Ullanlinnan verityön uhri oli piilotettu parvekkeelle, kun lapset ja poliisit kävivät asunnossa – nämä yksityiskohdat herättivät epäilyt

Poliisi on tehnyt teknistä tutkintaa Ullanlinnan henkirikoksen tekotapaan liittyen 1:34
Tekopaikkana ollut asunto oli eristettynä pitkään. Rikospaikka vieraili paikalla helmikuussa, kun rikosnimikkeen muuttamista harkittiin.

Helsingin käräjäoikeus antoi tänään välituomion Ullanlinnan murhajutussa, jossa 49-vuotiasta psykiatrimiestä syytetään vaimonsa murhasta. 

Syyttäjän mukaan mies murhasi vaimonsa heidän yhteisessä kodissa torstain ja perjantain välisenä yönä 15.–16. joulukuuta vuonna 2022. Pariskunta asui isossa kerrostaloasunnossa Raatimiehenkadulla Ullanlinnan kaupunginosassa Helsingissä. 

Oikeus katsoi välituomiossaan, että mies on toiminut syytteessä kuvatulla tavalla ja aiheuttanut vaimonsa kuoleman rikoksella. Käräjäoikeus ei vielä ottanut kantaa siihen, mistä rikoksesta mies tulisi tuomita. 

Lääkärimies määrättiin jo esitutkinnan aikana mielentilatutkimukseen, mutta sen aloittaminen on viivästynyt ja se aloitettiin vasta tämän vuoden alussa.

Oikeus jatkaa asian käsittelyä, kun mielentilatutkimus on valmistunut.

Voimakkaita iskuja

Syytteen mukaan murhasta syytetty psykiatrimies surmasi vaimonsa viime joulukuussa lyömällä tätä useita kertoja kynttilänjalalla tai muulla esineellä voimakkaasti päähän. 

Iskuista aiheutuneet haavat olivat niin syvät, että ne ulottuivat osittain uhrin kalloon saakka. 

Tämän jälkeen miehen uskotaan jatkaneen pahoinpitelyä muun muassa potkimalla tai muuten rusikoimalla vaimoaan. 

Syyttäjän mukaan psykiatrimies siivosi pariskunnan yhteistä asuntoa ja verijälkiä teon jälkeen Lasolilla ja ryhtyi hävittämään vaimonsa ruumista käärimällä sen makuuhuoneen mattoon. Hän laittoi kääreeseen myös naisen vaatteita, kuten takin ja kaulaliinan.

Oikeuden välituomiosta ilmenee, että pelkästään matto kääreineen painoi yli 20 kiloa. Tekonsa jälkeen perjantain vastaisena yönä 16. joulukuuta mies oli siirtänyt maton sisään käärityn vaimonsa ruumiin pariskunnan asunnon parvekkeelle.

Ruumis oli mattoon piilotettuna parvekkeella myös silloin, kun pariskunnan lapset ja poliisipartio kävivät henkirikosta seuraavana päivänä asunnossa.

Nainen ei ilmestynyt töihin

Omaiset huolestuivat naisesta perjantaiaamuna 16. joulukuuta 2022, kun tämä ei ollut saapunut työpaikalleen. 

Omaisia kuultiin oikeudenkäynnissä suljetuin ovin, mutta heidän kertomustensa osia tuli julkisiksi nyt, kun oikeus antoi välituomion asiassa.

Uhrin poika oli viimeisen kerran yhteydessä äitinsä kanssa torstaina 15. joulukuuta. Tuolloin kaikki oli ollut vielä normaalisti.

Perjantaina poika huolestui äidistään, kun hän kuuli isältään, ettei äiti ollut mennyt töihin. Poika oli yhteydessä siskoonsa, joka oli tuolloin koulussa. Tytär oli mennyt jo perjantaina päivällä käymään parin ystävänsä kanssa äitinsä luona. Myöhemmin paikalle tulivat myös tytön isä ja setä, eli uhrin veli.

Tytär oli nähnyt äitinsä auton parkkeerattuna kotikadulle, vaikka tämä kulki yleensä autolla töihin. Sisällä asunnossa psykiatrimies oli vaikuttanut normaalilta. 

Mies oli kertonut, että hänen vaimonsa oli lähtenyt aamulla aikaisin töihin. Mies oli arvellut naisen menneen töihin taksilla, koska tämän auto oli ollut lumen peitossa. Tytär ihmetteli tätä, koska hän itse näki, ettei auton päällä ollut lunta.

Tytär huomasi myös, että äidin puhelin, talvitakki ja kengät olivat asunnossa. Ainoastaan äidin käsilaukku oli poissa.

Tytär kävi yhdessä isänsä ja setänsä kanssa katsomassa talon kellarin ja he soittelivat sairaaloihin, kun he yrittivät selvittää, missä nainen voisi olla.

Omaiset kehottivat psykiatria soittamaan naisen katoamisesta poliisille.

Tytär oli myöhemmin samana päivänä yhteydessä psykiatriin, joka kertoi olleensa yhteydessä poliisiin. Miehen mukaan poliisi oli sanonut, että kaikki on todennäköisesti hyvin eikä ollut syytä huoleen.

Mies kehui nukkuneensa hyvin

Myöhemmin samana perjantaipäivänä uhrin poika oli yrittänyt soittaa äitinsä uudelle miehelle useita kertoja, mutta tämä ei vastannut puhelimeen. Kun poika ei saanut miestä puhelimitse kiinni, hän meni isänsä, äitinsä veljen ja äidin kahden ystävän kanssa illalla seitsemän jälkeen käymään äitinsä asunnolla Raatimiehenkadulla.

