Vanhemmuuden todellisuus musersi kirjailijan toiveen ”äitimyyttiin” sopimisesta: ”Epäilen, että näin on käynyt monelle muullekin”

7:37

Äidin pieni pahan mielen kirja käsittelee huumorin keinoin sitä, millaisia toiveita nykyäidit joutuvat vanhemmuuden edessä kohtaamaan. Huomenta Suomessa torstaina vieraili kirjan kirjoittanut kirjailija Lotta Sonninen

Äitiyteen ja vanhemmuuteen ylipäätään liittyy monenlaisia suuria odotuksia, joita höystävät lehtien ja muiden neuvot sekä vinkit. Äidin pieni pahan mielen kirja -kirjan kirjoittanut, pienten kaksosten äiti Lotta Sonninen on oman vanhemmuutensa myötä huomannut, miten huonosti neuvot ja vinkit sopivat omaan todellisuuteen.

– Itselläni oli kaikenlaisia odotuksia sen suhteen, minkälainen olisin ja mitä tekisin ja miten pärjäisin, ja sen voin jo reilun puolen vuoden kokemuksella sanoa, että nehän ovat kaikki romahtaneet, Sonninen sanoo.

”Haipakka” vauva-arki on tuonut mukanaan vaipparumban ja ryömimään opettelevien kaksosten perässä pysymisen.

– Hyvin on joutunut itsensä kokoilemaan uudestaan vauvatodellisuuden edessä. Epäilen, että näin on käynyt monelle muullekin.

Tuoreessa kirjassaan Sonninen purkaakin huumorin keinoin sitä, että kukaan ei voi onnistua täydellisesti vanhemmuudessa.

”Äitimyytti” värjyy vanhemmuuden yllä – kirjoittamisesta apua paineisiin

Mutta millainen olisi sitten täydellinen vanhempi?

Sonnisen mukaan kaiken yllä värjyy "pyhä äitimyytti", jonka mukaan äiti on aina hyveellinen, kärsivällinen ja lempeä. Äiti ei myöskään koskaan väsy, suutu tai tunne kielteisiä tunteita äitiyttä saati lapsiaan kohtaan.

Sonninen itse toivoi olevansa äitimyyttiin sopiva hahmo lapsilleen, mutta jo nyt todellisuus on osoittanut, ettei hän tule sellainen olemaan.

Sonninen kokee, että kirjoittaminen auttaa vanhemmuuteenkin liittyvän stressin purkuun. Tämän vuoksi myös Äidin pieni pahan mielen kirja on höystetty kohdilla, joihin lukija saa purkaa katkeruuden kohteensa. Sonninen uskoo, että muutkin voivat tavoittaa kirjoittamalla syviä itsetuntemuksen kokemuksia, vaikka kirjan alkuperäinen tarkoitus on käsitellä äitiyttä huumorilla.

Katso koko haastattelu videolta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja