Ullanlinnan surmauhri oli huolissaan miehensä voinnista ennen kuolemaansa – ei halunnut koskaan puhua oudosta onnettomuudesta

Ullanlinnan henkirikoksen pääkäsittely alkoi käräjäoikeudessa 1:55
Ullanlinnan henkirikosta käsiteltiin käräjäoikeudessa viime vuoden puolella useita päiviä. Oikeus antaa tuomionsa mielentilatutkimuksen jälkeen.

Helsingin Ullanlinnan murhasta syytetty 49-vuotias mies ehti olla henkirikoksen uhrina kuolleen vaimonsa kanssa yhdessä vain muutaman vuoden. Suhteen aikana pariskunnalla oli ongelmia, jotka käyvät ilmi käräjäoikeuden eilen antamasta välituomiosta.

Oikeus katsoi välituomiossaan, että mies on toiminut syytteessä kuvatulla tavalla ja aiheuttanut vaimonsa kuoleman rikoksella. Käräjäoikeus ei vielä ottanut kantaa siihen, mistä rikoksesta mies tulisi tuomita. 

Syyttäjän mukaan teon motiivina oli ainakin osittain mustasukkaisuus, mutta oikeuden mukaan siitä ei ole näyttöä.

Oikeudenkäynti oli lähes kokonaan salattu, mutta Helsingin käräjäoikeuden antamassa välituomiossa murhasta syytetyn miehen ja perheen läheisten kertomukset tulivat osittain julkisiksi. Niistä selviää myös lisää pariskunnan yhteisestä historiasta.

Mies kuvaili vaimoaan tunteelliseksi

Vaimonsa murhasta syytetty 49-vuotias psykiatrimies oli tavannut puolisonsa vuonna 2020 treffipalvelussa, ja pariskunta ihastui toisiinsa nopeasti. Kummallakin oli lapsia entisistä liitoistaan ja aluksi tapailu oli vaikeaa lasten vuoksi.

Psykiatri asui tuohon aikaan Helsingin Munkkiniemessä ja nainen Ullanlinnassa Raatimiehenkadulla, samassa asunnossa, jossa hän myöhemmin sai surmansa.

Pariskunta muutti yhteen vuoden 2021 alussa naisen asuntoon ja helmikuussa 2021 psykiatri kosi naista. He menivät naimisiin heinäkuussa 2021.

Avioitumisen jälkeen pariskunta osti nopeassa ajassa kesämökkipaikan, veneen ja uuden auton.

Mies kertoi oikeudessa, että vaimo oli tullut hyvin toimeen hänen lastensa kanssa. Mies itse oli pidättyväisempi ja hänen kanssakäymisensä naisen lasten kanssa oli hankalampaa.

Kuollutta vaimoaan mies kuvaili oikeudessa spontaaniksi, empaattiseksi, tunteelliseksi ja käytännölliseksi. Itse mies kuvaili olevansa vaimonsa vastakohta, koska hän tarvitsi aikaa ajatuksilleen eikä hän ollut käytännöllinen ihminen.

Syytetty kärsi masennuksesta

Syksyllä 2022 psykiatrimies kärsi masennuksesta ja loppuun palamisesta, selviää oikeuden välituomiosta.

Mies oli yrittänyt levätä ja toipua jo kesän 2022 aikana, siinä kuitenkaan onnistumatta. Syksyllä mies huomasi, ettei hän jaksanut huolehtia enää potilaistaan. 

Syksyn aikana pariskunta oli puhunut, että miehen kannattaisi kenties hakeutua sairaalaan hoitoon, mutta sen sijaan he päättivät tehdä yhteisen matkan.

Psykiatri kertoi oikeudessa, että hänen vointinsa huononi entisestään ennen loppuvuotta 2022. Marraskuun lopussa mies oli yhteydessä tuttuun lääkäriin, joka oli ehdottanut miehelle lääkitystä. 

Psykiatri kirjoitti itse itselleen lääkereseptin. Oikeudessa hän kertoi lääkärikollegansa kehottaneen häntä tekemään niin, mutta psykiatri ei muistanut enää oikeudenkäynnin aikaan, mitä lääkkeitä hän oli itselleen kirjoittanut. Hän kiisti kuitenkaan ottaneensa lääkkeitä liikaa tai lääkkeiden aiheuttaneen hänelle psykoosia.

Psykiatri oli kärsinyt elämässään aiemminkin masennuksesta, 26-vuotiaana, ja tuolloin häntä oli hoidettu sairaalassa. Hänellä oli myös ollut psykoosioireita nuorempana ja tuolloin hän oli kokenut olonsa epätodelliseksi.

Kun miehen vointi oli jälleen heikentynyt loppuvuonna 2022, hän oli keskustellut vaimonsa kanssa uudestaan mahdollisuudesta hakeutua sairaalahoitoon.

Näin ei kuitenkaan käynyt. 

Sen sijaan mies surmasi vaimonsa pariskunnan kodissa torstain ja perjantain välisenä yönä 15.–16. joulukuuta vuonna 2022.

Nainen ei halunnut puhua mereen ajosta

Oikeudessa kuultiin myös henkirikoksen uhriksi joutuneen naisen pitkäaikaista ystävää, joka kertoi naisen olleen epävarma suhteestaan psykiatrimieheensä.

Suhteen aluksi nainen oli ollut kovin ihastunut mieheen, mutta alle vuoden kuluttua seurustelun aloittamisesta nainen oli kertonut ystävälleen, että hän oli alkanut miettiä eroa ja hänen olonsa oli epävarma suhteen jatkosta.

Tilanne muuttui kuitenkin melko nopeasti, koska seuraavan kerran kun ystävä soitti naiselle, nainen kertoi jatkaneensa suhdetta, koska mies oli kosinut häntä.

Ystävän mukaan psykiatrimies piti tiivistä kontaktia vaimoonsa. Kun nainen oli ystäviensä kanssa matkoilla syksyllä 2022, mies viestitteli naiselle todella tiiviisti.

Kotona mies ei osallistunut ystävän mukaan lainkaan kotitöihin. Ystävä kuvaili miestä sulkeutuneeksi.

Ystävälleen nainen oli myös kertonut, että häntä stressasi miehen jatkuvat sairauslomat ja se, ettei mies tienannut niiden vuoksi rahaa. Naisen vastuulle jäivät kotityöt ja raha-asioista huolehtiminen.

Kesällä 2021 perheessä oli tapahtunut erikoinen onnettomuus, kun psykiatrimies ajoi autolla mereen perhe kyydissään Helsingin keskustassa, aivan Kauppatorin kupeessa. Kukaan ei loukkaantunut turmassa, ja mies selitti tapahtunutta onnettomuutena.

Naisen ystävä kertoi murhaoikeudenkäynnissä, ettei nainen halunnut koskaan puhua mereen ajosta yhtään mitään.

Ystävä sanoi kuitenkin, että vaikeuksista huolimatta hän ei uskonut pariskunnan välillä olleen fyysistä väkivaltaa.

Kertoi löytäneensä naisen kuolleena käsipainon vierestä

Psykiatrimies kertoi oikeudessa, että hänen vaimonsa oli saapunut kotiin henkirikosta edeltävänä iltana 15. joulukuuta 2022 tavallista myöhemmin. Pariskunnan ilta oli ollut mukava.

Tuon illan tai yön aikana nainen menetti henkensä ja syyttäjän näkemyksen mukaan mies murhasi naisen.

Syytteen mukaan mies surmasi vaimonsa lyömällä tätä useita kertoja kynttilänjalalla tai muulla esineellä voimakkaasti päähän. Iskuista aiheutuneet haavat olivat niin syvät, että ne ulottuivat osittain uhrin kalloon saakka. 

Tämän jälkeen miehen uskotaan jatkaneen pahoinpitelyä muun muassa potkimalla tai muuten rusikoimalla vaimoaan. 

Oikeudessa mies selitti itse, että illalla hän huomasi käsipainon olleen märkä ja vaimonsa kaatuneen lattialle pää alaspäin. Huoneessa oli ollut miehen mukaan pimeää.

Kun mies oli sytyttänyt valot, hän näki lattialla verta ja huomasi vaimonsa olleen eloton. Pian mies huomasi naisen olevan kuollut. Mies selitti oikeudessa, että hänen oli mahdotonta uskoa tilannetta ja hänen ensimmäinen ajatuksensa oli ollut, että hän hukuttaa vaimonsa ruumiin ja itsensä.

Yöllä hän kertoi keksineensä, että hän piilottaa vaimonsa ruumiin mattoon käärittynä asunnon parvekkeelle.

Mies kiistää tahallisen henkirikoksen.

Kävi poliisiasemalla ilmoittamassa katoamisesta

Perjantaina 16. joulukuuta 2022 mies teki vaimostaan katoamisilmoituksen poliisille, kun naisen työpaikalta oli ilmoitettu, ettei nainen ollut saapunut töihin. Huolestuneet läheiset vaativat miestä soittamaan poliisille katoamisesta, joten mies meni käymään poliisiasemalla.

Mies kertoi oikeudessa kuulleensa päänsä sisällä "ohjeita", kuinka hänen pitäisi asiassa edetä. Hän ei uskaltanut kertoa poliisille naisen olevan kuollut.

Matkalla poliisiasemalle mies kävi hankkimassa pressun ja muita tarvikkeita, jotta hän pystyisi hävittämään vaimonsa ruumiin.

Kun naisen ruumis löydettiin lauantaina 17. joulukuuta ja mies otettiin kiinni henkirikoksesta epäiltynä, hän selitti, ettei ollut surmannut vaimoaan. 

Mies kertoi naisen vammojen aiheutuneen siitä, kun hän oli siirrellyt ruumista. Mies kiisti potkineensa tai lyöneensä vaimoaan.

Ensimmäisissä varsinaisissa kuulusteluissa 22. joulukuuta mies ilmoitti, ettei hän ole kuulustelukunnossa ja hänen muistinsa tai keskittymiskykynsä ei toimi. Kuulustelu oli kuitenkin pidetty. Mies ei ollut osannut kertoa, mitä oli tapahtunut.

Seuraavan päivän kuulusteluissa hän kertoi käsipainosta, joka hänen mukaansa aiheutti vaimonsa kuoleman, kun vaimo oli kaatunut. Muutamaa päivää myöhemmin mies kertoi huomanneensa vaimonsa kuolleen, kun hän oli sytyttänyt valot pimeässä huoneessa.

Tutkinut väkivaltarikoksia

Murhasta syytetty lääkärimies on psykiatrian erikoisalan ammattilainen. Hän on myös aiemmin tehnyt tieteellistä tutkimusta oikeuspsykiatrian saralla, vaikka hän ei olekaan oikeuspsykiatri.

Mies on tehnyt tutkimusta väkivaltarikoksista. Hän on tutkinut väkivaltarikoksiin syyllistyneiden miesten uusintaväkivallan riskitekijöitä ja millaisia tekijöitä rikosten uusijoiden taustalta löytyy. Tästä aiheesta hän myös väitteli tohtoriksi.

Opiskeluaikanaan mies osallistui myös mielentilatutkimusten tekemiseen. Nyt hänelle itselleen tehdään sellainen.

Miehen mielentilatutkimus alkoi tammikuun alussa. Oikeus jatkaa asian käsittelyä, kun mielentilatutkimus on valmistunut.

Lue myös:

    Uusimmat