Mitä Yhdysvaltain apupaketti merkitsee Ukrainalle? Pekka Toveri kertoo

Pekka Toveri  pitää Yhdysvaltojen myöntämää tukipakettia merkittävänä sekä rahallisesti että psykologisesti.

Pekka Toveri, Suomen entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kansanedustaja (kok.), uskoo, että Yhdysvalloissa juuri hyväksytty Ukraina-tukipaketti saadaan nopeasti liikkeelle ja rintamalle. 

– Uskon, että koska tämä paketin hyväksyminen on nyt vienyt Yhdysvalloissa useita kuukausia, niin siellä on kuitenkin tähän varauduttu, ja materiaali lähtee nopeasti siirtymään Ukrainan suuntaan, Toveri arvioi MTV Uutisille.

Washington Postin mukaan Ukrainan asepaketti saadaan rintamalle jopa alle viikossa siitä, kun USA:n kongressi on paketin hyväksynyt.

Institute for the Study of War (ISW) arvioi taas, että aseavun saapumisessa voi kestää viikkoja ja että Venäjä luultavasti pyrkii toteuttamaan uusia hyökkäyksiä ennen kuin paketti saapuu Ukrainaan.

Yhdysvaltain edustajainhuone hyväksyi lauantai-iltana Suomen aikaa Ukrainan noin 60 miljardin dollarin tukipaketin. Seuraavaksi tukipaketti etenee senaattiin ja siitä Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin allekirjoitettavaksi.

Tätä Ukraina tarvitsee

Toveri pitää Yhdysvaltojen myöntämää tukipakettia merkittävänä sekä rahallisesti että psykologisesti.

– Paketti on merkittävän kokoinen rahallisesti, mutta sillä on myös psykologinen merkitys. Se viestii, että Ukrainalle, että se ei ole yksin ja Venäjälle, että vaikka he ovat pyrkineet hajauttamaan lännen tukea informaatiokampanjan myötä, he eivät ole siinä onnistuneet.

Ukrainalla on Toverin mukaan erityisesti pulaa tykistötarvikkeista, ohjuksista, panssaritorjuntaohjuksista, elektronisen sodankäynnin välineistä ja droonien torjuntaan sopivasta materiaaliasta. 

Toveri pitää myös tärkeänä, että Ukraina saisi F16-hävittäjiä. USAn, Tanskan ja Alankomaiden ounastellaan antavan Ukrainalle ensimmäiset tusinan verran F16-hävittäjiä, kun lentäjien koulutus saadaan käynnistettyä.´

– F16-hävittäjät olisivat Ukrainalle tärkeitä sikäli, että Venäjän tämän vuoden puolella saavuttamat menestykset ovat liittyneet Venäjän ilmavoimiin ja heidän liitopommeihinsa. F16-hävittäjillä Ukraina pystyisi vaikeuttamaan liitopommien käyttöä, Toveri toteaa.

Tärkeintä pysäyttää Venäjän uusi suurhyökkäys

Ukrainalaiset ovat ounastelleet, että Venäjä suunnittelee joko toukokuun loppuun tai kesäkuun alkuun uutta suurhyökkäystä. 

– Jos Venäjän hyökkäys menee kesäkuun alkuun, niin ukrainalaisilla on sitten uutta materiaalia käytössään ja se voi mahdollistaa hyökkäyksen pysähtymisenkin, Toveri arvioi.

Toveri pitää tärkeimpänä tällä hetkellä sitä, että Ukraina juuri saisi strategiseen puolustukseensa kyvyn pysäyttää Venäjän tulevan suurhyökkäyksen, jotta Venäjä ei pääse valtaamaan uusia alueita. Vastahyökkäykseen Ukrainalla tuskin on vielä voimia.

– Se, että Ukraina olisi valmis vastahyökkäykseen riippuu taas paljon lännen tuesta, ja mielestäni Ukrainalla olisi vasta ensi vuoden alussa kyky varustaa ja kouluttaa joukkoja niin, että hyökkäyksellä saadaan jotain aikaiseksi. Aiempi suuri ja odotettu Ukrainan vastahyökkäys viime vuonna kaatui mielestäni juuri hyvin pitkälti osaamattomuuteen, Toveri sanoo.

Toveri toteaa myös Venäjällä on haasteita tämän sodan kanssa materiaalien riittävyydessä. Tällä hetkellä esimerkiksi sotamateriaalituotanto perustuu Venäjällä massaan eikä laatuun. 

Venäjän suurhyökkäyksen pysäyttäminen olisi venäläisille jo kova isku.

– Liian pitkä sota syö myös Venäjää, eikä heillä ole kykyä käydä tällaisella volyymilla tätä sotaa. Heilläkin on haasteita tämän sodan kanssa, Toveri sanoo.

Toveri arvelee, että venäläiset tulevat jäämään heikoimmalle viimeistään sitten kun lännen sotamateriaalituotanto saadaan kunnolla nostettua.

– Tällä hetkellä Venäjä tuottaa sotamateriaaleissa massaa eikä laatua, mutta vuosina 2025–2026 länsi pystyy jo tuottamaan sekä massaa että laatua, ja venäläiset tulevat jäämään heikommalle.

Risto E.J. Penttilä kommentoi USA:n Ukraina-apupakettia 1:32

Videolla Risto E.J. Penttilä kommentoi USA:n Ukraina-apupakettia.

Lue myös:

    Uusimmat