Jo pelkkä tupakoijan läheisyys saattaa olla terveydelle haitallista – tutkijat tekivät hätkähdyttävän löydön elokuvateattereista

Tupakka, auto vai hai? Videolla selvitetään, mikä niistä on vaarallisin.

Jos viereen istuu tupakoitsija, sen helposti haistaa. Tuoreen tutkimuksen mukaan sauhuttelijasta ympäristöön leijaileva haju ei ole vain epämiellyttävää vaan mahdollisesti myös epäterveellistä. Tutkimuksesta uutisoi muiden muassa brittilehti The Guardian.

On yleisessä tiedossa, että passiivinen tupakointi eli sivullisen altistuminen tupakansavulle on terveydelle haitallista. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan tupakan myrkylliset yhdisteet voivat tunkeutua savuttomiin tiloihin jo pelkästään tupakoitsijan vaatteiden, ihon ja hiuksien välityksellä.

Ilmiötä kutsutaan ”kolmannen asteen tupakoinniksi” (eng. thirdhand smoke). Tupakan myrkyille voi altistua välillisesti esimerkiksi elokuvateatterissa, johon ihmiset saapuvat tupakoituaan. Tämän todistaa Yalen yliopiston johtama tuore tutkimus.

Toimintaelokuvissa ja iltanäytöksissä suurimmat myrkkypitoisuudet

Science Advances -tiedejulkaisussa ilmestynyttä työtään varten tutkijat selvittivät tupakansavun vaikutuksia saksalaisessa elokuvateatterissa, jossa tupakointi on ollut kiellettyä 15 vuoden ajan. Teatterin koko oli 1300 neliömetriä ja sinne tuotiin raikasta, suodatettua ilmaa ulkopuolelta.

Tutkimusryhmä otti ilmanpoistokanavasta näytteitä neljän päivän ajan ja löysi siitä 35:ttä tupakansavusta löytyvää ainetta, kuten syöpää aiheuttavia formaldehydiä ja bentseeniä. Pitoisuudet kohosivat, kun ihmiset saapuivat elokuvasaliin. Myrkkyjen pitoisuudet olivat pienemmät koko perheen elokuvissa kuin ikärajoitetuissa elokuvissa, erityisesti toimintaelokuvissa.

Koska elokuvateatterissa ei ollut poltettu tupakkaa aikoihin, tutkijat päättelivät myrkkyjen olevan peräisin ihmisistä. Tutkijat teoretisoivat, että ikärajoitettuihin elokuviin menevät ihmiset polttavat tupakkaa todennäköisemmin kuin koko perheen elokuvia katsovat, esimerkiksi lapsiperheet. Ja koska iltanäytöksissä ilmassa havaittiin enemmän tupakan myrkkyjä, voi olla, että näihin näytöksiin menevillä ihmisillä on taipumus tupakoida tai he ovat ehtineet polttaa päivän aikana useita savukkeita.

Tupakan myrkyllisiä yhdisteitä ei levinnyt tupakoitsijoista vain ilmaan vaan myös teatterisalin pintoihin, kuten penkkeihin. Teatterin sisältä kerätyt näytteet paljastivat, että sisällä leijaili esimerkiksi nikotiinia.

Keskimäärin ikärajoitettuun elokuvaan menijät altistuivat 1–10 savukkeelle riippuen siitä, mitä savukkeen ainetta tarkasteltiin. Tutkijat huomauttavat, että huonommin ilmastoiduissa tiloissa, kuten baareissa tai metroissa, altistus voi olla tätäkin suurempaa.

Altistuksen haitat eivät ole vielä selvät

Onko sitten todennäköistä, että sairastuu, koska istui bussissa tupakalta haisevan ihmisen vieressä? Ei ole vielä selvää, onko tupakansavulle altistuminen ”kolmannen käden kautta” riittävän voimakasta aiheuttamaan terveysongelmia. Lisää tutkimusta aiheesta tarvitaan.

– Jos löydökset pitävät paikkansa, se tarkoittaa pohjimmiltaan, että meidän on tehtävä kaikesta savutonta. Ja ainoa tapa, jolla sen voi tehdä, on kieltää tupakointi kaikkialla, yhdysvaltalainen sydänlääkäri Jagat Narula sanoo uutiskanava CNN:n mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja