Uutisextra: Presidentti Halonen vertaa kaksoiskansalaisten joukkorajoituksia juutalaisvainoihin

Presidentti Tarja Halonen ei hyväksy kaksoiskansalaisiin kohdistuvia joukkorajoituksia, ja vertaa niitä juutalaisvainoihin. Halosen mielestä lakia voisi kuitenkin muuttaa niin, että esimerkiksi valtion turvallisuusvirkoihin pyrkivien henkilöiden yksilöllisiä turvallisuusarvio-kriteereitä täsmennetään.

Halonen kommentoi kaksoiskansalaiskeskustelua MTV:n Uutisextra-ohjelmassa.

Hallitus selvittää parhaillaan, miten kaksoiskansalaisia pitäisi kohdella esimerkiksi sotilas- ja muissa turvallisuustehtävissä. Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää kaksoiskansalaisuuteen liittyvien ongelmien ratkaisemista tarpeellisena.

Halonen ei hyväksy kaksoiskansalaisten kohtelua yhtenä ryhmänä ja vertaa sitä 30-luvun vainoihin. 

– Jokainen voi kokeilla mielessään sitä – minä nyt tahallani vähän provosoin – että jos sanan "kaksoiskansalainen" tilalle pantaisiin sana "juutalainen", Halonen maalailee.

Venäläisiäkään ei saa niputtaa

Halonen myönsi ongelmaksi sen, että Venäjä ei tunnusta kaksoiskansalaisuutta. Venäjä vaatii Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisilta uskollisuutta vain Venäjälle. Venäjän tulkinnan mukaan kaikki Venäjän ja jonkin muun maan kaksoiskansalaiset ovat vain venäläisiä.

Venäläisiäkään kaksoiskansalaisia ei Halosen mielestä silti saisi kohdella ryhmänä vaan yksilöinä.

– Ei minuun mielestäni sekään oikeuta niputtamaan Venäjän kaksoiskansalaisuuden omaavia ihmisiä tällaiseen ryhmään. Se on vain yksi seikka, joka pitää ottaa huomioon, kun tehdään työhönhakijan turvallisuusriskiselvitystä, sanoo Halonen.

Nykyistä lakia voi Halosen mielestä kuitenkin tarvittaessa muuttaa.

– Kyllä lakiin voi tehdä sellaisia muutoksia, että tehostetaan yksilöön kohdistuvan turvallisuusselvityksen tarkkarajaistamista, Halonen linjaa.

Trump saa kananlihalle

Presidentti Tarja Halonen kommentoi MTV:n uutisextra-ohjelmassa myös Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin virkakauden alkua.

Halonen tunnusti kuvitelleensa, että Trumpin räväkät kampanja-kommentit olivat vain vaalipuheita. Nyt Trump kuitenkin panee lupauksiaan toimeen Meksikon muurista lähtien, eikä se Halosen mielestä näytä hyvältä.

– Voisin lainata Tellervo Koivistoa. Hän sanoi eräässä haastattelussa, että suoraan sanottuna välillä on kananlihalla. Minusta se oli aika osuva määritelmä, toteaa Halonen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja