Tiesitkö? Näin kissan kasvoista voi arvioida, onko lemmikillä kipuja – tunnista hälyttävät merkit myös käytöksessä

Puhutko kissaa? ”Haista v**tu” voikin olla oikeasti ”rapsuta minua"– näin tulkitset kissaa 2:33
Katso myös: Puhutko kissaa? Eläimen turvallisuudentunne kasvaa, kun sen viestejä ymmärretään.

Kissat piilottavat kipuaan, ja siksi ne usein viedään eläinlääkärille liian myöhään.

Tiedätkö, milloin kissasi tuntee kipua? Kissoilla on tapana piilottaa kivun tuntemuksensa, jonka vuoksi ne ovat laajasti alihoidettuja. Lisäksi niille määrätään vähemmän kipulääkkeitä kuin koirille, kertoo lemmikkieläintarvikeliike Musti ja Mirri tiedotteessaan.

Eläinlääkäri Eva Kaisti kertoo, että kissat lemmikkeinä ovat koiriin verrattuna selkeästi vaikeampia hoidettavia, sillä ne sietävät koiria huonommin kipulääkeitä.

– Usein kissat myös tuodaan liian myöhään hoitoon, koska ne piilottavat kipua ja ahdistusta. Kun kissat lopulta tuodaan eläinlääkärille, ne ovat useimmiten ehtineet olla kivuissaan jo pitkään ja niiden toimintakyky on huomattavasti rajoittunut. Esimerkiksi puolet 10-vuotiaista kissoista kärsii omistajan tietämättä nivelrikosta – kyseessä on valtava ongelma, Kaisti kertoo tiedotteessa.

"Hälyttäviä merkkejä käytöksessä ovat..."

Koiran poikkeavaan käytökseen saatetaan kiinnittää kissaa enemmän huomiota, sillä kissoja pidetään muutenkin vetäytyvinä ja itsenäisempinä. Kissoja voi kuitenkin oppia lukemaan.

– Kissan käytös ja kasvojen ilmeet kertovat paljon kissan hyvinvoinnista. Hälyttäviä merkkejä käytöksessä ovat kissan haluttomuus hyppäämään, vähäinen virtsaneritys, levoton laatikkokäyttäytyminen ja yli 20 prosentin muutokset painossa. Kissan kasvoista puolestaan voidaan arvioida, onko kissalla kipuja, sillä kipu ilmenee jännityksenä kasvoissa, Kaisti kertoo.

Tutustu näihin kuviin

Calgaryn yliopiston tutkijat kehittivät Scientific Reports -julkaisussa esitellyn tutkimuksensa pohjalta kissan kivun arvioinnin avuksi ohjekuvia, jotka perustuvat kissan pään, korvien, silmien, viiksien ja kasvojenlihaksien tulkintaan. 

kissan kipu muutokset

– Kannustan jokaista kissanomistajaa tutustumaan näihin ohjekuviin – mitä nopeammin kivut tunnistetaan, sitä nopeammin kissalle voidaan hakea apua, neuvoo Kaisti.

Olemme aiemmin kertoneet toisesta tutkimuksesta, jonka mukaan lyhytkalloisilla kissaroduilla saattaa olla erityisiä ongelmia ilmaista tunteitaan. Lyttynaaman vuoksi kissojen ilme on jumittunut ikuiseen irvistykseen, vaikka eläin ei edes kokisi kipua. Ja kun kipu oikeasti iskee, ei omistaja ymmärrä lemmikkinsä sitä kokevan.

Lähteet: Musti ja Mirri, Scientific Reports, Global News

Lue myös:

    Uusimmat