Mainos

Kohtukuoleman syistä uutta tietoa – tutkijat povaavat läpimurtoa

Australiassa on herännyt tutkimuksen myötä toivo, että kohtukuoleman riski pystyttäisiin tulevaisuudessa tunnistamaan ennen kuin on liian myöhäistä. Aiheesta uutisoi ABC-verkkosivusto.

Kohtukuolemalla tarkoitetaan tilannetta, jossa yli 22-viikkoinen tai yli puoli kiloa painava sikiö kuolee raskauden tai synnytyksen aikana äitinsä kohtuun. Suomessa lapsensa menettää tällä tavoin joka vuosi noin 170 perhettä.

Australialainen tutkija, professori Roger Smith on nyt selvittänyt yhdessä Hunter Medical Research Institutessa työskentelevän tiiminsä kanssa, että kohtukuolemaa voi selittää istukan liian nopea ”vanheneminen”.

Istukka yhdistää kasvavan sikiön napanuoran kautta äitiinsä. Smith uskoo, että jotkut istukat alkaavat ikääntyä viikkoja ennen laskettua päivää. Tämä voi johtaa siihen, että sikiö ei saa tarpeellisia ravintoaineita ja happea, mistä taas voi seurata sikiön nälkiintyminen ja – happitasojen laskiessa riittävän alas – sikiön kuolema.

Nykyään kohtukuoleman syy selviää noin 90 prosentissa tapauksista. Yleisimpiä syitä ovat infektiot, istukan toiminnan häiriöt, napanuorakomplikaatiot, vauvan sairaudet tai epämuodostumat, verenvuoto istukan tai napanuoran suonista, veritulpat ja veren hyytymishäiriöt sekä yliaikaisuus. Terveyskylän verkkosivuilla tärkeimmäksi yksittäiseksi syyksi nostetaan joko nopeasti alkanut tai pitkäaikainen kohdun sisäinen hapenpuute.

Tutkimusryhmä epäilee, että ratkaisu voisi löytyä entsyymistä nimeltä aldehydioksidaasi, jota istukka erittää vanhetessaan. Smith toivoo, että seuraavien kolmen–viiden vuoden kuluessa onnistutaan kehittämään testi, jolla kyseisen entsyymin nousu hälyttävälle tasolle pystytään näkemään äidin verestä.

Onnistuessaan tällaisen verikokeen olemassaolo tarkoittaisi sitä, että vauva ehdittäisiin synnyttää elävänä keisarinleikkauksella. Jos sikiö taas olisi liian nuori selvitäkseen kohdun ulkopuolella, äidille voitaisiin mahdollisesti antaa lääkkeitä, jotka estäisivät tuhoisan entsyymin toiminnan ja antaisivat sikiölle turvallista lisäaikaa kohdussa.

Smithin tutkimuksesta uutisoitiin American Journal of Obstetrics and Gynaecology -julkaisussa.

Lähteet:  Abc.net.au, Ajog.org, Kohtukuolema.fi, Terveyskyla.fi, Terveyskirjasto

Anna-Riitta synnytti kotona – lääkäri varoittaa riskeistä

Huomenta Suomessa keskusteltiin kotisynnytyksistä sellaisen omakohtaisesti kokeneen Anna-Riitta Kässin sekä Naistenklinikan osastonylilääkäri Mika Nuutilan kanssa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.