Yhdysvaltalaissenaattori: Pitkän kantaman ATACMS-ohjusjärjestelmiä voidaan lähettää Ukrainalle jo viikon sisään

Osana Yhdysvaltain edustajainhuoneen hyväksymää uuttaa apupakettia Ukrainalle ollaan antamassa pitkän kantaman ATACMS-ohjusjärjestelmiä, joita voidaan lähettää jo viikon sisällä. Näin sanoo demokraattisenaattori Mark Warner CBS Newsille. Asiasta kertoi myös Kyiv Independent.

Televisiohaastattelussa Warner antoi ymmärtää, että presidentti Joe Bidenin hallinto on valmistautunut lähettämään Ukrainalle uusia ohjusten laukaisujärjestelmiä, ei pelkästään ohjuksia. Bidenin hallinnon aikeista kertoi omien tietojensa pohjalta NBC News helmikuussa.

Nyt lähetettävät ohjukset ovat tiettävästi pidemmän kantaman versioita Ukrainalle jo aiemmin lähetetyistä ATACMS-ohjuksista. Ukrainalla jo olevilla ATACMS-ohjuksilla voidaan osua noin 170 kilometrin päähän. 

Pidemmän kantaman versioilla iskuetäisyys kasvaa noin 300 kilometriin.

Pitkän kantaman ohjukset ovat olleet Ukrainan toivelistan kärjessä pitkään. Yhdysvallat on pitkään empinyt luovuttaa asejärjestelmiä, joilla voidaan hyökätä aiempaa syvemmälle Venäjän puolelle.

Apupaketti vaatii vielä senaatin hyväksynnän ja Bidenin allekirjoituksen. Senaatin on arveltu äänestävän asiasta lähipäivinä.

Lue myös:

    Uusimmat