Häirintäkohun keskelle joutunut Suomen Kanadan-suurlähettiläs Jari Vilén haluaa palata ulkoministeriöön

Häirintäkohun keskelle joutunut Suomen Kanadan-suurlähettiläs Jari Vilén haluaa palata ulkoministeriöön 1:06
VIDEO: Suomen Kanadan-suurlähettiläs Jari Vilén on pyytänyt ulkoministeri Elina Valtoselta lupaa palata ulkoministeriöön.

Suomen Kanadan-suurlähettiläs Jari Vilén kertoo pyytäneensä perusteellisen harkinnan jälkeen ulkoministeri Elina Valtoselta (kok.) lupaa palata Suomeen ulkoministeriöön tämän kesän aikana. 

Facebookissa asiasta kirjoittavan Vilénin mukaan Valtonen on suostunut pyyntöön.

– Katson, että tässä tilanteessa yhteisen edun mukaista on tarjota edustustolle uusi alku uuden suurlähettilään johdolla, Jari Vilén kirjoitti perjantaina.

Valtonen: Uuden suurlähettilään haku alkaa heti

Ulkoministeri Valtonen kommentoi asiaa sosiaalisessa mediassa pian Vilénin jälkeen. Hän kertoi aikovansa esittää presidentti Alexander Stubbille suurlähettiläs Vilénin tehtävän päättämisestä niin, että Vilén palaa Suomeen jo kesäkuun lopussa. 

Valtonen kertoi asiasta viestipalvelu X:ssä.

– Ottawan suurlähettiläs Jari Vilén on hyvässä yhteisymmärryksessä pyytänyt lupaa päättää tehtävänsä, Valtonen kirjoitti perjantaina.

Valtosen mukaan uuden suurlähettilään haku alkaa heti.

Vilénistä häirintäilmoitus

Suurlähetystön työntekijät ovat tehneet Vilénin käytöksestä häirintäilmoituksia ulkoministeriöön. 

Viléniä syytetään häirinnästä ja epäsopivasta käytöksestä.

Vilén on kommentoinut häirintäsyytöksiä STT:lle aiemmin sähköpostitse. 

Hän kertoi tuolloin, että syytökset tulivat hänelle täytenä yllätyksenä. Vilén kertoi suhtautuvansa syytöksiin kuitenkin erittäin vakavasti ja odottavansa niiden nopeaa sekä perusteellista tutkintaa.

Perjantaina Facebookissa Vilén kirjoitti, että Suomen turvallisuuspoliittisen aseman muutos sekä tarve Suomen ja Kanadan Nato-kumppanuuden vahvistamiseksi on ollut hänelle keskeinen motivaatio edustuston aktiviteettien nopealle kasvulle.

– Oma innostuneisuuteni ja kiireellisyyteni estivät minua näkemästä, että henkilökunnan hyvinvointi olisi tarvinnut enemmän huomiota ja aitoa vuoropuhelua täällä paikan päällä.

Vilén kirjoitti olevansa pahoillaan mielipahasta, jota hänen toimintansa on osalle henkilökuntaa aiheuttanut ja pyytää anteeksi asianosallisilta.

"Palauttaa työrauhan suurlähetystöön"

Valtonen kommentoi STT:lle, että Vilénin siirtymisellä Suomeen saadaan palautettua työrauha Suomen suurlähetystöön Kanadassa. Ulkoministerin mukaan on erittäin tärkeää, että suurlähetystö Suomelle tärkeässä liittolaismaassa Kanadassa on toimintakykyinen.

Valtosen mukaan Vilén jatkaa ulkoministeriön palveluksessa.

– Jari Vilén on ulkoministeriön virkahenkilö, ja hän on virkasuhteessa, jolloin itselläni ei ole sellaista valtaa, että voisin sille asialle mitään tehdä. Hän tosiaan nyt sitten jatkaa ulkoministeriön palveluksessa.

Valtonen ei ottanut perjantaina kantaa siihen, mihin tehtävään Vilén sijoittuu ministeriössä.

Valtosen mukaan Vilénin virkasuhteen arviointi ja mahdolliset virkamiesoikeudelliset johtopäätökset tehdään ulkoministeriössä virkatyönä.

– Itse koen poliittisena vastuunkantajana, että on aivan oikein ja erinomaista, että yhteisymmärryksessä päädyimme ratkaisuun, jossa Jari Vilén palaa jo kesällä takaisin Helsinkiin.

Lue myös:

    Uusimmat