Vaivaako väsymys, voimattomuus tai päänsärky? Syypää voi olla tärkeän ravintoaineen puute: "Ruokavaliolla voi vaikuttaa"

Löytyykö syy väsymykseen alhaisista ferritiinitasoista? Toimittaja testasi 1:50
Löytyykö syy väsymykseen alhaisista ferritiinitasoista? Toimittaja testasi ja yllättyi!

Raudanpuutteelle alttiita ovat etenkin naiset. Puutetta hoidetaan ruokavaliomuutosten lisäksi rautatableteilla.

Rautaa tarvitaan elimistössä lukuisissa toiminnoissa. Monien suomalaisten ruokavaliossa se kuitenkin jää liian vähälle. Rauta on välttämätön esimerkiksi energiantuotannossa, solujen jakautumisessa ja hapen kuljetuksessa verenkierrossa.

Puutteelle alttiita etenkin naiset

Raudanpuutteelle alttiita ovat etenkin naiset, jotka menettävät rautaa kuukautisten ja synnytysten vuoksi. Naisten päivittäinen saantisuositus onkin miehiä korkeampi.

– Jotta raudantarve täyttyisi ravinnon kautta, tulisi ruokavaliosta löytyä riittävästi rautapitoisia ruokia: punaista lihaa ja verituotteita tai kasvikunnan tuotteista täysjyväviljoja, palkokasveja ja siemeniä, ravitsemusterapeutti Kirsi Englund Terveystalosta listaa tiedotteessa.

– Ruokavaliolla voi vaikuttaa myös raudan imeytymiseen: C-vitamiini yhdessä rautapitoisten ruokien kanssa lisää raudan imeytymistä, kun taas kahvin ja teen tanniinit sekä maidon kalsium heikentävät raudan imeytymistä.

Tällaisia oireita puutos aiheutta

Raudanpuutteesta kärsivää henkilöä voivat kiusata hyvin kirjavat oireet, kuten väsymys, voimattomuus, monenlaiset iho-oireet, rytmihäiriöt, mielialaongelmat, kognitiiviset oireet ja päänsärky.

Oireita ei moninaisuutensa vuoksi useinkaan osata yhdistää raudanpuutteeseen. Raudanpuute ei kuitenkaan aina edes oireile. Sisätautilääkäri Esa Sopin mukaan raudanpuute on suomalaisten kansantauti. Yksi tapa diagnosoida puutos on ferritiiniarvojen testaaminen.

Saantisuositus päivässä: miehet 9 mg, naiset 15 mg, lapset 8–11 mg iän mukaan

Raudanpuutetta hoidetaan ruokavaliomuutosten lisäksi rautatableteilla.

Lähde: Terveystalo

Lue myös:

    Uusimmat