Psykiatri ei tullut avaamaan ovea, joten he menivät sisään omilla avaimilla. Tuolloin psykiatri oli tullut heitä vastaan makuuhuoneesta ja sanonut, että "Olipa mukavaa, kun sain viimein nukuttua". Mies ei ollut vaikuttanut lainkaan huolestuneelta vaimonsa katoamisen takia. 

Seurue oli mennyt olohuoneeseen ja jutellut psykiatrin kanssa. Psykiatri kertoi, että hänen vaimonsa oli lähtenyt aamulla aikaisin töihin.

Uhrin veli oli kiertänyt asunnossa ja huomannut, että makuuhuoneen matto ei ollut paikoillaan. Omaisten mukaan tunnelma oli ollut outo ja psykiatrin käytös oli vaikuttanut erikoiselta. Psykiatri ei ollut katsonut ketään silmiin ja hän vaikutti poissaolevalta.

Vaikka omaiset kiertelivät asunnossa, kukaan ei huomannut katsoa parvekkeelle, jonne kuljettiin pariskunnan makuuhuoneesta. Parvekkeelle ei nähnyt ikkunoista, sillä makuuhuoneen verhot olivat olleet kiinni, mikä oli epätavanomaista.

Omaiset olivat kuitenkin huomanneet, että yhden oven pielessä oli pieni veritahra.

Uhrin veli kertoi oikeudessa, että hänelle oli tullut jo perjantaipäivänä tunne, ettei kaikki ollut kunnossa. Mies oli myös ihmetellyt psykiatrin olemusta, koska tämä oli tavatessa vaikuttanut uneliaalta ja poissaolevalta.

Poliisit pääsivät vain eteiseen

Kun uhrin omaiset ja sukulaiset olivat lähteneet perjantai-iltana asunnolta, uhrin veli soitti itse vielä poliisille. Veli oli ilmaissut poliisille huolensa, että kaikki ei ollut kunnossa ja siskon katoamiseen liittyi jotakin erikoista.

Poliisipartio meni vielä samana iltana yhdeksän aikaan käymään Ullanlinnan asunnolla. Poliiseille oli etukäteen kerrottu, että omaiset olivat ihmetelleet asunnossa makuuhuoneen puuttuvaa mattoa ja veritahraa yhdessä ovessa.

Kun poliisit menivät asuntoon, psykiatri avasi heille oven ja päästi heidät eteiseen. Psykiatrimies kertoi partiolle tehneensä vaimostaan katoamisilmoituksen.

Poliisien mukaan psykiatri vaikutti rauhalliselta ja järkevältä, mutta hänen kasvonsa olivat punaiset ja hän näytti siltä kuin olisi itkenyt.

Poliisipartio kysyi mieheltä makuuhuoneen puuttuvasta matosta, johon psykiatri oli vastannut hänen vaimonsa vieneen maton johonkin. Verijäljen ovessa psykiatri selitti olevan peräisin muutosta tai siitä, että joku lapsista oli aiemmin loukannut itseään.

Poliisit pyysivät miestä kertomaan, millaisissa vaatteissa vaimo oli lähtenyt kotoa. Psykiatri oli kuvaillut naisen vaatetuksen jopa hämmästyttävän tarkkaan.

Poliisipartio soitti laitokselle esimiehilleen ja pyysi saada luvan tehdä kotietsinnän. Lupaa ei kuitenkaan annettu, joten partio kysyi psykiatrilta saisivatko he tarkistaa asunnon. Psykiatri sanoi olevansa väsynyt ja hän ehdotti, että poliisit tulisivat uudestaan seuraavana päivänä.

Poliisipartio tarkisti asunnosta lähdettyään talon polkupyörävaraston ja koko rappukäytävän.

Jäi kiinni seuraavana aamuna

Henkirikos paljastui seuraavana aamuna, lauantaina 17. joulukuuta, kun psykiatri oli kotinsa edustalla siirtämässä mattoon käärittyä vaimonsa ruumista autoon. 

Sivulliset olivat kiinnittäneet aamulla huomiota, kun mies oli kuljettanut pulkassa ja kantanut talon sisäpihalla epäilyttävän raskasta kääröä. Sivullinen soitti hätäkeskukseen.

Kun poliisit saapuivat paikalle, porttikongiin oli pysäköitynä auto keula kadulle päin. Auton peräkontti oli auki, mutta auton luona ei näkynyt ketään.

– Auton takana oli iso käärö. Sitä hetki ihmeteltiin partiokaverin kanssa, poliisimies sanoi oikeudessa.

Kun auton omistaja tuli auton luo, hän selitti siivonneensa ja vievänsä pois roskia käärittynä tällaiseen kääröön.

Poliisi sanoi miehelle, että he halusivat vilkaista kääröä. Ennen kuin kääröä ryhdyttiin avamaan, mies saatettiin poliisiauton takatilaan. Poliisille mies kertoi, että hänellä on "jotenkin psykoottinen" olo.

Tämän jälkeen poliisit avasivat käärön, jonka sisältä vainaja löytyi. Toinen poliisi oli kysynyt suoraan, onko käärössä hänen kadonneeksi ilmoitettu vaimonsa. Sen mies kielsi.

Käärö oli poliisin mukaan noin 2,5 metriä pitkä, ja sen päällä oli muovinen pressu. Käärö oli narulla pyöritetty kiinni.  

Mies otettiin kiinni ja vangittiin muutama päivä myöhemmin vaimonsa murhasta epäiltynä.

Mies kiistää tahallisen henkirikoksen.

Lue myös:

    Uusimmat