Vanhempien tupakoinnilla järkyttäviä seurauksia – jo passiivinen altistus suurentaa kohtukuoleman riskiä

13:18
Miten tupakasta päästäisiin eroon pysyvästi? Katso keskustelu videolta.

Äidin mutta myös isän tupakointi voi suurentaa kohtukuoleman vaaraa raskauden aikana. Myös passiivinen tupakka-altistus suurentaa riskiä, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimus tehtiin Kiinan maaseudulla, ja siihen osallistui 250 000 pariskuntaa. Tiedot tupakka-altistuksesta kerättiin kyselylomakkeilla.

Kohtukuolemien riski suureni tasaisesti mitä enemmän tupakka-altistusta oli. Savuttomien äitien raskauksista 0,31 prosenttia päättyi kohtukuolemaan, tupakoinnin raskauden aikana lopettaneiden raskauksista 0,43 prosenttia, tupakointia vähentäneiden 0,64 prosenttia ja tupakointia jatkaneiden raskauksista 1,28 prosenttia.

Samankaltainen yhteys havaittiin tarkastellessa isien tupakointia. Isän tupakointi liittyi suurentuneeseen kohtukuoleman riskiin senkin jälkeen, kun äidin passiivinen altistus huomioitiin. Tulokset vahvistavat näyttöä raskaudenaikaisen tupakka-altistuksen haitoista.

Valistuksesta huolimatta noin 15 prosenttia suomalaisnaisista tupakoi raskauden aikana, ja heistä kaksi kolmesta tupakoi koko raskausajan. Tupakointi lisää merkittävästi sikiön kasvuhäiriön, ennenaikaisen synnytyksen ja muun muassa istukan ennenaikaisen irtoamisen vaaraa. Tupakalle raskauden aikana altistuneilla on myös muita enemmän hengitystieinfektioita, oppimishäiriöitä ja ylivilkkautta.

Tutkimus julkaistiin Journal of Epidemiology & Community Health -lehdessä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright Duodecim 2020. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja