

21.52: Venäläisväite: Moskovan Ukrainan sotatoimien entinen kenraali Sergei Surovik on erotettu

Tunnettu venäläinen toimittaja Aleksei Venediktov väitti uutistoimisto Reutersin mukaan tiistaina, että Moskovan Ukrainan sotatoimien entinen kenraali Sergei Surovik on erotettu maan ilmavoimien johtajan tehtävästä.

Raportille ei ollut virallista vahvistusta, mutta venäläiset uutistoimistot siteerasivat sitä uutistoimisto Reutersin mukaan sosiaalisessa mediassa.

Venediktov väitti Telegram-kanavallaan, että Surovikin oli erotettu virallisella määräyksellä, antamatta tarkempia tietoja.

Reutersin mukaan kenraalia ei ole nähty julkisuudessa sen jälkeen, kun Wagner-palkkasotilasryhmä ja sen johtaja Jevgeni Prigozhin ryhtyivät 24. kesäkuuta lyhytaikaiseen kapinaan Venäjän puolustuslaitosta vastaan.

Kapinan aikana Surovikin esiintyi videolla epämukavan näköisenä ja ilman arvomerkkejä kehottaen Prigozhinia luopumaan tehtävistään. Kapinan jälkeen venäläisissä ja ulkomaisissa uutisissa on väitetty, että Surovikinia tutkitaan mahdollisesta osallisuudesta kapinaan. (Reuters)

20.30: Ukrainassa ratsattiin yli 200 värväystoimistoa osana korruptiojahtia 

Ukrainan viranomaiset ratsasivat tiistaina yli 200 värväystoimistoa eri puolilla maata osana korruption vastaista toimintaa.

– Saadakseen laittomia etuja viranomaiset auttoivat kansalaisia hankkimaan todistuksia vammoista tai auttoivat niin, että henkilö julistettiin tilapäisesti palvelukseen kelpaamattomaksi, sanottiin yleisen syyttäjän viraston lausunnossa.

Ukrainassa värvätään jatkuvasti lisää väkeä mukaan vastahyökkäysjoukkoihin, jotka yrittävät murtautua läpi venäläisten asemista maan itä- ja eteläosassa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyierotti aikaisemmin tässä kuussa värväyksestä vastaavia viranomaisia kaikkialta maasta. Zelenskyin mukaan heitä epäillään lahjuksien ottamisesta, mikä saattaa rinnastua maanpetokseen.

Korruption kitkeminen on ollut länsimaiden ja EU:n keskeisiä vaatimuksia Ukrainalle.

(STT)

19.14: Yhdysvaltain Sullivan: Yhdysvallat ei näe Ukrainan olevan pattitilanteessa

Yhdysvallat ei ajattele, että Ukrainan konflikti olisi pattitilanteessa, sanoi Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden asiantuntija Jake Sullivan tiedotustilaisuudessa tiistaina.

– Olemme tehneet koko ajan selväksi, että taistelukenttä on hyvin dynaaminen… hyökkäämistä ja puolustamista on molemmin puolin useissa kohdissa hyvin pitkää etulinjaa, Reuters kertoo Sullivanin todenneen.

Sullivanin mukaan Ukraina on suunnitelmallisesti ja järjestelmällisesti saanut alueita vallattua.

(Reuters)

Lue lisää tiistain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat