Urheiluhieroja raiskasi 17-vuotiaan bikini fitness -harrastajan – hovioikeus tuomitsi kaksi vuotta vankeutta   

Todistaja luonnehti helsinkiläistä kuntosalia "häiriintyneeksi ja sovinistiseksi paikaksi". Mies sai ehdottoman vankeustuomion asiakkaansa raiskauksesta.

16-vuotias tyttö alkoi syksyllä 2015 harrastaa tavoitteellisesti bikini fitnessiä Helsingissä sijaitsevalla kuntosalilla. Oikeusasiakirjoista ilmenee, että hän oli käynyt salilla muutamia viikkoja, kun hieman yli 50-vuotias mies oli hakeutunut juttelemaan hänen kanssaan kesken salitreenin.

Tytön mukaan mies kokeillut hänen pohkeitaan ja todennut niiden olevan“tosi jumissa”. Mies oli suositellut tytölle hierontaa, koska se olisi tärkeää urheilijalle. Tyttö ei ollut aiemmin käynyt hierojalla, joten hän kysyi suosituksia. Mies vastasi olevansa itse hieroja.

He olivat sopineet asiakkuudesta ja vaihtaneet numeroita.

Vetosi "sponsorointiin"

Ennen ensimmäistä hierontaa syksyllä 2015 tyttö oli kysynyt mieheltä viestillä, voiko hän pitää shortseja jalkahieronnan aikana. Hierojan mukaan se ei käynyt, sillä hierontaan kuuluisi tulla stringeissä.

Kun tyttö oli ilmoittanut, että hänelle riittäisi reisien ja pohkeiden hierominen, hieroja totesi pakaroiden olevan reidessä.

Hierontoja oli parin vuoden ajan kerrasta muutamaan kertaan kuussa. Tytön mukaan yksi hieronta-aika kesti tavallisimmin neljä tuntia. Mies oli usein ottanut hänet vastaan viimeisenä asiakkaana.

Maksujen sijaan hieroja oli luvannut “sponsoroida” tytön uraa ilmaisilla hierontakäynneillä. Tyttö oli opiskellut ja taloudellisen tilanteensa vuoksi ottanut ehdotuksen vastaan.

Hierontakäynnit muuttuivat tytölle ahdistaviksi ja epämiellyttäviksi. Hieroja oli tytön mukaan vetänyt hänen alushousujaan alaspäin ja hieronut rintoja. Lisäksi hän oli asetellut tyttöä erilaisiin koukistus- ja venytysasentoihin, jolloin tytöllä ei ollut pyyhkeen tuomaa suojaa intiimialueidensa edessä.

Mies ei näissä tilanteissa ollut tytön mukaan kääntänyt katsettaan pois, joten hän koki olleensa kiusallisesti esillä.

Tyttö oli myös kokenut, että tietyissä asennoissa mies oli ottanut hänestä kuvia. Tätä väitteen tasolle jäänyttä seikkaa ei kuitenkaan käsitelty tutkinnassa ja oikeudessa enemmälti. 

Hieroja oli myös lähetellyt tytölle WhatsApissa ja Messengerissä hyvänpäiväntoivotuksia, pyytänyt saunomaan, strippaamaan ja yöpymään kanssaan, ja kutsunut häntä “kisuksi”.

Kerran mies oli tytön mukaan hieronut hyvin läheltä intiimialueita “etsiessään kipukohtaa” ja samalla laittanut sormensa tytön emättimeen. Tyttö oli aiemmin yrittänyt selitellä miehen tekoja urheiluhierontaan kuuluvuksi, mutta koki nyt rajan tulleen vastaan.

Tyttö oli tässä vaiheessa 17-vuotias ja koki eläneensä “fitness-kuplassa”. Ahdistuksestaan huolimatta hän oli vastaillut miehen viesteihin ja ollut hänelle kohtelias. Tyttö koki, ettei hän nuorena ja kokemattomana ihmisenä osannut kyseenalaistaa vanhemman auktoriteetin toimintaa.

Täysi-ikäistyessään hän oli alkanut ymmärtää, mitä oli tapahtunut.

Henkinen romahdus

Myöhemmin uhri oli alkanut saada paniikkikohtauksia ja kertonut tiettyjä seikkoja hierojan toiminnasta valmentajalleen. Valmentaja oli tytön mukaan vastannut, että hieroja "nyt vain on tällainen”. Lopulta tyttö oli muuttanut pois Helsingistä ja hakeutunut ammattiavun pariin henkisten oireiluidensa vuoksi.

Miestä vastaan nostettiin syytteet törkeästä raiskauksesta ja pakottamisesta seksuaaliseen tekoon. Hieroja kiisti syytteet ja koki tytön olleen tavallinen asiakas, joka oli itse hakeutunut hierottavaksi.

Hieroja kiisti syyllistyneensä rikoksiin, mutta totesi jokaisella hierojalla “olevan oma tyylinsä”. Hieroja kertoi ajatelleensa, että tyttö voisi myöhemmin kilpaurheilussa menestyessään mainostaa hänen palveluitaan sponsoroinnin vastapainoksi.

Asiassa kuullun todistajan mukaan hierojalla oli tapana mainostaa palveluitaan nimenomaisesti nuorille salilla käyville naisille. Todistaja oli kuullut useita kertoja, kuinka hieroja oli puhunut naisasiakkaista törkeästi ja nähnyt hierojan myös koskettelevan naisia sopimattomasti. Todistajan mukaan mies oli myös kommentoinut salin vastaanotossa työskentelevien naisten rintoja. 

Toinen todistaja oli nainen, joka oli itsekin käynyt samalla hierojalla. Hänen mukaansa mies oli viimeisellä hierontakerralla tarttunut hänen molempiin pakaroihinsa farkkujen läpi ja kysynyt milloin saa hieroa hänen ”perseensä”. Todistaja luonnehti kuntosalia “tosi häiriintyneeksi ja sovinistiseksi paikaksi”, jossa 40–60-vuotiaat miehet kertoivat "häiriintyneitä" vitsejään.

Tuomio koveni hovissa

Helsingin käräjäoikeus katsoi toukokuisessa ratkaisussaan, että uhrin kertomukset olivat uskottavia ja niitä tukivat myös todistajien kertomukset. Käräjäoikeuden mukaan uhri oli hierontapöydällä maatessaan ollut avuttomassa tilassa ja kykenemätön puolustautumaan miehen tekoja vastaan.

Tunkeutuminen hierottavan henkilön sukupuolielimeen sormella oli käräjäoikeuden mukaan nöyryyttävä ja ihmisarvoa alentava teko.

Helsingin käräjäoikeus katsoi miehen syyllistyneen perusmuotoiseen raiskaukseen, mutta hylkäsi syytteen pakottamisesta seksuaaliseen tekoon. Mies tuomittiin käräjillä vuoden ja 10 kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Hänet määrättiin maksamaan uhrille 2 000 euron kärsimyskorvaukset.

Sekä tuomittu että syyttäjä valittivat tuomiosta Helsingin hovioikeuteen. Syyttäjä vaati tuomion koventamista, hieroja syytteiden hylkäämistä. 

Toisin kuin käräjäoikeus, hovioikeus katsoi miehen raiskauksen lisäksi syylliseksi myös pakottamisesta seksuaaliseen tekoon. Hovioikeuden mukaan näitä tekoja oli tapahtunut kaikkiaan noin 30 hierontakerralla.

Miehen vankeustuomio piteni hovioikeuden päätöksellä 2 vuoden ehdottomaksi vankeudeksi. Uhrille maksettavan kärsimyskorvauksen hovioikeus alensi 1 500 euroon. 

Lue myös:

    Uusimmat