Tutkimus: Kryptosijoittaminen yhteydessä "pimeään kolminaisuuteen" – tässä selitys

Miksi ihminen uskoo someprofeettaan muttei valtamediaan? 2:21
Epäluottamus viranomaisiin voi selittää kryptoinnostusta. Mutta miksi ihminen uskoo someprofeettoihin eikä päättäjiin? Katso videolta asiantuntijan vastaus.

Uusi kyselytutkimus vihjaa, että inhimillisestä pahuudesta kertovat persoonallisuuden piirteet ajavat ihmisen innostumaan kryptovaluutoista.

Kryptot ovat yksi 2020-luvun suurimmista sijoitustrendeistä. Kryptovaluutoille on ominaista suuri arvonvaihtelu, mikä tekee niihin sijoittamisesta riskialtista. Toiset onnistuvat rikastumaan, toiset menettävät rahansa. Mikä saa ihmisen ottamaan riskin?

Akateemisessa Personality and Individual Differences -lehdessä ilmestyneet löydökset eivät maalaa kryptosijoittajista ruusuista kuvaa. Tutkimuksen mukaan persoonallisuuden "pimeä kolminaisuus" ajaa ihmisiä kiinnostumaan kryptoista.

Persoonallisuuden pimeät piirteet ajavat kryptomaailmaan

Australialaisen Queenslandin teknologisen yliopiston tutkijat halusivat selvittää, millainen yhteys niin sanotulla "pimeällä kolminaisuudella" ja kryptoihin suhtautumisella on.

Pimeällä kolminaisuudella viitataan kolmeen pahuuden piirteeseen: narsismiin, psykopatiaan ja machiavellismiin eli manipuloivuuteen. Tutkijat lisäsivät omaan kartoitukseensa myös sadismin eli taipumuksen saada nautintoa toisen kärsimyksestä.

Persoonallisuuden ja kryptosijoittamisen yhteyttä selvittääkseen tutkijat pyysivät 566 henkilöä vastaamaan asiaa kartoittavaan nettikyselyyn. Osallistujista 26 prosenttia oli sijoittanut kryptovaluuttoihin ja 64 prosenttia ilmaisi kiinnostuksensa asiaan.

Vastauksista tutkijat päättelivät, että pimeät persoonallisuuden piirteet olivat yhteydessä kryptovaluutoista viehättymiseen.

Voisiko tulevaisuudessa lainat ja raha-asiat keskittää pelkästään kryptovaluutan alle? Näin vastaa asiantuntija 5:35
Voisiko tulevaisuudessa lainat ja raha-asiat keskittää pelkästään kryptovaluutan alle? Näin vastaa asiantuntija.

Näin tutkijat selittävät yhteyttä

Tutkijat analysoivat, että machiavellismiin liittyvä epäluottamus päättäjiä kohtaan saattaa selittää, miksi ihminen kiinnostuu vaihtoehtoisesta valuutasta. Narsistiset persoonat puolestaan ovat yli-itsevarmoja ja valmiita ottamaan riskejä, sillä he uskovat lujasti omiin mahdollisuuksiinsa.

Riskinotto on tyypillistä myös psykopaattisia luonteenpiirteitä omaaville. Heidän kohdallaan kiinnostusta kryptovaluuttoihin voi selittää myös pelko jäädä osattomaksi muiden kahmiessa voittoja. Jälkimmäisestä syystä myös sadistit saattavat tutkijoiden mukaan pitää kryptoista.

Tutkijat kuitenkin alleviivaavat, että kaikki kryptosijoittajat eivät ole pahoja.

Katso videolta asiantuntijoiden tärpit sijoittamiseen epävarmoina aikoina, kuten koronapandemian aikaan.

Miten koronavirus näkyi sijoitusmarkkinoilla? 2:07

Lue myös:

    Uusimmat