Uutisankkuri Kirsi Alm-Siira: Työssäni pitää olla masokisti

MTV3-kanavan uutisankkuri Kirsi Alm-Siira nauttii siitä, että suorassa lähetyksessä mikä tahansa voi mennä vikaan.

Kirsi Alm-Siiran, 39, ura uutistoimittajana ei alkanut helpoimmalla tavalla: Vasta 22-vuotias nuori toimittaja ei saanut ensimmäisessä suorassa radiouutislähetyksessään sanaa suustaan. Uutispäällikkö tuli pelastamaan tilanteen mutta laittoi Alm-Siiran lukemaan lähetyksen tunnin päästä. Lähetys onnistui, ja siitä alkoi matka kohti tv-uraa.

Alm-Siira on opiskellut viestintää ammattikorkeakoulussa, mutta toimittajanura alkoi jo nuorempana lehtiin kirjoitetuista urheilu- ja kuntoilujutuista. Esiintymisvietti veti kuitenkin televisioon.

– En ole päätynyt mihinkään työhön, vaan olen aina hakenut. Nykyiseen työpaikkaanikin soitin ja tarjosin itseäni, Alm-Siira kertoo.

Hän työskentelee MTV3-kanavan aamuohjelmassa Huomenta Suomessa ja iltauutisissa sekä toimittajana Radio Novan uutisissa. Hän nauttii päivien erilaisuudesta ja siitä, että virheitä lukuun ottamatta töitä ei voi viedä kotiin.

– Koska olen hyvin utelias, olen etuoikeutettu saadessani tietää asioista ensimmäisten joukossa. Se on tosi tärkeää. Olen unelma-ammatissani.

"Saatan miettiä uutistapahtumia pitkään"

Ensimmäisten suorien radio- ja tv-lähetysten lisäksi mieleen ovat jääneet isot uutistapahtumat.

– Pääsin haastattelemaan vuoden 2006 presidenttiehdokkaita suorassa lähetyksessä. Samana vuonna tein Maikkarilla ensimmäiset ylimääräiset uutislähetykseni. Oli pysäyttävää katsoa kansainvälisiltä uutistoimistoilta tullutta kuvamateriaalia Saddam Husseinin teloituksesta. Näin, että ihminen hirtetään, Alm-Siira muistelee.

Koskettavia ovat olleet myös luonnonkatastrofit, kuten Haitin maanjäristys ja Japanin tsunami.

– Ne kohdistuvat siviileihin, ja niissä on mukana lapsia. Myös kotimaan perhetragediat ovat kovia paikkoja. Tiedän, että pystyn kertomaan minkä tahansa uutisen, mutta lähetyksen jälkeen saatan miettiä asioita hyvinkin pitkään.

Toki Alm-Siiran mieleen on jäänyt myös positiivisia uutisia.

– Olen myös päässyt kertomaan Huomenta Suomen uutisissa, että Porin Ässät on jääkiekon Suomen mestari, nykyisin Poriin kuuluvasta Noormarkusta kotoisin oleva ankkuri sanoo.

Iltauutisankkurin päivä

Klo 5.00 Herätys

"Minulla on kotona ihmisherätyskello, joka herättää joka aamu viideltä. Lähetän aamulla vanhemman tyttäreni tarhaan. Teen illaksi valmiiksi ruokaa ja yritän urheilla. Yleensä se tarkoittaa vaunulenkkiä nuoremman tyttäreni kanssa. Välillä käyn ohjaamassa aamulla ryhmäliikuntatunteja. Usein laitan ankkurivuoroon tullessani rullat päähän kotona. Se nopeuttaa töissä kampauksen tekemistä.

Klo 11.00 Työpäivä alkaa

"Tulen töihin yhdeksitoista. Silloin on palaveri, jossa käydään läpi edellistä ja tulevaa päivää. Missä kirjeenvaihtajat ovat? Mitä on tapahtunut ja tapahtumassa? Palaverin jälkeen sovin illaksi lähetykseen mahdollisia vieraita ja alan miettiä kysymyksiä.

Klo 14.00 Lounas

"Toinen ankkuri tulee töihin kahdelta. Menemme yhdessä syömään. Sen jälkeen valmistaudun viideltä olevaan lähetykseen.

