"Tutkimuksissa on havaittu, että matala D-vitamiinitaso yhdistyy koronan todennäköisyyteen" – asiantuntija suosittelee nostamaan vitamiiniannosta toistaiseksi
Lääketieteen tohtori ja professori Juhani Knuuti sanoo, että D-vitamiinin lisääminen ruokavalioon saattaa antaa suojaa koronaa vastaan. Varmaa tieteellistä näyttöä tästä ei kuitenkaan ole.
D-vitamiinin puutos altistaa hengitystieinfektioille ja mahdollisesti myös koronavirukselle. Turun yliopiston PET-keskuksen johtaja Juhani Knuuti kertoo, että D-vitamiinin ja koronan yhteydestä on tehty maailmalla useita tutkimuksia, mutta vielä ei voida kuitenkaan sanoa mitään kovin varmaa.
– Tutkimuksissa on havaittu, että matala D-vitamiinitaso yhdistyy koronan todennäköisyyteen ja myös sen vakavaan muotoon, Knuuti sanoo.
D-vitamiinin vaikutuksesta koronan ehkäisemiseen tai hoitamiseen ei ole vielä paljonkaan tietoa.
– Siitä ei ole riittävästi tutkimusta, voiko D-vitamiinia antamalla vähentää mahdollisuutta sairastua koronaan ylipäätään tai vähentää mahdollisuutta sairastua sen vakavaan muotoon. Tästä aiheesta on kaksi pientä, heikkolaatuista tutkimusta. Niiden viesti on, että D-vitamiinin antaminen voisi olla hyödyllistä.
MTV Uutiset kertoi aiemmin syksyllä espanjalaistutkimuksesta, jonka mukaan espanjalaissairaalan 200 koronapotilaasta yli 80 prosenttia kärsi D-vitamiinin puutteesta.
"50 mikrogrammaa lisää voisi olla hyvä kompromissi"
Knuutin mukaan kaikkien kannattaa kuitenkin vähintään noudattaa THL:n nykyisiä suosituksia D-vitamiinin ottamisesta. Lisäksi hän suosittelee harkitsemaan D-vitamiinimäärien nostamista hetkellisesti koronan estämiseksi – haittakaan siitä ei tutkitusti ole.
– Meillä on epäsuoraa näyttöä siitä, että D-vitamiinilla voisi olla roolia koronan sairastamisessa. Ihmisten kannattaisi siis huolehtia D-vitamiinin saannista, että se olisi varmasti riittävä. Perustuen tieteelliseen artikkeliin, jossa asiaa on pohdittu, sanoisin, että 50 mikrogrammaa D-vitamiinilisää päivässä voisi olla hyvä kompromissi. Sillä määrällä ei voi saada D-vitamiinimyrkytystä.
Liika D-vitamiini voi siis johtaa jopa myrkytystilaan. D-vitamiinin saannin suositeltu yläraja on vuorokaudessa 100 mikrogrammaa.
Knuuti kertoo nähneensä sosiaalisessa mediassa kirjoituksia siitä, että joku ottaa jopa 200 mikrogrammaa D-vitamiinilisää päivässä.
– On olemassa optimaalinen taso. Enemmän vitamiinia ei tarkoita parempaa tehoa.
Knuuti sanoo, että omasta voinnistaan ei voi päätellä, saako D-vitamiinia tarpeeksi. Ainoa keino saada tarkkaa tietoa on mitata pitoisuus verikokeella. Laajat mittaukset tulisivat kuitenkin kalliiksi, joten järkevintä on pysytellä suosituksissa.
– Me tiedämme, kuinka paljon suomalaiset tarvitsevat D-vitamiinia keskimäärin ja kuinka paljon sitä saadaan ravinnosta. Näiden tietojen perusteella ravintolisää suositellaan kaikille.
