Pitääkö rappukäytävässä käyttää maskia? Asko Järvinen kertoo kantansa kiisteltyyn kysymykseen

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso tästä listaus tyypillisimmistä oireista 0:58
Jos kärsit näistä oireista, hakeudu koronatestiin!

Rappukäytävässä tapahtuvan koronatartunnan riski on pieni, mutta maskin käyttäminen yhteisissä tiloissa kulkiessa on silti perusteltua, arvioi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) tartuntatautien ylilääkäri Asko Järvinen.

Täytyykö rappukäytävässä käyttää kasvomaskia? Kysymys nousi esille, kuten Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kertoi Twitterissä tapauksista, joissa todennäköisimpänä tartunnanlähteenä pidettiin kontaktia vielä oireettoman sairastuneen kanssa ulkona tai porraskäytävässä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) tartuntatautien ylilääkäri Asko Järvinen muistuttaa, että korona tarttuu todennäköisimmin, kun ihminen oleskelee pitkään sairastuneen lähistöllä. Hän pitää mahdollisena, että Tampereen tapauksessa sairastuneet ovat olleet yhteydessä muutenkin kuin pelkästään rappukäytävässä.

– Jos samassa tilassa oleminen olisi iso riski, silloin koko tämän epidemian kuva olisi toisenlainen, Järvinen toteaa.

Korona tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii tai aivastaa. Pienten pisaroiden eli aerosolien aiheuttama ilmavälitteinen tartunta on mahdollinen, mutta ei yhtä todennäköinen. Jos ilmavälitteisten tartuntojen merkitys olisi suuri, korona olisi levinnyt kulovalkean tavoin eivätkä torjuntatoimet olisi tepsineet tilanteeseen.

Vaikka suurimmat riskit koronatartunnoille liittyvät pitkään jatkuneisiin lähikontakteihin, on hyvä pitää mielessä, että taudin leviäminen on harvinaisena mahdollista myös tilanteissa, joissa oleskellaan lyhyen aikaa kaukana toisistaan.

Tautitilannetta hillitsevät varotoimet kannatta siis muistaa myös rappukäytävässä, vaikka isossa kuvassa kyse on "pilkunviilauksesta". 

Kasvomaskia on perusteltua käyttää myös rappukäytävässä

Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaupoissa sekä julkisissa liikennevälineissä, vaikka piipahdus olisi nopeakin. Maskin pukeminen rappukäytävään mennessä on tästä näkökulmasta perusteltua, sillä myös siellä saattaa kohdata ihmisiä.

– Kyllä se varmaan perussääntönä on hyvä, ja se tuo turvallisuuden tunnetta myös siellä vastaantuleville, Järvinen sanoo.

Rappukäytävässä kannattaa paitsi käyttää kasvomaskia, myös hillitä pisaroiden levittämistä esimerkiksi voimakasta puuskuttamista välttämällä. Rappukäytävästä ei tule tehdä kotikuntosalia.

Myös puhumista tulisi välttää, kun läsnä on toinen ihminen. Naapuria voi tervehtiä sanattomasti armeijatyyliin silmiin katsomalla ja nyökkäämällä tai nostamalla käden lipalle.

– Ei ainakaan jäädä siihen pitkäksi aikaa keskustelemaan, jos ei ole maskeja, Järvinen neuvoo.

Turvavälit tulisi säilyttää ja hissiin mennä vain oman perheen kesken tai yksin.

Pidetään huolta hyvästä hygieniasta ja ilmanvaihdosta

Epätodennäköistä, mutta mahdollista on myös, että korona tarttuu kosketuksen tai pintojen välityksellä. Tämän vuoksi taloyhtiöiden yhteisten tilojen tartuntapintojen, kuten ovenkahvojen ja porraskaiteiden, tehostettu siivous on perusteltua.

Henkilökohtaisesta käsihygieniasta kannattaa pitää huolta. Likaisilla käsillä ei tule kosketella kasvoja ja kotiin tullessa kädet pestään hetimmiten.

Hyvällä ilmanvaihdolla voi niin ikään olla pieni merkitys pienten pisaroiden liikkuvuuteen. Ilman seisoessa pienet pisarat jäävät siihen pidemmäksi aikaa.

Katso alla olevalta videolta silmiä avaava animaatio: Näin suuri merkitys ilmanvaihdolla on koronan leviämisessä.

Näin aerosolit ja pisarat leijailevat ilmassa – koronan leviämistä yritään estää tehostetulla ilmanvaihdolla 10:58


Lue myös:

    Uusimmat