Poliisilla "mieletön määrä tietoa" Vantaan kouluampumisesta – myös valvontakamerakuvaa

Näin poliisi on edistynyt Vantaan kouluampumisen tutkinnassa 10:47
Ampumavälikohtausta selvittää tällä hetkellä viisi tutkinnanjohtajaa ja kymmeniä poliiseja. Rikosylikomisario Kimmo Hyvärinen kertoi tutkinnasta MTV:n Rikospaikka-ohjelmassa.

Vantaalla kouluampumisen nähneitä lapsia puhuttavat erityiskoulutuksen saaneet ammattilaiset. Poliisi lupaa, että jälkihoidon palvelut järjestetään.

Vantaalla toissapäivänä tiistaina tapahtuneen kouluampumisen tutkinta on poliisille vaativa urakka.

Rikosylikomisario Kimmo Hyvärinen Itä-Uudenmaan poliisilaitoksesta kertoo MTV:n Rikospaikka-ohjelmassa, että poliisilla on hallussaan "mieletön määrä tietoa" tapahtumista.

– Meillä on valvontakamerakuvaa ja henkilöiden puhuttamisia. Kokonaisuuden hallinta on mittava. Tieto pitää jäsennellä, saada näyttö tekoon ja selvittää taustat. 

Kouluampumista selvittää tällä hetkellä peräti viisi tutkinnanjohtajaa ja kymmeniä poliiseja.

Ampumisesta epäilty 12-vuotias poika ei ole ikänsä puolesta rikosoikeudellisessa vastuussa. 

Samaa luokkaa käynyt poika kuoli välikohtauksessa. Kaksi vakavasti loukkaantunutta tyttöä ovat sairaalahoidossa Uudessa lastensairaalassa Helsingissä.

Erityisosaajat kuulevat lapsia 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos saa tutkinta-apua muilta pääkaupunkiseudun poliisilaitoksilta esimerkiksi lasten kuulemisiin, joihin on omat koulutetut henkilönsä. Puhutettavia lapsia on kymmeniä. 

– Lasten kuulemisessa otetaan huomioon kehitystaso, jotta saadaan mahdollisimman oikeaa ja paikkansapitävää tietoa tapahtuneesta, Hyvärinen kertoo.

Jotta saataisiin mahdollisimman luotettava kertomus tapahtumista, lasta kuullaan yleensä 1–3 kertaa, kerrotaan Rikosuhripäivystyksen verkkosivuilla. Esimerkiksi vanhemman läsnäoloa ei yleensä suositella haastattelutilanteessa.

Lapsia ei jätetä selviämään tutkinnan jälkeen yksin, lupaa rikosylikomisario Kimmo Hyvärinen.

– Poliisi tekee yhteistyötä sosiaaliviranomaisten kanssa siitä, että kaikki tapahtuman nähneet, kokeneet ja muutkin ihmiset saavat tarvittavat palvelut.

Poliisi kertoo Vantaan kouluampumisen tutkinnasta tarkemmin videossa ylhäällä!

Lue myös:

    Uusimmat