Vantaan kouluampuja tallentui valvontakamerakuviin koulun pihalla: "Kasvot olivat osittain huivin peitossa"

Näin poliisi on edistynyt Vantaan kouluampumisen tutkinnassa 10:47
Ampumavälikohtausta selvittää tällä hetkellä viisi tutkinnanjohtajaa ja kymmeniä poliiseja. Rikosylikomisario Kimmo Hyvärinen kertoi tutkinnasta MTV:n Rikospaikka-ohjelmassa.

Vantaan kouluampumisesta epäilty 12-vuotias poika oli peittänyt kasvonsa osittain huivilla, kun hän tuli tiistaiaamuna luokkahuoneeseensa Viertolan koulussa.

– Koulun pihalta on olemassa valvontakameranauha ja siitä voi päätellä, että tällä henkilöllä on kasvojen edessä jonkinlainen vaate, voi olla tällainen tuubihuivi osittain, rikosylikomisario Kimmo Hyvärinen Itä-Uudenmaan poliisista kertoo MTV Uutisille.

– Hän ei ollut naamioitunut, mutta kasvot olivat osittain huivin peitossa. Muuten hänen pukeutumisensa vaikuttaa ihan normaalilta.

Lisäksi pojalla oli ampuessaan päässään kuulokkeet, joita jotkut koulussa olleet luulivat kuulosuojaimiksi. MTV Uutisten tietojen mukaan poika käytti usein kuulokkeita, mutta ampuessaan hänellä ei ollut samat kuulokkeet kuin yleensä.

Kiusaamisen kestoa selvitetään

Ampumisen motiiviksi on hahmottunut koulukiusaaminen, mutta kuinka kauan ja missä sitä oli tapahtunut, on vielä tutkinnan alla. Poika oli aloittanut koulunkäynnin Viertolan koulussa vasta tämän vuoden alussa. 

Toistaiseksi poliisille ei ole tullut tietoon, että poikaa olisi kiusattu tässä koulussa.

– Me emme ole selvittäneet vielä sitä tarkemmin, että kuinka pitkältä ajalta kiusaamista on pojan mukaan ollut.

Poliisi selvittää esitutkinnassa myös sitä, miten poika valikoi uhrinsa vai valikoiko hän heitä mitenkään. 

– Meillä on paljon kuulusteluja tehtävänä, kuullaan luokkatovereita ja poikaa itseään. Se, miten nämä henkilöt ovat valikoituneet uhreiksi, on yksi keskeinen asia, jota esitutkinnassa selvitetään, Hyvärinen kertoo Rikospaikan haastattelussa.

Uhkauksia tullut normaalia enemmän

Maailmanlaajuisesti tiedetään, että kouluampumiset aiheuttavat kopiointikäytöstä.

Vantaan kouluampumisen jälkeen poliisille on tullut tietoon useita koulu-uhkauksia. Normaalistikin poliisi saa näitä uhkauksia viikoittain, mutta tiistain jälkeen niitä tuli päivässä useampia pelkästään Itä-Uudellamaalla eli huomattavasti tavallista enemmän.

Poliisi on vedonnut julkisesti, että uhkausten tekeminen lopetettaisiin.

Suurin osa uhkauksista on perättömiä, mutta poliisi suhtautuu aina kaikkiin niistä vakavasti.

– Poliisi selvittää jokaikisen uhkauksen taustat ja tekijät. Nämä ovat vakavia rikoksia, pelkästään se uhkaaminen jo. Minkäänlaiseen uhkaamiseen ei kannata ryhtyä, Hyvärinen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat