Tutkimus: Näin monta kuppia kahvia on liikaa – lisää sydänriskejä

Omistatko Moccamaster -kahvinkeittimen? Tätä niksiä et tiennyt 0:43
Omistatko Moccamaster -kahvinkeittimen? Tämä keittoniksi kannattaa ottaa haltuun.

Etelä-Australian yliopiston tutkijat esittävät analyysinsä perusteella, että pitkään jatkuva runsas kahvinjuonti voi johtaa huonoihin veren rasva-arvoihin lisäten sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Yli kuuden kahvikupillisen juominen päivässä voi altistaa sydän- ja verisuonitauteihin sairastumiselle, Clinical Nutrition -tiedelehdessä julkaistu tutkimus varoittaa. Mitä enemmän kahvia kuluu, sitä suuremmaksi riski muodostuu.

Erityisesti henkilöiden, joiden LDL-kolesteroli on koholla, kannattaa nauttia kahvia kohtuudella. Runsas kahvinjuonti voi nimittäin lisätä veressä kiertävien rasvojen määrää.

Tutkimuksessa käytettiin Ison-Britannian biopankin keräämää aineistoa yli 362 000 henkilön veren rasva-arvoista ja itse raportoidusta kahvinjuonnista. Tuntemattomien häiriötekijöiden vaikutus tuloksiin huomioitiin mendelistiseksi satunnaistamiseksi kutsutulla tutkimusmenetelmällä.

Sydänystävällinen suodatinkahvi

Kahvin sisältämien diterpeenien, kafestolin ja kahveolin, tiedetään lisäävän veren kokonais- ja LDL-kolesterolia sekä triglyseridejä eli veressä kiertäviä rasvoja, Sydänliitto kertoo.

Diterpeenejä on huomattavia määriä suodattamattomassa kahvissa, kuten pannukahvissa, pressokahvissa sekä turkkilaisessa ja kreikkalaisessa kahvissa. Myös espressosta valmistettavat kahvijuomat, kuten cappuccino ja latte, sekä jotkin kapselikahvit sisältävät diterpeenejä.

Sen sijaan suodatinkahvissa suurin osa diterpeeneistä jää paperisuodattimeen. Pikakahvit on valmistettu suodatetusta kahvista, eivätkä ne näin ollen sisällä diterpeenejä.

Tiedotteessa australialaistutkijat toteavat, että suodatinkahvi on hyvä vaihtoehto veren rasva-arvojen kannalta.

Kohtuullisen kahvinjuonnin terveyshyödyt

Kohtuullinen suodatinkahvin juominen on turvallista aikuisille ja myös sydänpotilaille. Kohtuullisena määränä pidetään 5–6 pientä (1, 25 desilitraa) kahvikupillista vuorokaudessa. Suurimmat terveysvaikutukset on havaittu noin 3–4 kupillisella.

Kohtuullisesti kahvia juovilla on havaittu esiintyvän vähemmän sydän- ja verisuonisairauksia kuin kahvia juomattomilla. Suomalaistutkimuksessa havaittiin, että 3–5 kahvikuppia päivittäin nauttivilla eläkeläisillä oli pienempi riski sairastua dementiaan kuin kahvia enemmän tai vähemmän nauttineilla ikätovereilla. Kahvinjuojilla on myös vähemmän tyypin 2 diabetesta, ja säännöllisen kahvinjuonnin on todettu pienentävän maksakirroosin riskiä.

Raskaana oleville, lapsille tai kofeiiniherkille ihmisille kofeiinipitoisia juomia, kuten kahvia, ei suositella.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat