Varhaiset vaihdevuodet voivat altistaa sydänsairauksille

Alle 45-vuotiaana alkavat vaihdevuodet voivat tuoreen tutkimuksen perusteella olla merkki suurentuneesta riskistä sairastua sekä menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin.

Havainto perustuu 32 tutkimukseen, joiden aineistot koostuvat yli 300 000 naisen terveystiedoista. Jama Cardiology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan naiset, joiden vaihdevuodet alkavat alle 45-vuotiaana, sairastuvat sepelvaltimotautiin 50 prosenttia todennäköisemmin kuin naiset, joiden vaihdevuodet alkavat 45. ikävuoden jälkeen. Myös heidän riskinsä menehtyä sepelvaltimotautiin ja muihin syihin seurantojen aikana oli suurempi.

Havainnot voivat selittyä monellakin seikalla. Vaihdevuosiin kuuluu hormonaalisia ja muita muutoksia, jotka edistävät sydänoireiden kehittymistä. Vaihdevuodet suurentavat myös masennuksen ja osteoporoosin vaaraa.

Yleensä naisten vaihdevuodet ilmaantuvat 45–55 vuoden iässä, mutta noin yhdellä kymmenestä ne alkavat jo aiemmin. Nyt tehdyt havainnot antavat syyn panostaa sydänriskien hoitamiseen tuolla kymmenyksellä.

Vaihdevuosilla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin naisen kuukautiset lakkaavat ja munasarjojen toiminta heikkenee ja loppuu.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Mitä kehossa tapahtuu vaihdevuosina?

Gynekologi Maija Kajan kertoi vaihdevuosista Studio55.fi-lähetyksessä maaliskuussa 2014.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja