Tunnistatko nämä oireet? Sinäkin voit kärsiä ferritiinin puutteesta

Löytyykö syy väsymykseen alhaisista ferritiinitasoista? Toimittaja testasi 1:50
Toimittaja kävi ferritiinitestissä – ja hämmästyi!

Väsyttää, mutta uni ei tule. Sydän tykyttelee, ja keskittymiskyky on kadoksissa. Iho on kalpea ja silmänaluset tummat. Esimerkiksi näitä oireita voi aiheuttaa varastoraudan eli ferritiinin puute. Paras rautavarastojen mittari on ferritiinimääritys.

Raudanpuute on maailman yleisin ravintoperäinen puutostila. Suomessa elää vahva käsitys siitä, että hemoglobiiniarvo olisi paras mittari raudanpuutteen mittaamiseen. Todellisuudessa hemoglobiini alentuu vasta, kun potilas kärsii vaikeasta raudanpuutteesta.

Vaikka hemoglobiiniarvot olisivat viitteissä, varastoraudat voivat silti olla tyhjät. Tällöin henkilö kärsii raudanpuutteesta ja anemialle tyypillisistä oireista. Kyseessä on silloin raudanpuute ilman anemiaa. 

– Rauta häviää elimistön varastoista ennen kuin hemoglobiinissa tapahtuu mitään muutosta. Osalla henkilöistä, syystä tai toisesta, hemoglobiini ei koskaan laske anemiarajalle, vaikka henkilölle kehittyy vaikea raudanpuute, selventää raudanpuutteeseen perehtynyt sisätautiopin dosentti Esa Soppi.

Tämä arvo tarkoittaa raudanpuutetta

Raudanpuute ilman anemiaa tunnistetaan Suomen terveydenhuollossa huonosti.

– Täällä arvellaan, ettei ferritiinillä ole kliinistä merkitystä, mutta esimerkiksi Sveitsissä määritys kuuluu rutiininomaisesti terveystarkastuksiin, kertoo Soppi.

Jos ferritiinin viitearvo on alle 30, nykykäsityksen mukaan se merkitsee oireilevalla potilaalla aina raudanpuutetta.

Raudanpuutetta neljässä sukupolvessa

Ennen raskaana oleville naisille annettiin terveydenhuollossa automaattisesti rautaa, toisin kuin nyt.

– Se on ilman muuta yksi syy (puutteeseen). Minulla on asiakkaana useita perheitä, joiden naiset ovat raudanpuutteisia neljässä sukupolvessa.

– Jos äiti on raskausaikana raudanpuutteinen, on erittäin todennäköistä, että myös syntyvä lapsi on raudanpuutteinen. Tai ainakin hänen rautavarastonsa ovat niin vähäiset, että sitten kun tulee murrosikä ja kasvupyrähdys pojilla tai kuukautisten alkaminen tytöillä, niin siitä alkaa sitten alamäki, kertoo Soppi.

Sairaus oireiden aiheuttajana?

Rauta on kivennäisaine, jota elimistö tarvitsee kerralla hyvin pieniä määriä. Silti raudan riittävä saanti on elimistön hyvinvoinnin kannalta välttämätöntä. Ihmisen elimistö ei pysty itsenäisesti tuottamaan rautaa, joten kaikki tarvittava rauta on saatava ravinnosta.

Raudanpuutteen oireita:

Poikkeava väsymys: Väsymys on yleisin raudanpuutteen oire. Raudanpuute vaikeuttaa hapen kulkemista kudoksiin, joten keho ei ole energisimmillään.

Hermostuneisuus ja hajamielisyys: Raudanpuute voi olla syynä selittämättömän stressaantuneeseen ja hermostuneeseen oloon. Raudanpuutteen aiheuttamasta hapen vähyydestä johtuen kehon voi olla vaikea rentoutua.

Kalpeus: Raudanpuute voi heijastua ihoon ja saada sinut näyttämään tavallista kalpeammalta. Myös silmänaluset voivat olla tummat.

Päänsärky: Raudanpuutteesta kärsiessä happi ei kulkeudu kudoksiin niin tehokkaasti kuin pitäisi. Tämä saattaa aiheuttaa päänsärkyä.

Heikentynyt yleiskunto: Voit hengästyä tavallista helpommin. Raudanpuute voi aiheuttaa myös huimausta.

Hiustenlähtö: Raudanpuutteesta kärsiessä keho siirtyy selviytymistilaan ja tärkeintä on saada happea kulkemaan riittävästi elintärkeisiin kudoksiin ja elimiin. Tämä voi näkyä hiustenlähtönä.

Rauta on osana noin 200 entsyymivalkuaisen toiminnassa, jotka vaikuttavat energia-aineenvaihduntaan ja elimistön hapensaantiin kaikkialla elimistössä. Rauta vaikuttaa myös aivojen toimintaan ja hermoimpulssien kulkuun.

Moninaisten oireiden takana voi olla monia muitakin sairauksia, ja tämä on otettava huomioon erotusdiagnostiikassa. Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa samankaltaisia oireita. Joskus oireet myös hiipivät niin vähitellen, että henkilö tottuu niihin, kuten jatkuvaan, epänormaaliin väsymykseen.

Raudanpuute on aina seuraus

Sopin mukaan raudanpuute ja anemia ovat aina oire ja seuraus jostakin, joten syy raudanpuutteeseen pitää aina selvittää. Yleisimpiä raudanpuutteen syitä ovat veren menetys esimerkiksi runsaiden kuukautisvuotojen, toistuvien verenluovutusten tai haavaisen paksusuolentulehduksen vuoksi.

Myös keliakia, hapoton maha, pitkäaikainen happosalpaajien käyttö sekä kasvisruokavalio tai muu yksipuolinen ravitsemus, syömishäiriöt, laihduttaminen, sekä rankka kestävyysliikunta voivat olla raudanpuutteen taustalla.

Raudanpuute on tavallisempaa naisilla kuin miehillä, sillä kuukautisten aikana nainen menettää rautaa kuukautisveren mukana. Lisäksi naisilla raskaudet ja synnytykset lisäävät raudanpuutteen todennäköisyyttä.

Lue myös:

    Uusimmat