Varoitus kaikille puhelimen näprääjille! Kännykän käyttöön liittyvät kasvovammat yleistyneet, kertoo tutkimus

Älylaitteiden vaikutus lasten näköön 7:39
Miten älylaitteet vaikuttavat lapsen näköön? Aiheesta lisää videolla!

Kännykän käytön kanssa kannattaa olla varovainen, tutkijat muistuttavat.

Kännyköiden käyttöön liittyvien kasvojen ja kaulan alueen vammojen määrä on noussut Yhdysvalloissa, kertoo kuun alussa The Jama Otolaryngology -lehdessä julkaistu tutkimus.

Tutkimuksen tekoon osallistui plastiikkakirurgi Boris Paskhover Rutgers New Jersey Medical School -yliopistosta.

Poikittaistutkimuksessa käsiteltiin 2 501 kännykän käyttöön liittyvää pään ja kaulan alueen loukkaantumistapausta, jotka oli raportoitu kansalliseen National Electronic Injury Surveillance System -tietokantaan. Tietokannassa oli yli 100 yhdysvaltalaissairaalasta kerättyjä päivystyspoliklinikkatietoja vuosilta 1998–2017.

Älypuhelinten suosion myötä lisääntyivät vammat

Tutkimuksessa havaittiin, että kasvojen ja kaulan alueella sattuneiden kännykkään liittyvien loukkaantumisten määrä oli lisääntynyt tasaisesti koko 20 vuotta kestäneen tarkastelujakson aikana, alkaen vuoden 2006 alusta, jolloin älypuhelimet tulivat kauppoihin Yhdysvalloissa.

– Kännykköihin liittyvät vammat pään ja niskan alueella ovat lisääntyneet jyrkästi viimeisen 20 vuoden aikana. Monet tapaukset johtuvat häiriötekijöistä, raportissa todettiin.

Käytännössä siis esimerkiksi siitä, että henkilö oli näprännyt kännykkää kävellessään, kompastunut ja kaatunut naamalleen maahan.

Pääosin pieniä vammoja

Vammat olivat pääosin pieniä: haavoja kasvoissa, mustelmia ja murtumia. Joukossa oli myös vakavampia tapauksia, joissa oli riski pitkäaikaisiin komplikaatioihin.

40 prosenttia kaikista tapauksista oli sellaisia, joissa loukkaantuneet olivat 13–29-vuotiaita.

Varovaisuutta kännykän kanssa!

Tutkimuksessa oli mukana Paskhoverin potilaita, muun muassa nainen, jonka nenä murtui, kun hän pudotti kännykän naamalleen. Paskhover kertoi CBSN Boston -sivustolle, että kokemus näiden potilaiden hoidosta sai hänet pureutumaan ongelmaan.

– Rakastan älypuhelintani, hän kertoo Fox News -sivustolle.

– Mutta eivät ihmiset kävelisi ympäriinsä lukien lehtiä, hän silti muistuttaa ja kehottaa varovaisuuteen kännykän käytössä.

Lue myös:

    Uusimmat