Klo 15.00 Maski

"Yleensä yritän mennä maskeeraajan luokse kolmelta, jotta ehdin neljältä olevaan palaveriin. Jos en itse ole ankkurina viiden lähetyksessä, voin mennä esimerkiksi vasta puoli viideltä. Meikit ovat kasvoilla aika kauan, koska viimeinen lähetys on vasta kymmeneltä. Minua hämmästyttää se, että yleensä saamani palaute kohdistuu ulkonäköön, esimerkiksi takin väriin. Välillä tuntuu, että jonkin nimen sanominen pahasti väärin ei ole niin vaarallista kuin vaikka paitani väri. On turvallisinta olla aika neutraali eikä esimerkiksi laittaa päähänsä erikoista tukkalaitetta.

Klo 16.00 Palaveri

"Edellisestä, yhdeltätoista pidetystä palaverista on kulunut aikaa jo niin monta tuntia, että on aika käydä läpi uudestaan päivän tapahtumia. Enää ei muistella menneitä. Palaveriin osallistuvat kaikki, jotka ovat illalla töissä: uutispäällikkö, ankkurit, tuottajat, ohjaaja, kuvaussihteeri ja netin edustaja.

Noin klo 17 Uutiset

"Viiden lähetyksessä on aina se ankkuri, joka on tullut yhteentoista. Lähetyksen jälkeen alan valmistautua seuraavaan, seitsemältä olevaan lähetykseen. Ankkuri keskittyy aina vain seuraavaan lähetykseensä. Tuottajan tehtävänä on miettiä kaikkia lähetyksiä samaan aikaan. Kahteen tullut ankkuri valmistautuu seitsemän lähetykseen jo ennen viittä.

Klo 19.00 Seitsemän Uutiset ja palautepalaveri

"Uutislähetyksessä kaikkeen ei voi ikinä valmistautua. Voi sattua mitä tahansa. Se on itselleni haaste. Tässä työssä pitää olla vähän masokisti. Puhelinyhteys kirjeenvaihtajalle saattaa mennä poikki, tai juttu voi olla tulematta lähetykseen. Joskus lähetykseen on aikaa vain muutama minuutti. Ensimmäinen reaktio on se, ettei juttu millään ehdi lähetykseen, mutta se ehtii sittenkin. Tällaiset tilanteet ovat työssäni palkitsevinta. Seitsemältä olevan lähetyksen jälkeen on palautepalaveri. Siinä käydään läpi mennyt ja tuleva lähetys: Miten mahdolliset tekniset ongelmat voidaan ratkaista? Mitä parannettavaa olisi? Mitkä jutut kannattaa lähettää uudestaan? Onko ensimmäisenä tuleva niin sanottu lähtöjuttu syytä vaihtaa?

Klo 22.00 Kymmenen Uutiset

"Viimeisen lähetyksen jälkeen ei ole virallista palautepalaveria, vaan palaute tulee vasta seuraavana päivänä. Tuottaja kirjaa illan tapahtumat, ja ne voi lukea yhteisestä toimitusjärjestelmästä. Jos lähetyksessä oli jotain erityistä, kuten jäätävän huonot loppuläpät, saatamme puhua siitä ankkurikollegan tai tuottajan kanssa. Vapaapäivänä ei palautetta yleensä tule. Soitto tai edes tekstiviesti vaatii lähes tuolilta putoamisen tai mahtavan onnistumisen. Nykyisin pääsen virheistä, kuten nimen staablaamisesta, paremmin yli kuin muutama vuosi sitten, mutta vieläkin jään joskus herkuttelemaan niillä itseni kanssa ja liikaa makaamaan niihin. Saatan katsoa kohdan kotona monta kertaa tai fundeerata asiaa, kun työntelen vaunuja.

Noin klo 22.45 Kotona

"Suorat lähetykset ovat minulle vuorokaudenajasta riippumatta ikään kuin urheilusuorituksia. Yritän rauhoittaa itseäni, jotta työt unohtuisivat. Mies ja lapset nukkuvat, kun tulen kotiin. Pyrin siihen, että menisin suoraan sänkyyn enkä esimerkiksi katsoisi netistä uutisia. Käyn kuitenkin sen verran ylikierroksilla, että harvoin pystyn nukahtamaan ennen kahtatoista.

Kirsi Alm-Siira putosi tuolilta kesken lähetyksen:


Leenastiina Simola, leenastiina.simola(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat