Asumispalveluyksikön hoitaja tuomittiin potilaan poikkeuksellisen julmasta raiskauksesta Helsingissä

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut kolmekymppisen miehen asumispalveluyksikössä tapahtuneesta törkeästä raiskauksesta. Tuomittu mies oli yksikön työntekijä.

Vuonna 1992 syntynyt Abdul Hakim Irfani tuomittiin 4 vuoden ja 9 kuukauden mittaiseen ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan uhrille korvauksia yhteensä 13 000 euroa.

Helsingin poliisi kertoi alkukesästä epäilevänsä miehen raiskanneen asumispalveluyksikössä asuvan naisen kahtena peräkkäisenä päivänä toukokuussa. Poliisi kuvaili rikosten uhria "fyysisesti täysin puolustuskyvyttömäksi".

Käräjäoikeuden tänään julkaiseman tiedotteen mukaan uhri oli vaikeavammainen. Uhri ei käräjäoikeuden mukaan sairautensa vuoksi kykene juuri liikkumaan tai tuottamaan ymmärrettävää puhetta.

Meni uhrin asuntoon useita kertoja

Tuomittu oli työskennellyt yöhoitajana vammaispalvelujen asumisyksikössä. Hän oli toukokuussa 2021 kahtena yönä mennyt potilaan asuntoon useita kertoja ja siellä tehnyt uhrille erilaisia seksuaalisia tekoja, käräjäoikeuden tiedotteessa kerrotaan. 

Käräjäoikeuden mukaan uhri ei ollut voinut sairautensa vuoksi mitenkään puolustautua tekoja vastaan tai edes huutaa apua. 

Käräjäoikeus piti raiskausta törkeänä, sillä tekotapa oli poikkeuksellisen julma. Teko kohdistui täysin puolustuskyvyttömään henkilöön. Lisäksi tekoja oli useita kahden yön aikana, ja mies oli käyttänyt hyväksi asemaansa hoitajana. 

Näin asiaa selviteltiin

Koska tapauksen asianomistajalla oli rajoittuneet mahdollisuudet kertoa tapahtumista itse, tapauksen poliisitutkinnassa turvauduttiin poikkeuksellisiin apukeinoihin. 

Asianomistajaa kuultiin esitutkinnassa kirjain- ja numerotauluja apuna käyttäen. Niiden avulla hän kykeni kertomaan tapahtumista viranomaisille puheentuoton vaikeuksistaan huolimatta. Asianomistajaa ei hänen terveydentilastaan johtuvista syistä voitu kuulla henkilökohtaisesti kuitenkaan käräjäoikeudessa, tiedotteessa kerrotaan. 

Tästä syystä käräjäoikeus salli esitutkinnassa laaditun kuulustelutallenteen käytön todisteena oikeussalissa. 

Poliisin tietoon asia tuli, kun uhri oli jälkimmäisen tapahtumayön jälkeen kertonut tapahtumista hoitopaikan toiselle työntekijälle. Tämä oli puolestaan kertonut asiasta poliisille.

Teknisessä tutkinnassa poliisit löysivät miehen DNA:ta ja siemennestettä uhrin lakanoista.

Käräjäoikeuden tänään antama tuomio ei ole lainvoimainen, eli siihen voi yrittää hakea muutosta hovioikeudesta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja