Vältä joulun tyypilliset naapuririidat – tämä jätemoka kismittää: "Ihan reilusti ilmat pihalle"

Näin vältetään naapuririidat ja kierrätysvirheet jouluna 8:47
Katso haastattelu videolta: Näin vältät naapuririidat ja kierrätysvirheet jouluna.

Joulunajan naapuririidat liittyvät tyypillisesti järjestykseen ja turvallisuuteen. Uutisaamussa vierailleet asiantuntijat kertoivat, miten naapurit tulisi ottaa huomioon erityisesti jouluna.

Joulu on rauhoittumisen aikaa, mutta toisinaan lisääntynyt kotona oleskelu voi myös johtaa pinnan kiristymiseen – etenkin naapureita kohtaan. Esimerkiksi etätyön on nähty kasvattavan naapuririitojen määrää. Toisena koronajouluna oman lisukkeensa asiaan tuo turhautuminen jälleen kerran pahenevaan epidemiatilanteeseen.

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen kertoi Uutisaamussa, että jouluna syttyneet naapuririidat koskevat tyypillisesti järjestystä ja turvallisuutta. Ihmiset saattavat esimerkiksi pelätä, valvooko naapuri kynttilöitä ja ovatko tämän palovaroittimet kunnossa.

Kaikkien asukkaiden turvallisuuden vuoksi joulun alla tulisikin tarkistaa, onko asunnossa kokoon nähden riittävästi palovaroittimia ja toimivatko ne. Jos palovaroitin ei piippaa, tulee siihen vaihtaa patterit.

– Se olisi viimeistään tänään tehtävä, jos ei aiemmin ole tarkistanut, Pynnönen totesi.

Korona-aikana huolta voivat herättää myös rappukäytävässä kulkevat vieraat. Pynnönen suosittelee ottamaan muut huomioon muistamalla turvavälit ja käyttämällä maskeja.

Lahjapaperit sekajätteeseen, pahvilaatikoista ilmat pihalle

Toinen joulunajalle tyypillinen naapuririita liittyy jätteisiin ja jätekatoksen kuntoon. Väärin kierrätetyt lahjapakkaukset ja -paperit tai muu juhlinnasta syntyvä roska voivat kismittää etenkin, jos omat jätteet eivät roska-astioihin mahdu.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Jouluna kannattaa pitää mielessä, että lahjapaperit kuuluvat sekajätteeseen ja että pahvilaatikot tulee rutistaa pieneksi ennen kartonkikeräykseen viskaamista.

– Jouluajan naapurisopuakin ajatellen olisi tosi hyvä, että pahvilaatikot litistettäisiin, niin siten ei täytetä jäteastiaa ilmalla. Eli otetaan ihan reilusti ilmat pihalle niin naapurinkin jätteet mahtuvat sinne jäteastiaan, Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) ympäristöasiantuntija Maija Palomäki sanoi Uutisaamussa.

Kinkkurasvaa ei tule missään nimessä kaataa viemärin tukkeeksi. Rasvan voi hyödyntää esimerkiksi ruoanlaitossa.

Oletko epävarma, miten mikäkin roska tulisi kierrättää? Erilaisten jätteiden ja materiaalien lajitteluun löydät ohjeet osoitteesta hsy.fi/jateopas.

Kinkkurasvasta voi valmistaa esimerkiksi liemikuutioita. Katso videolta vinkit kinkkurasvan hyötykäyttöön ja kierrätyksen.

Näin hyödynnät tai kierrätät ylimääräisen kinkkurasvan 1:52
Katso video: Näin hyödynnät tai kierrätät kinkkurasvan.

Lue myös:

    Uusimmat