Vauva käännytettiin pois kahdesta sairaalasta – poika menehtyi vain tunteja myöhemmin

Eteläafrikkalainen perhe väittää, että kaksi sairaalaa kieltäytyi ottamasta hoidettavakseen heidän kuumeista viiden kuukauden ikäistä poikaansa. Kun poika lopulta otettiin hoitoon, mitään ei ollut tehtävissä.

Etelä-Afrikan Pietermaritzburgissa asuva perhe yritti viedä kuumeisen viiden kuukauden ikäisen vauvan sairaalaan hoidettavaksi, mutta kaksi kaupungin sairaalaa käännytti heidät pois. Poika kuoli Edendalen sairaalassa aikaisin sunnuntaiaamuna, kertoo News24-sivusto.

Perheen mukaan Greyn ja Northdalen sairaalat eivät olleet ottaneet poikaa hoidettavaksi. He ovat varmoja, että pieni Brody Lee olisi elossa, jos hän olisi saanut nopeammin apua. Hänellä oli lopulta testien jälkeen todettu aivokalvontulehdus.

Korkea kuume ja jatkuva itku

Pojan täti Janine Kemp kertoo, että pikkuinen heräsi lauantaiyönä itkemään. Äiti huomasi, että lapsella oli hyvin korkea kuume. Poika itki lakkaamatta.

Perhe saapui Greyn sairaalaan puoli kahdeltatoista yöllä. Vauvaa tutkittiin, ja hänelle annettiin kuumetta alentavaa lääkettä. Sairaalahoitoon häntä ei kuitenkaan otettu, vaan lapsi sai lähetteen Northdalen sairaalan lastenklinikalle.

Tyly sairaanhoitaja

Janine kertoo, että he saivat Northdalessa tylyn vastaanoton. Hoitajan mukaan sänkypaikkoja ei ollut vapaina. Nainen oli tiukannut, olisiko jonkun toisen potilaan pitänyt luovuttaa paikkansa Brody Leelle.

– Hän oli hyvin töykeä meitä kohtaan, Janine kertoo.

Janinen mukaan hoitaja ei edes lukenut Greyn sairaalasta saatua lähetekirjettä ja kieltäytyi tutkimasta Brody Leeta. Heitä neuvottiin menemään johonkin toiseen sairaalaan.

Pojan tila huononi yhtäkkiä

Perhe kiirehti takaisin Greyn sairaalaan, jossa heille osoitettiin jälleen ovea, koska heidän oltiin oletettu menevän Northdaleen.

Kun perhe lähti Greyn sairaalasta, Brody Leen huulet alkoivat muuttua sinertäviksi, ja hän kylmeni. Janinen mukaan he ajattelivat, että pojan kuume laski.

– Emme osanneet aavistaakaan, että hän jättäisi meidät pian, Janine muistelee.

Perhe palasi kotiin. He aikoivat mennä lastenlääkärin vastaanotolle seuraavana päivänä.

Aivokalvontulehdus vei pojan hengen

Tunnin kuluttua perhe huomasi, että vauvalla oli sinisiä kohtia ympäri kehoaan. He kiirehtivät Edendalen sairaalaan.

Lääkärit yrittivät elvyttää Brody Leeta 45 minuutin ajan. Puoli neljältä sunnuntaiaamuna poika todettiin kuolleeksi.

Perhe kaipaa vastauksia

Janinen mukaan Edendalen lääkärit olivat sanoneet, että mikäli poika olisi saanut kaksi annosta penisilliiniä, hän olisi toipunut.

– Miten he saattoivat käännyttää vauvan pois? Ymmärrän, että heillä ei ollut sänkypaikkoja, mutta miksi he eivät silti auttaneet häntä? Ei hän sänkyä tarvinnut.

Janinen mukaan heille kerrottin Greyn sairaalassa, että sairaala ottaa vastaan vain potilaita, joilla on lähete.

– Ajattelimme, että he olisivat auttaneet meitä tällaisessa tilanteessa.

Janine kertoo, että Greyn sairaalan johto on pyytänyt heiltä anteeksi.

– Mitä se auttaa, sillä vauvamme on poissa? Janine itkee.

Sairaalan sanotaan toimineen oikein

Maritzburg Sun -sivusto kertoo, että Northdalen sairaala aikoo tutkia asiaa.

KwaZulu-Natalin provinssin terveysasioita käsittelevän komitean jäsen Yusuf Bhamjee kertoo sivustolle, että Northdalen sairaala toimi kuten sen pitikin. Bhamjeen mukaan juuri silloin sairaalassa sattui olemaan 18 muutakin lasta hoidettavana.

Jos Greyn sairaala olisi tiennyt, että Northdalessa ei ollut paikkoja, he eivät Bhamjeen mukaan olisi lähettäneet lasta sinne. Bhamjee kertoo kuulleensa, että Northdalen lääkäri olisi tullut katsomaan vauvaa 15 minuutin kuluttua, mutta perhe oli ehtinyt lähteä.

KwaZulu-Natalin terveysasioista vastaavan hallinnon edustaja Ncumisa Mafunda kertoo, että he ovat hyvin huolestuneita esitetyistä syytöksistä. Lisäksi hän sanoo ottavansa osaa perheen suruun. Tiedottaja kertoo, että hänen saamansa informaatio tapahtuneesta on ristiriidassa perheen kertomuksen kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja