Varo! Tiet jäätävän liukkaita – ajokeli muuttuu entistä karmeammaksi viikonloppuna

Viikonlopuksi on luvassa erittäin liukkaita ajokelejä, kun lauha lounaistuuli puhaltaa maahan.

Ympäri Suomea on sattunut tänään useita tieliikenneonnettomuuksia, joissa osasyynä ovat olleet liukkaat tienpinnat.

– Autojen renkaat tallovat lunta, jolloin tienpinnat muuttuvat helposti liukkaiksi, kertoo MTV Uutisten meteorologi Mette Mannonen

Tieliikennekeskuksesta kerrotaan, että pääkaupunkiseudulla ei ole ollut iltapäivän mittaan vaikeuksia liikenteessä ja käynnissä on ollut normaali perjantairuuhka.

– Paljon autoja tietysti on, kun tämä on nyt viimeinen viikonloppu lahjaostoksille, niin varmaan tulee viikonloppuna olemaan paljon asiointiliikennettä, kertoo Tieliikennekeskuksen liikenneoperaattori Jaana Häyrinen.

Tienpinnat erittäin liukkaita

Viikonlopuksi sää lauhtuu lännestä alkaen, ja lauhtumisen vuoksi tienpinnat muuttuvat vielä liukkaammiksi. Sateet voivat tulla lännessä ja etelässä vetenä, idässä ja pohjoisessa sataa lunta.

– Huomenna illalla maahan saapuu sadealue, jonka mukana voi sataa jäätävää sadetta, eli alijäähtynyttä vettä. Tämä muuttaa tienpinnat erittäin liukkaiksi, kertoo Mannonen. 

Koko maahan ja erityisesti maan keskiosaan on annettu varoitus huonosta liikennesäästä. Sade voi myös heikentää näkyvyyttä liikenteessä. Idässä ja pohjoisessa lunta voi tulla jopa 10 senttimetriä. 

Sunnuntaiyönä lämpötila pysyttelee plussan puolella, mutta aamulla taas kylmenee pakkasen puolelle. 

– Viikonlopuksi on syytä varautua liukkaaseen ajokeliin, sanoo Mannonen.

Ohjeet autoilijoille

Tieliikennekeskuksesta annetaan selvät ohjeet huonon ajokelin varalle:

– Yleensäkin ajokelin ja ruuhkautumisenkin takia suosittelen kyllä pitämään kunnon turvavälejä. Ja tietysti jos sieltä taivaalta jotain sataa: huolehtimaan siitä, että tuulilasi, pyyhkimet, valot ja muut laitteet ovat siinä kunnossa, kuin kuuluu olla liikenteeseen lähtiessä. Ja kun ihmisiä on varmaankin paljon liikkeellä, niin malttiahan siinä tarvitaan, Häyrinen kiteyttää. 

Lue myös:

    Uusimmat