ISW: Wagner-taistelijat alkaneet häipyä leiriltään Valko-Venäjältä – Wagnerin loppu lähellä

Video näyttää: Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin koneen turmapaikalta viedään pois ruumissäkkejä 1:19
Video näyttää: Prigozhinin koneen turmapaikalta vietiin pois ruumissäkkejä

Venäjän johto hajautti Wagner-taistelijat tahallaan ennen Prigozhinin kuolemaa, epäili Wagner-taistelija Meduzalle.

Wagner-palkkasotilasyhtiön johtajan Jevgeni Prigozhinin sekä muiden yhtiön johtohenkilöiden kuolema salamurhaksi uskotussa lentoturmassa oli lopullinen kuolinisku Wagnerille. Näin arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) tuoreimmassa raportissaan.

ISW:n mukaan Venäjän puolustusministeriö jo rekrytoi Wagnerin nykyisiä ja entisiä taistelijoita perustamiinsa uusiin palkkasotilasyrityksiin, jotka korvaavat Wagnerin operaatiot ulkomailla.

Tuoreet satelliittikuvat näyttävät Wagnerin purkaneen lähes kolmasosan teltoistaan Tselin-leirillään Valko-Venäjällä, ISW kertoo.

Lukuisia taistelijoita on raportin mukaan häipynyt Venäjän jätettyä maksamatta heidän ylläpitonsa Valko-Venäjällä.

Wagnerin lyhyt mutta dramaattinen kapina Prigozhinin johdolla päättyi kesäkuussa Valko-Venäjän johtajan Aljaksandr Lukashenkan neuvoteltua Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Wagner-joukkojen siirtymisestä Valko-Venäjälle.

Kreml valmistellut Wagnerin ja Prigozhinin korvaamista jo juhannuskapinasta lähtien – "Sitä ei voitu toteuttaa heti" 3:19
Kreml valmistellut Wagnerin ja Prigozhinin korvaamista jo juhannuskapinasta lähtien – "Sitä ei voitu toteuttaa heti".

"Wagnerin taistelijat unohtavat tämän"

Washington Post -lehti kertoi, että Prigozhinille sekä koneturmassa kuolleelle Dmitri Utkinille on kyhätty muistomerkki Novosibirskin kaupungissa Etelä-Venäjällä. Taistelijat koristelivat Prigozhinin ja Utkinin kehystetyt valokuvat kukilla ja asettivat ne Wagnerin lipun alle.

Riippumattoman venäläisen Meduza-uutissivuston haastattelemat Wagner-taistelijat kertoivat, että taistelijoilla on mieli maassa, mutta että heillä ei ole keinoa vastata tai kostaa Prigozhinin epäiltyä salamurhaa. Yksi Afrikassa taistellut sotilas sanoi taistelijoiden kutsuneen Prigozhinia "isäksi".

–  Jos tämä olisi tapahtunut kesäkuun 27. päivänä, juuri (Wagner-kapinan) jälkeen, olisimme reagoineet. Mutta nyt jotkut ovat lomalla, jotkut ovat rakentamassa omaa elämäänsä. Toiset ovat menneet töihin puolustusministeriöön, hän sanoi Meduzalle.

Wagner-yhtiö ei ole vielä virallisesti antanut lausuntoa Prigozhinin kuolemasta, mikä voi Meduzan mukaan johtua myös siitä, että Prigozhin on aiemmin kaksi kertaa lavastanut oman kuolemansa.

Ryhmää lähellä olevat sivustot ovat kuitenkin tuominneet lentoturman salamurhana ja julistaneet Prigozhinin kuolleen.

–  Ei hätää, he jauhavat tätä paskaa sosiaalisessa mediassa kaksi viikkoa ja sitten unohtavat sen, sanoi Meduzalle Wagner-veteraani, joka kertoi jo allekirjoittaneensa sopimuksen virallisen sotilasosaston kanssa.

Venäjän johto hajautti Wagner-taistelijat tahallaan ennen Prigozhinin kuolemaa, hän epäilee.

–  Osa miehistä on nyt jumissa Valko-Venäjällä, osa Afrikassa ja loput ovat hajautuneet tasaisesti Venäjän alueelle. Kaikki hajautettiin etukäteen, (sillä) maan johto suojeli itseään. Jotkut ovat soittaneet minulle kysyäkseen, kuinka tehdä kuten minä olen tehnyt, hän sanoi.

Mitä lentodata kertoo? Ilmailuasiantuntija katsasti Prigozhinin koneen taustat 4:27
Mitä lentodata kertoo? Ilmailuasiantuntija katsasti Prigozhinin koneen taustat.

Lue myös:

    Uusimmat