Mainos

Vaarallinen "kännireksia" yleistyy – tavoitteena nopea ja halpa humala

Drunkoreksia eli kännireksia oli vuosia sitten suuri huolenaihe nuorison keskuudessa – mutta myös aikuiset suomalaiset tuntuvat tekevän sitä. Ai mitä? Juovat tyhjään vatsaan säästääkseen rahaa ja humaltuakseen nopeammin.

Olet saattanut kuulla “drunkoreksiasta” aiemminkin – vapaasti suomennettuna kyseessä on kännireksia, eli drunkoreksia. Kännireksia on termi, joka tarkoittaa liiallisen alkoholin käytön aikana tai sen aikana syömättä jättämistä. Kännireksiaa pidetään myös eräänlaisena syömishäiriönä. Termi otettiin käyttöön vuonna 2008.

Ilmiö on erityisen tuttu rapakon takaa, ja sen pelättiin pari vuotta takaperin myös rantautuvan Suomeen. Etenkin nuoret opiskelijat ovat alttiita tälle ilmiölle.

"Nopeammin humalaan, rahaa säästäen"

Kännireksia tarkoittaa sitä, että sekä miehet että naiset jättävät tarkoituksella ateriat väliin, jotta he voisivat juoda kyseisten kalorien edestä alkoholia – ja usein vieläpä ylenpalttisesti. Koska alkoholi lihottaa runsaasti käytettynä, syömättä jättämisellä pyritään hallitsemaan painoa.

Kännireksinen haluaa juopua nopeammin, säästää ruokarahat alkoholijuomiin sekä pysyä hoikkana.  Alkoholi nousee nopeammin päähän, kun alkoholia juo tyhjään vatsaan – ja ilta tulee myös halvemmaksi, kun ei tarvitse juoda "niin paljon".

Mutta alkoholin juominen tyhjään on vatsaan vaarantaa terveyden monella eri tasolla. Kännireksinen ihminen on suuremmassa vaarassa saada alkoholimyrkytytys, muistikatkoksia, ajautua huumeongelmiin tai tapaturmiin. Toiminta voi vahingoittaa sisäelimiä sekä aiheuttaa mielenterveyden ongelmia.

Kun jättää syömättä, verensokeri laskee vääjäämättä. Alkoholia juotaessa sokerin muodostus pysähtyy maksassa ja muun elimistön vapauttamat sokerivarastot tyhjenevät entistä nopeammin, kun paasto on jo ennakkoon kuluttanut kehon sokerivarastoja. Kun verensokeri on laskussa, alkoholin imeytyminen ja leviäminen elimistöön nopeutuu huomattavasti, jolloin seurauksena on sekä korostettu sokeripuutos että nopea kova humala.

Lähde: Nuortenlinkki.fi

Kännireksia on sanalla sanoen hengenvaarallinen ilmiö.

Houstonin yliopiston teettämän selvityksen mukaan kuukauden ajalta kahdeksan kymmenestä opiskelijasta oli toiminut kännirektisesti joko skippaamalla aterian tai jopa käyttämällä laksatiiveja. Selvitykseen osallistui 1 200 oppilasta.

Selvityksen mukaan vaarassa kännireksialle ovat alttiita etenkin urheilijanuoret, alkoholille persot, negatiivisten tunteiden kanssa kamppailevat, syömishäiriöiset ja opiskelijat.

Myös aikuiset suomalaiset harrastavat kännireksiaa?

Kännireksia ei kuitenkaan ole ainoastaan nuorten ongelma. Myös aikuiset suomalaiset harrastavat sitä.

Esimerkiksi perjantaina töiden jälkeen rynnistetään after workeille, jolloin tarkoituksena on vain hakea nopeasti nousuhumala – ja tästä syystä ateriat jätetään tarkoituksella välistä. Toiminta on tarkoituksellisen humalahakuista.

Aikuisten pääsääntöisenä tarkoituksena ei ole niinkään pysyä hoikkana jättämällä ateriat syömättä – vaan päästä humalaan nopeasti.

Onko alkoholinkäyttö ongelma? Katso myös koskettava video:

0:53

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.