Ulkoministeriön valtiosihteeri Vilénin häirintäkohusta: "Kanadassa sitä hädin tuskin on huomattu"

Ulkoministeriön valtiosihteeri Jukka Salovaaran mukaan Suomen Ottawan-edustuston päällikkö Jari Vilénin epäasiallinen käytös ei ole vaarantanut suhteita ulkovaltoihin. 

– Ei ole ehtinyt syntyä haittaa, tämä on tapahtunut niin nopeasti. Asia on ollut iso juttu Suomessa, mutta Kanadassa sitä hädin tuskin on edes huomattu, Salovaara kommentoi. 

Salovaaran mukaan paikallisen työyhteisön kannalta oli kuitenkin välttämätöntä, että päällikkötasolla tehdään vaihdos. 

– Uskon, että kesän jälkeen kun päällikkö vaihtuu, töitä voidaan jatkaa puhtaalta pöydältä. 

Vilén aloittaa uusissa tehtävissä ulkoministeriössä heinäkuun alussa.

– Työtehtävää ei ole vielä päätetty, ulkoministeriön henkilöstöjohtaja Kirsti Pohjankukka sanoo. 

"Kaikenlaiseen häirintään puututaan heti"

Vilén sai ulkoministeriöltä 29. toukokuuta virkamieslain mukaisen kirjallisen varoituksen. Varoitus annettiin, koska hän on rikkonut virkamiehen käyttäytymisvelvollisuutta. 

Kirsti Pohjankukan mukaan asiaan vaikutti myös se, ettei Vilénillä ollut aiempaa kirjallista varoitusta. Jos hänellä olisi ollut varoitus samanlaisesta toiminnasta aiemmin, irtisanomiskynnys olisi voinut ylittyä.

– Kaikentyyppiseen häirintään tulee puuttua ja niin olemme tässäkin tapauksessa tehneet. Mutta toimet tulee suhteuttaa siihen tekoon. Olisi hyvin poikkeuksellista, että työntekijä suoraan irtisanottaisiin jos työnantaja ei olisi missään kohtaa aiemmin sanonut, että lopeta, Pohjankukka sanoo. 

Ulkoministeriölle lähetettiin helmikuussa 2024 kolme ilmoitusta Jari Vilénin epäasiallisesta käytöksestä ja seksuaalisesta häirinnästä. Sekä Pohjankukka että Salovaara painottavat, että asiaan puututtiin heti, kun tieto häirinnästä tuli. 

– Se on meillä toimintatapa, asiaa aletaan välittömästi selvittämään. Työnantajana meillä on selkeät prosessit mitä noudattaa, ja siihen kuuluu, että kaikkia osapuolia kuullaan.

– Sellainen käsitys, että kaikkia työntekijöitä ei käsiteltäisi samalla tasolla tai että jotain henkilöitä pyrittäisiin suojelemaan, on väärä.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja