Unohdatko sinäkin pestä? Tämä pesukoneen osa jää yllättävän monelta puhdistamatta: "Ei ehkä osata katsoa niin tarkkaan"

Näin teet nopean joulusiivouksen 7:02
Katso myös: Videolla Marttaliiton kotitalousneuvoja antaa siivousvinkkejä.

Tiesitkö, että pyykinpesukoneen käyttöikää voi pidentää merkittävästi vain omalla toiminnallaan?

Muistathan huoltaa ja puhdistaa pesukoneesi säännöllisesti? Pesukoneen käyttöikää voi omalla toiminnallaan pidentää merkittävästi, muistuttaa Electroluxin Johan Liljeström tiedotteessa. Joitain yleisistä virheistä saattaa tehdä huomaamattaan.

– Kannattaa ihan aluksi tarkistaa, että laite on asennettu ohjeiden mukaisesti ja seisoo tasapainossa ja vakaana, Liljeström huomauttaa.

Myös Gigantin kodinkonevalikoimasta vastaava myyntipäällikkö Sami Viitanen  muistutti vuonna 2019 tästä tavallisesta mokasta.

– Yleinen virhe on, että unohdetaan poistaa kuljetustuet ennen pesukoneen ensimmäistä käynnistystä. Jos kuljetustuet jäävät pesukoneeseen, pitää se kamalaa meteliä ja kone hyppii paikallaan, Viitanen kertoi.

"Ei kannata käydä samaan aikaan suihkussa"

Liljeström vinkkaa myös, että rummun ennenaikaista kulumista voi vähentää pesemällä riittävän suuria pyykkimääriä. Liian pieni pyykkimäärä aiheuttaa tärinää. Kannattaa myös käyttää sopivasti pesuainetta ja huuhteluainetta. Liian suuri määrä pidentää pesuohjelmaa, mikä lisää veden ja sähkön kulutusta ja siten kuluttaa myös pesukonetta.

– Pesukonetta ei myöskään tule altistaa liialle kosteudelle, eli ei kannata käydä esimerkiksi samaan aikaan suihkussa, kun kone on päällä, Liljeström selventää.

Pyykkiä pestäessä ei ole hyvä turvautua pelkkiin pikaohjelmiin. Käytä siis muitakin kuin lyhyitä ohjelmia. Pelkkiä pikaohjelmia käytettäessä laitteisiin tuppaa jäämään likaa, mikä voi aiheuttaa pidemmän päälle ongelmia pesukoneen kanssa.

Muistatko puhdistaa? Tämä osa jää yllättävän monelta puhdistamatta

Pyykinpesukone vaatii tietenkin myös säännöllistä puhdistamista. Liljeström kertoo, että vaikka moni suomalainen osaa jo melko hyvin puhdistaa esimerkiksi nukkasihdin, erityisesti yksi paikka jää usein pesemättä.

– Rummun tiiviste on osa, joka jää vielä yllättävän monelta puhdistamatta. Se on vähän sellainen paikka, jota ei ehkä osata katsoa niin tarkkaan.

Monessa koneessa on nykyään myös itsepuhdistuva pesuainelokero, mutta Liljeström muistuttaa, että niissä, joissa ei ole, sekin on syytä puhdistaa säännöllisesti.

– Jos pesukone esimerkiksi haisee pesun jälkeen, nämä paikat kannattaa tarkistaa. Ylipäätänsä huoltopesu tulee tehdä säännöllisin välein. 

Liljeströmin mukaan teknologia kehittyy pesukoneissa jatkuvasti. Esimerkiksi nyt markkinoilla olevissa uusissa koneissa on jo ominaisuuksia, jotka auttavat käyttäjää pitämään ne paremmin kunnossa. Vian iskiessä Liljeström neuvoo omatoimisen ongelmanratkaisun sijaan kuitenkin olemaan mieluummin yhteydessä valmistajan tai jälleenmyyjän asiakaspalveluun. 

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähde: Electrolux

Lue myös:

    Uusimmat