Estrogeeni suojaa naisen terveyttä.
SuomiAreenassa nousi esille, ettei kovinkaan monella naisella ole tiedossa, kuinka suuri merkitys estrogeenilla, eli naishormonilla, on terveydelle.
– Estrogeeni on suojaava tekijä rasva-aineenvaihdunnassa, ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo.
Kun vaihdevuosissa estrogeenitaso laskee, alttius aineenvaihdunnallisille sairauksille kasvaa. Tämä tapahtuu kaikille, painosta riippumatta.
– Vaikka aina ennen olisi ollut normaali sokerin sietokyky, vaihdevuosien myötä kehon herkkyys insuliinihormonille heikkenee ja verensokeri voi alkaa nousta. Elimistö ei siedä enää samalla tavalla hiilihydraatteja, kertoo Lääkärikeskus Aavan gynekologi ja lihavuustutkija Emilia Huvinen.
Tämä johtaa diabetesriskin kasvuun. Estrogeenin lasku altistaa myös kolesterolien nousulle.
Nainen, hyödynnä elämäsi "kristallipalloja"
Huvinen kehottaakin kaikkia naisia hyödyntämään oman elämänsä "kristallipalloja" terveytensä ylläpitämiseen.
Sen lisäksi, että jokaisen kannattaa tiedostaa vaihevuosien myötä tapahtuvien hormonimuutosten lisäävän sairauksien riskiä, on hyvä tiedostaa myös muut riskitekijät.
– Monirakkulaiset munasarjat eli PCOS lisää diabetesriskiä. Raskausdiabetes taas nostaa diabetesriskiä kymmenkertaiseksi, Huvinen kertoo.
Raskausmyrkytys puolestaan nostaa sydänsairauksien riskiä.
– Näistä tekijöistä ei kannata ottaa paniikkia vaan ajatella asia niin, että voi olla askeleen edellä ja seurata esimerkiksi verenpainetta tarkemmin.
Estrogeenihoitoa ei silti pidä aloittaa liian aikaisin
Estrogeenihoitoa ei kannata aloittaa liian aikaisin, vaan vasta, kun vuodot ovat harventuneet tai loppuneet, ja vaihdevuosioireet haittaavat selvästi, kertoo Terveyskirjasto.
Pitkäaikaiseen estrogeenihoitoon liittyy rintasyöpäriskin lisääntyminen.
Toisaalta estrogeenihoito myös vähentää muiden vakavien sairauksien riskiä. Hormonihoito vähentää sydäntapahtumia, jos se aloitetaan alle kymmenen vuotta kuukautisten loppumisen jälkeen.
Hormonihoito näyttää myös vähentävän riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: SuomiAreena (katso yllä oleva video), Terveyskirjasto