Ukrainan ilmatorjuntaan etsitään pika-apua Euroopasta

Ulkoministerit kokoontuvat Luxemburgissa, mutta myös puolustusministerit on kutsuttu käsittelemään Venäjän hyökkäyssotaa.

EU-maiden ulko- ja puolustusministerit kokoontuvat tänään Luxemburgissa, jossa he pyrkivät muun muassa löytämään keinoja Ukrainan ilmapuolustuksen vahvistamiseksi.

Saksa vetosi asiassa viime viikolla muihin EU- ja Nato-maihin, ja huippukokouksessa EU:n poliittiset johtajat ilmaisivat tarpeen vauhdittaa Ukrainan ilmapuolustuksen tukemista.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kehotti liittokunnan maita valitsemaan tarvittaessa tuen Ukrainalle, vaikka se johtaisi puutteisiin Nato-vaateiden täyttämisessä.

Hollannin pääministeri Mark Rutte sanoi Stoltenbergin kommentin jälkeen, että ulostulo auttaa paljon. Hollanti kuuluu niiden EU-maiden joukkoon, joilla on yhä Ukrainan hamuamia Patriot-ilmatorjuntajärjestelmiä.

Rutte ei luvannut Patriot-järjestelmää Ukrainalle, mutta sanoi Hollannin tarkastelevan asiaa. Tarve ammuksille ja ilmapuolustukselle on Ukrainassa kuitenkin siinä määrin kova, että erilaisia konkreettisia ilmoituksia avusta pitäisi nähdä eri puolilta Eurooppaa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on toistuvasti pyytänyt lisäapua Ukrainan ilmapuolustukseen.

Lähi-itää

Ulkoministerit käsittelevät Luxemburgissa ilman puolustusministereitä myös Lähi-idän ja Sudanin tilanteita. Unionin maiden poliittiset johtajat linjasivat halustaan nähdä uusia pakotteita Iranille Israelia vastaan suunnatun iskun jälkeen, mutta pakoteasian ei odoteta juuri etenevän vielä ulkoministerikokouksessa.

Lisäksi Suomi ja Italia ovat laatineet muun muassa välineellistetystä maahantulosta ja ihmissalakuljetuksesta epävirallisen asiakirjan, joka on jaettu viime viikolla muille EU-maille.

Suomea ulkoministerien kokouksessa edustaa Elina Valtonen (kok.). Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) ei tiettävästi osallistu kokoukseen.

Mikä ratkaisi Yhdysvaltain avustuspaketin Ukrainalle? 3:14

Mikä ratkaisi Yhdysvaltain avustuspaketin Ukrainalle?

Lue myös:

    Uusimmat