Tutkimus: Suosittua ravintolisää käyttävät sairastuvat harvemmin koronaan

Säännöllisesti D-vitamiinilisiä syövät saattavat sairastua koronavirustartuntaan muita epätodennäköisemmin. Tuoreet tutkimustulokset vahvistavat aiempien tutkimusten havaintoja, mutta eivät osoita, mistä yhteys tarkalleen johtuu.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja se perustuu 8 300 aikuisen terveystietoihin. Tiedot D-vitamiinitasoista ja ravintolisien käytöstä oli kerätty noin kymmenen vuotta ennen koronavirusepidemiaa.

Säännöllisesti D-vitamiinilisiä käyttävät saivat koronavirustartunnan noin kolmanneksen epätodennäköisemmin kuin osallistujat, jotka eivät käyttäneet D-vitamiinilisiä, tulokset osoittivat.

Hieman yllättäen vastaavaa yhteyttä ei kuitenkaan havaittu, kun tutkijat selvittivät osallistujien veren D-vitamiinipitoisuudet ja D-vitamiinitasoihin vaikuttavat geenimuodot.

Vitamiinilisää käyttävät terveystietoisempia?

On mahdollista, että kymmenen vuotta aikaisemmin tehdyt mittaukset eivät kuvasta nykytilannetta, mutta havainnot voivat viitata myös siihen, että D-vitamiinin sijaan jokin muu seikka selittää D-vitamiinilisiä käyttävien pienemmän koronariskin.

On esimerkiksi mahdollista, että he ovat muutenkin terveystietoisempia ja noudattavat viranomaissuosituksia tarkemmin.

Yhdeksänkymppinen Lauri sai avun selkävaivoihinsa pää alaspäin roikkumisesta. Katso teräsvaarin taidonnäyte videolta!

90-vuotias Lauri Helimäki on saanut apua selkävaivoihinsa roikkumalla ylösalaisin 2:08

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat