Tutkimus selvitti, mitä koirat tykkäävät katsoa televisiosta

Miksi koira hieroo päätä tai niskaa maahan? Asiantuntija vastaa 0:54
KATSO MYÖS: Miksi koira hieroo päätä tai niskaa maahan? Asiantuntija vastaa

Wisconsin-Madisonin yliopiston eläinlääketieteen laitoksen selvityksessä paljastui totuus, jonka moni lemmikinomistaja jo tietää: koirat pitävät ohjelmista, joissa on koiria.

Jos lemmikkisi saisi päättää, katsoisiko se Salkkareita, vai sittenkin uutisia? Applied Animal Behaviour Science -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa pyrittiin selvittämään, millaisista ohjelmista koirat pitävät.

Koiratkin katsovat ruutuja joka päivä

Tietoa kerättiin nettikyselyllä, jossa koiranomistajat kertoivat lemmikkinsä tottumuksista. He saivat myös näyttää koirilleen lyhyitä videoita, joissa esiintyi koira, lintu, pantteri tai liikennettä tiellä.

Vastauksia tuli 1 600 ympäri maailman.

Tutkimuksen mukaan suurin osa koirista kiinnitti huomiota johonkin kodin näyttöön joka päivä. Yleisin näyttö oli televisio. Moni omistaja käytti ruutuja myös hyväkseen ja esimerkiksi jätti ohjelman päälle koiran ollessa yksin kotona.

Koirat pitivät eniten ohjelmista, joissa on eläimiä

Koirat pitivät eniten ohjelmista, joissa oli eläimiä. Sisältö muista koirista veti niitä eniten puoleensa. 

Ihmisten katseleminen sen sijaan ei ollut kovin suosittua; ihmissisältö oli 17 ohjelman kategoriassa vasta sijalla 9. Piirretyistä piti yli kymmenen prosenttia koirista.

Näin koirat käyttäytyvät katsoessaan televisiota

Omistajien mukaan koira käyttäytyi ohjelmia katsoessaan aktiivisesti: siis juoksi, hyppi, seurasi liikettä ruudulla tai ulvoi. Yleisin reaktio ohjelmaan oli kallistaa pää sivulle tai liikauttaa korvia, lähestyä ruutua tai äännellä. Osa koirista kosketti ruutua nenällään; jotkut yrittivät katsoa ruudun taakse. Kuusi prosenttia koirista toi ruudulle lelun.

Koiran tuntemuksia positiivisiksi olisi kuvannut 22 prosenttia vastaajista.

Koirat katsoivat ruutua yleensä noin 1–5 minuuttia. Hyvin harva jaksoi yli 20 minuuttia. Metsästys- ja paimenkoirarodut vaikuttivat katselevan mitä tahansa sisältöjä muita enemmän.

Tuloksista apua vanhojen koirien näön arviointiin

Tuloksia voidaan käyttää tulevissa tutkimuksissa, kun selvitetään visuaalisuuden roolia koirien vanhenemisessa.

– Tiedämme, että huono näkökyky vaikuttaa vanhempien ihmisten elämänlaatuun negatiivisesti, mutta ikääntymisen ja näön muutosten vaikutukset koiriin ovat suurelta osin tuntemattomia, koska emme voi arvioida niitä tarkasti, tutkimusta tehnyt Freya Mowat kuvaa tiedotteessa.

Mahdollista olisi esimerkiksi tutkia, miten koiran näkö muuttuu iän myötä ihmiseen verrattuna.

– Kuten ihmiset, myös nykykoirat elävät pidempään, ja haluamme varmistaa, että voimme tukea niidenkin terveempää elämää.

Katso myös: Miksi koira nylkyttää? Asiantuntija avaa koirien yleisen käyttäytymistavan syitä

Miksi koira nylkyttää pehmolelua? 1:19
Miksi Alma-koira nylkyttää suurta nallepehmolelua?

Lue myös:

    Uusimmat