Tutkimus paljasti uutta tietoa kissoista – eivät mielellään tee töitä ruokansa eteen: "Yllättävää"

Puhutko kissaa? ”Haista v**tu” voikin olla oikeasti ”rapsuta minua"– näin tulkitset kissaa 2:33
Puhutko kissaa? Videolla toimituksen kissa Luna opettaa, kuinka voit oppia ymmärtämään kissasi kieltä hiukan paremmin.

Tuore tutkimus väittää, että kissat eivät halua nähdä vaivaa murkinansa eteen.

Yahoo kertoo tuoreesta tutkimuksesta, jossa yritettiin valoittaa kissojen mystistä ja niin monin tavoin salattua elämää.

Kalifornian yliopisto käytti tutkimuksessa 17 kissaa, joille annettiin mahdollisuus valita joko ruokaa sisältävä kissojen aktivointiin tarkoitettu palapeli tai ruokaa suoraan tarjottimelta. Koe toistettiin 10 kertaa ja kissat valitsivat ylivoimaisella enemmistöllä tarjottimella tarjolla olevan ruoan.

Tarjottimella tarjolla oleva ruoka oli yleisimmin kissojen ensimmäinen vaihtoehto niiden tehdessä valinnan palapelin ja tarjottimen väliltä. Ne myös söivät ruokaa huomattavasti enemmän tarjottimelta kuin palapelistä.

Eläimet ovat valmiita näkemään vaivaa ruokansa eteen

Tulokset voivat harjaantumattoman mielestä tuntua päivänselviltä, mutta todellisuudessa suurin osa eläimistä tekee päinvastoin: jos niille tarjotaan niin sanotusti helppoa ruokaa tai ruokaa, jonka eteen täytyy tehdä hieman työtä, eläimet valitsevat työn. Ilmiölle on olemassa englanninkielinen termikin: "contrafreeloading".

– Suurin osa lajeista, mukaan lukien linnut, jyrsijät, sudet, kädelliset ja jopa kirahvit valitsevat mieluummin nähdä vaivaa ruokansa eteen, tutkimusta johtanut Mikel Delgado kertoo tutkimuksen lehdistötiedotteessa.

Delgado on kissojen käytökseen erikoistunut behavioristi ja tutkimusyhteistyökumppani eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa.

– Oli yllättävää, että kaikista lajeista juuri kissat olivat ainoita, joita ei kiinnostunut nähdä vaivaa ruokansa eteen.

Kissat ovat luontaisia metsästäjiä

Moni saattaa pitää tutkimusta todisteena siitä, että kissat ovat vain yksinkertaisesti laiskoja. Se on kuitenkin todennäköisesti väärä oletus, sillä tulokset pikemminkin todistavat kissojen olevan äärettömän fiksuja, eivätkä niin helposti vain lankea ihmisten juoniin ja peleihin.

Tutkimuksen tulokset eivät kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, etteivätkö kissat tekisi töitä ruokansa eteen. Kissat ovat luontaisia metsästäjiä. Lisäksi jokainen kissa oltiin tutustutettu ruoan piilottamiseen perustuviin aktivointipalapeleihin. Jokainen kissa oli tottunut etsimään ja syömään ruokaansa palapeleistä ennen testejä. Kissat kuitenkin tekivät valintansa, kun tarjolla oli myös helposti saatavaa ruokaa.

Neljä kissaa 17:sta valitsivat palapelin, mutta ne söivät käytännössä kaiken tarjolla olevan ruoan, myös helposti tarjottimella odottavan sapuskan. Tutkijat olettavatkin, että puhdas nälkä ajoi kissat herkuttelemaan kaiken tarjolla olevan ruoan niin tarjottimelta kuin palapelistäkin, eikä niinkään halu nähdä vaivaa ruoan eteen.

Kissat tarvitsevat älyllistä stimulaatiota

Mahdollisia syitä on monia. Tutkimukseen osallistuneet kesykissat olivat kaikki steriloituja tai kastroituja. Delgado pohtii myös mahdollisuutta, että tutkimuksessa käytetyt palapelit eivät olleet tarpeeksi monimutkaisia stimuloidakseen kissojen metsästysviettiä. Palapeliin piilotettua ruokaa ei tarvitse vaania tai tappaa.

Kissojen aivonystyröitä jumppaavat palapelit ovat kuitenkin tutkijoiden mukaan oiva tapa aktivoida tavallista kotikissaa. Delgadon mukaan aktivointipelit stimuloivat kissoja niin psyykkisesti kuin fyysisestikin. Ensiksi on vain hyvä selvittää, ettet tarjoa kissalle liian vaikeaa tai liian yksinkertaista aktivointia. On hyvä kuitenkin aloittaa helpolla ja pikkuhiljaa haastaa kissaa kohti hankalampia aktivointipelejä.

– Kun aloitat piilottamaan kissanruokaa palapeliin, on tärkeä varmistaa, että se on tarpeeksi yksinkertainen kissalle, jotta ne eivät turhaudu, Delgado on sanonut jo vuonna 2019.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat