Varo vaaraa viikonloppuna! Sateet voivat muuttua vedeksi ja tiet liukkaiksi

Nyt kannattaa varoa! Luvassa liukas viikonloppu – katso loppuviikon sää 2:11
Nyt kannattaa varoa! Luvassa liukas viikonloppu – katso loppuviikon sää.

Lauantain mittaan tiet voivat muuttua liukkaiksi niin autoilijoille kuin jalankulkijoille varsinkin Suomen etelä- ja länsiosissa.

Voimakas lännenpuoleinen ilmavirtaus ja Pohjois-Atlantilla kulkeva matalapainealue muuttavat Suomen pakkassään lauhaksi viikonloppuna, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Lämpötilat voivat nousta plussalle maan länsi- ja eteläosissa tänään iltapäivällä, ja varsinkin Länsi-Suomessa sateet muuttuvat päivän edetessä vedeksi. Vettä voi sataa myös Pohjois-Suomessa.

Päivystävä meteorologi Heikki Sinisalo kertoo STT:lle, että viikonlopun lämpimin hetki osuu sunnuntain vastaiselle yölle.

Etelä- ja Länsi-Suomessa valkeaa joulua toivovat voinevat vielä toistaiseksi kuitenkin huokaista helpotuksesta. Sinisalon mukaan lunta on satanut maan eteläosissakin sen verran paljon, etteivät viikonlopun mahdolliset vesisateet riitä sulattamaan sitä kaikkea.

– Ei tässä nyt mitään hirveän pitkäaikaista lämmintä jaksoa näyttäisi kuitenkaan tulevan, hän sanoo.

Tiet muuttuvat liukkaiksi

Lauha ilma-ala voi kuitenkin muuttaa tiestön liukkaaksi.

Aamupäivällä koko maahan astuu voimaan liukkaan ajokelin varoitus, ja jalankulkijoita varoitetaan iltapäivällä lännessä ja etelässä liukkaista jalkakäytävistä.

Ajokeli voi Ilmatieteen laitoksen mukaan muuttua lauantaina lauhtuvan sään vuoksi erittäin huonoksi Pohjanmaalla, Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosissa, Keski-Suomessa, Kainuussa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa. Sinisalon mukaan näillä alueilla voi myös tulla jäätävää vesisadetta lauantaina.

Sunnuntaina liukkausvaroitukset painottuvat enää maan läntisiin ja itäisimpiin maakuntiin.

Joulukuun ensimmäiset suojasäät saapuvat viikonloppuna – näin käy lumimaiseman 3:16
Katso videolta viikonlopun lauhtumisen vaikutukset ja miltä ensi viikko näyttää!

Viikon alkaessa voi taas kylmetä

Päivystävä meteorologi Sinisalo arvioi, että lämpötilat palaavat etelässä, idässä ja lännessä hiljalleen nollan tuntumaan ja pakkaselle uuden viikon alkaessa.

Maan länsiosassa mittari voi kuitenkin pysyä hänen mukaansa plussalla hieman pidempään, ja etelässä lämpötila voi sahata nollan molemmin puolin.

– Ensi viikon puolivälistä todennäköisyydet alkavat olla sitä, että (lämpötilat) painuvat pakkaselle taas ihan koko maassa, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat