Wagner-ryhmä: Jevgeni Prigozhin on kuollut

Prigozhinin väitetään kuolleen, video lentoturmasta leviää 1:03
Katso MTV Uutiset Liven lähetys tilanteesta

Venäjän ilmaliikennevirasto Rosaviatsian ja Wagner-ryhmän mukaan Wagner-pomo Jevgeni Prigozhin oli Moskovassa pudonneen lentokoneen matkustajien joukossa. 

Wagner-ryhmä on kertonut Telegram-kanavallaan Jevgeni Prigozhinin kuolleen lentokoneen pudottua maahan Tverin alueella Moskovan pohjoispuolella. 

– Jevgeni Viktorovitš Prigozhin, Wagner-ryhmän johtaja, Venäjän sankari, todellinen isänmaan ystävä, kuoli Venäjän pettureiden toimien seurauksena. Mutta helvetissäkin hän on paras! Kunnia Venäjälle, kanavalla kirjoitetaan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan myös Venäjän ilmaliikennevirasto Rosaviatsia kertoo Prigozhinin olleen turmakoneessa.

Prigozhinin nimen kerrottiin jo aikaisemmin olleen koneen matkustajaluettelossa. Rosaviatsia on julkistanut koneessa olleiden nimet, mukaan lukien seitsemän matkustajaa sekä kolme miehistön jäsentä. 

Turmakoneessa on Reutersin mukaan ollut myös Wagner-ryhmän kakkosmies Dmirti Utkin.

Wagner-ryhmä kertoi aikaisemmin keskiviikkoiltana Telegram-kanavallaan Prigozhinin saattaneen olla toisessa lentokoneessa, joka on lentänyt Moskovan yli ja kohti lentokenttää. 

– Vaikka monet kanavat raportoivat, että Prigozhin on kuollut, hän on voinut lentää toisessa koneessa, kanavalla kirjoitetaan.

Politics UK:n väitteiden mukaan Venäjän ilmavoimat olisi ampunut koneen alas. Myös BBC viittaa Telegram-viesteihin, joiden mukaan ilmavoimat oli paikalla.

Videon aitoutta ei ole pystytty varmistamaan.

 

– Tverin alueella tänä iltana tapahtuneen Embraer-koneen onnettomuuden tutkinta on aloitettu. Matkustajaluettelon mukaan joukossa on Jevgeni Prigozhinin nimi ja sukunimi, Venäjän ilmaliikennevirasto Rosaviatsia väittää.

Moskovasta Pietariin matkalla olleessa koneessa oli Reutersin mukaan seitsemän matkustajaa ja kolme miehistön jäsentä.

Venäjän ilmailuviranomaiset ovat aloittaneet tutkinnan onnettomuudesta.

Putin ei maininnut turmaa puheessaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin puhui turmahetken jälkeen toisen maailmasodan Kurskin taistelun vuosipäivätapahtumassa. Hän ei maininnut onnettomuutta puheessaan.

Valko-Venäjän maanpaossa oleva oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja sanoi sosiaalisen median päivityksessään, ettei Prigozhinia jäätäisi kaipaamaan Valko-Venäjällä.

–  Hän oli murhaaja, ja hänet tulisi muistaa sellaisena, Tsihanouskaja sanoi.

Ukrainan presidentin avustaja Myhailo Podoljakin mukaan koneen maahansyöksy on signaali Venäjän presidentiltä Vladimir Putinilta Venäjän eliitille.

Myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kommentoi uutista.

–  En tiedä varmasti mitä tapahtui, mutta en ole yllättynyt. Venäjällä ei tapahdu paljoakaan sellaista, jonka takana Putin ei ole. Mutta en tiedä tarpeeksi, jotta voisin kertoa vastauksen, Biden sanoi.

Prigozhinin olinpaikka oli epävarma siitä lähtien, kun Wagner-joukot aloittivat kapinan Venäjän asevoimia vastaan kesäkuun 23. päivänä.

Maanantaina Wagneriin linkittyneillä Telegram-kanavilla levisi video, jossa Prigozhin vaikutti olevan jossain päin Afrikkaa.

Wagner-joukot ovat sotineet Ukrainan lisäksi muun muassa useissa Afrikan maissa.

Lue myös:

    Uusimmat