Britannia jakaa D-vitamiinilisää ilmaiseksi
Britanniassa aletaan jakaa D-vitamiinilisää ilmaiseksi niille, joiden terveys on heikoimmalla tolalla, esimerkiksi vanhuksille. Asiasta kertoo BBC, joka kirjoittaa, että D-vitamiinin roolista koronan estämisessä on vasta rajallista näyttöä. Vitamiinilisän antamista perustellaan sillä, että monet ovat jääneet paitsi auringonvalon luontaisesti antamasta D-vitamiiniannoksesta, koska ovat olleet niin paljon sisällä koronarajoitusten takia.
D-vitamiinia saa muun muassa kalasta ja auringosta. Suomessa D-vitamiinia saa myös monesta maitotuotteesta, johon sitä on lisätty erikseen. Suomalaisten D-vitamiinipitoisuudet ovatkin korkeampia kuin esimerkiksi aurinkoisissa Italiassa ja Espanjassa.
– Aurinkoisissa ja kuumissa maissa ihmiset pysyttelevät mielellään ilmastoiduissa sisätiloissa. Arabimaissa pukeutumisella on suuri merkitys ja erityisesti koko kehonsa peittävillä naisilla D-vitamiinin puute on yleistä.
Uusimmat
-
10:43
Norjassa on niin paljon sähköautoja, että vakuutusyhtiön data antaa hyvän kuvan niiden hinaustarpeesta: "Näyttää yllättävän osan kuskeista"
-
10:33
Hyviä uutisia: Pfizerin ja Biontechin rokote tepsii koronaviruksen muunnoksiin
-
10:31
Aktia povaa 2,8 prosentin talouskasvua tälle vuodelle, mutta tulevaisuus näyttää heikommalta – "Kun korona on päihitetty, palataan vanhoihin haasteisiin"
-
10:26
Suora lähetys klo 10: STM ja THL kertovat koronatilanteesta – "Veitsenterällä tässä ollaan"
-
10:26
Uusi tutkimus: Tämän maan koronatorjuntatoimet olivat maailman huonoimpia
-
10:23
Entinen F1-kuski Adrian Campos on kuollut
-
10:18
Yle: Kotikatu-näyttelijä Tiina Rinne on kuollut
-
10:08
Avi keskeytti palvelukoti Riekonlennon toiminnan Rovaniemellä – epäkohdat vaarantavat asiakkaiden turvallisuuden
-
10:06
Vantaalla kadonnut 27-vuotias mies löytyi kuolleena
-
09:59
MTV Uutiset seuraa vilkasta talouspäivää – Wärtsilän liikevoitto romahti
-
09:56
Bernie Sandersin hittiposeeraus tuottaa miljoonia hyväntekeväisyyteen
-
09:55
F1-legenda latoi tylyä tekstiä Valtteri Bottaksesta
-
09:47
Paras tapa paistaa broilerinfilee? Annin testissä selvisi: "Nopeaa ja helppoa, eikä vaadi ylimääräistä häsläystä"
-
09:46
MTV seuraa koronan etenemistä Suomessa: Jyväskylän yliopiston lähiopetus keskeytetään helmikuun loppuun saakka
-
09:45
Andy McCoy sai Britanniassa asuvan poikansa Suomeen – isä kertoo: tällainen on julkisuutta kartteleva Sebastian
-
09:44
Kansallisgallerian museot pysyvät kiinni helmikuun loppuun saakka – Magnus Enckell -näyttely ei enää avaudu yleisölle
-
09:43
Onko Nokian osakkeen huiman nousun taustalla poikkeuksellinen masinoitu ostokampanja? – "Täytyy olla äärimmäisen varovainen"
-
09:27
Kotkaan vai Rotterdamiin? UPM aloittaa uuden biopolttoaineita valmistavan jalostamon suunnittelun
-
09:25
Venäjän vuoden testatuin urheilija lävähti julki – onko tämä määrä dopingtestejä riittävästi?
-
08:57
Työllisyys heikkeni selvästi joulukuussa – työssä käyviä yli 70 000 vähemmän kuin vuosi sitten
-
Lataa lisää