Risto E.J. Penttilä: "Nyt Washingtonissa nähdään, että ellei tukipakettia tule, Ukrainalle käy huonosti"

Risto E.J. Penttilä kommentoi USA:n Ukraina-apupakettia 1:32
Risto E.J. Penttilä kommentoi USA:n Ukraina-apupakettia.

Kansainvälisen politiikan asiantuntijaan Risto E. J. Penttilä kommentoi aamun Huomenta Suomessa Yhdysvaltojen päätöstä jatkaa Ukrainan tukemista. 

Yhdysvaltain edustajainhuone hyväksyi lauantai-iltana Suomen aikaa Ukrainan noin 60 miljardin dollarin tukipaketin. Paketti on ollut jumissa kongressissa viime syksystä asti oikean laidan republikaanien vastustettua sitä. 

Uutiskanava CNN kertoi, että edustajainhuoneen demokraattijäseniä hurrasi ja heilutti Ukrainan lippuja äänestystuloksen selvittyä.

– Ilman Washingtonin laajaa ymmärrystä tilanteen vakavuudesta tämä ei olisi mennyt läpi. Nyt Washingtonissa nähdään, että ellei tukipakettia tule, niin Ukrainalle käy hullusti, Penttilä sanoo.

Seuraavaksi tukipaketti etenee senaattiin ja siitä presidentti Joe Bidenin allekirjoitettavaksi.

– En odota, että tässä tulisi mutkia matkaan. Senaatti on hyväksynyt jo aiemmin helmikuussa suunnilleen samanlaisen oman version tästä paketista. On melko selvää, että se menee senaatissa läpi ja presidentti sen allekirjoittaa, Penttilä arvelee.

Tukipaketin hyväksymistä odotettiin edustajainhuoneelta kuukausia. Paketti hyväksyttiin äänin 311–112. Paketin puolesta äänestivät kaikki edustajainhuoneen 210 demokraattia ja 101 republikaaniedustajaa. 

– Kyllä se siltä näyttää, että tämä olisi viimeinen tukipaketti. Tilanne voi muuttua siinä tapauksessa, että Ukraina on jälleen veitsenterällä. Toivotaan, ettei näin käy, mutta Venäjähän suosittelee kesähyökkäystä, Penttilä sanoo.

Tukipaketin hyväksyminen keräsi kiitosta

Presidentti AlexanderStubb kiittää erikseen edustajainhuoneen republikaanipuhemiestä Mike Johnsonia sekä koko päätäntäelintä paketin saamasta puolueidenvälisestä tuesta.

Stubb kuvailee viestipalvelu X:n tilillään pakettia kriittiseksi ja tähdentää, että nyt odotetaan vielä, että paketti läpäisisi Yhdysvaltain senaatin.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kiittelivät kauan odotettua ratkaisua viestipalvelu X:ssä.

Stoltenberg kirjoitti, että päätös lisää turvallisuutta Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Zelenskyi kirjoitti toivovansa, että esitys saa tukea senaatissa ja lähetetään sieltä Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin allekirjoitettavaksi.

Samassa istunnossa edustajainhuone hyväksyi myös tukipaketit Israelille ja Taiwanille. Israelin tukipaketti on noin 26 miljardia ja Taiwanin noin kahdeksan miljardia dollaria.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kiitti X:ssä Israelin saamaa tukea ja sanoi sen puolustavan länsimaista sivilisaatiota. Kirjoituksensa lopuksi Netanjahu kiitteli Amerikkaa.

 

Lue myös:

    Uusimmat