Vältä vahingot: Muista juhlahumussa tämä tärkeä asia!

Loppuvuoden juhlahumu tuo mukanaan vaarallisia tilanteita: ilotulitteet aiheuttavat joka vuosi vakavia silmävahinkoja, jotka olisi voitu välttää suojalaseja käyttämällä. 

Ilotulitusten ihaileminen ja ampuminen ovat monille suomalaisille uuden vuoden odotetuimpia kohokohtia. Jännittävässä ja hauskassa juhlaperinteessä piilee kuitenkin myös vaara, sillä erilaiset raketit ja räjähteet aiheuttavat vuosittain silmävammoja ja tulipaloja.

Suurin osa onnettomuuksista olisi mahdollista estää yksinkertaisesti suojalaseja käyttämällä ja ilotulitteiden käyttöohjeita noudattamalla. Suojalasit suojaavat silmiäsi kipinöiltä ja roiskeilta.

Vaikka et itse olisikaan ilotulitteen ampuja, muistathan, että myös yleisön on tärkeää käyttää suojalaseja.

Specsaversin vinkit silmien suojaamiseen uuden vuoden rakettirallissa 

1. Suojaa omat ja myös lapsiesi silmät aina suojalaseilla! Silmät kannattaa suojata silloinkin, kun ainoastaan katselet raketteja välimatkan päästä. Myös isoissa väkijoukoissa asianmukainen suojautuminen on tärkeää, sillä niissä ammutaan usein paljon raketteja, yllättäen ja monista eri suunnista.

2. Hyvät suojalasit suojaavat silmiä myös sivuilta ja ovat materiaaliltaan kirkasta muovia, josta näkyy hyvin läpi. Lasien on pysyttävä hyvin päässä vauhdikkaassakin menossa.

3. Samoja suojalaseja voi käyttää monien vuosien ajan. Laita siis täksi vuodeksi hankitut lasit hyvään talteen seuraavaa uuden vuoden juhlintaa varten! 

– Moni luulee, että ainoastaan ilotulitteiden ampujien pitäisi suojata silmänsä raketeilta. Tiedon puute lisää silmävammojen riskiä, ja haluammekin muistuttaa, että niin ilotulitteita käsittelevän henkilön kuin yleisön tulisi suojata silmänsä huolellisesti, kertoo Specsaversin viestintäjohtaja Irene Hernberg.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa, että suojalasit tulivat lain mukaan pakollisiksi ilotulitteiden ampujille joulukuussa 2009. Vielä vuonna 2009 ilotulitteet aiheuttivat 47 sairaaloissa hoidettua silmävammaa. Sen jälkeen vammat ovat vähentyneet selvästi.

Tukesin tämänvuotinen ilotuliteturvallisuuskampanja näkyy vahvasti sosiaalisessa mediassa. Osana kampanjaa Tukes on postittanut julkisuuden henkilöille suojalaseja, pyytänyt heitä ottamaan lasit päässä selfieitä ja julkaisemaan ne sosiaalisessa mediassa tunnisteella #muistasuojalasit. Tukes haastaa kampanjaan mukaan myös muita viranomaisia. Lisäksi kuka tahansa kansalainen voi osallistua haastekampanjaan, poseerata suojalasit päässä ja julkaista selfie-kuvansa #muistasuojalasit-tunnisteella.

Viime vuodenvaihteessa ilotulitteiden aiheuttamien silmävammojen takia joutui sairaalahoitoon 11 henkilöä, joista kaksi oli ilotulitteiden käyttäjiä, kaksi lapsia ja seitsemän katsojia. Heistä yksikään ei ollut suojannut silmiään, ja kaikki vammat olisivat olleet estettävissä suojalasien avulla.

Onnettomuusluvut perustuvat Suomen Silmälääkäriyhdistykseltä saatuihin tietoihin.

‒ Suojalasipakko koskee ilotulitteiden ampujia, mutta suosittelen suojalaseja vahvasti myös katsojille. Lasit suojaavat silmiä tehokkaasti ilotulitteiden kipinöiltä, roiskeilta ja pieniltä harhautuneilta ilotulitteilta. Laseja voi ostaa samasta myyntipisteestä kuin ilotulitteitakin, muistuttaa yli-insinööri Harri Roudasmaa Tukesista.

Lähteet: Specsavers, Tukes

Lue myös:

    Uusimmat