"300 000 euroa voittoa vuodessa" – yksi lopetti työt, toinen teki miljoonavoiton: Näin lukijat kertoivat sijoituksistaan kryptovaluuttoihin

Mikä ihmeen Bitcoin? 10:00
Video: Mikä ihmeen bitcoin?

Kauppalehden verkkosivulla touko–kesäkuussa julkaistuun kryptokyselyyn vastasi yli 3500 henkilöä pääasiassa Suomesta.

Vastaajista peräti 47 prosenttia piti kryptovaluuttoja varteenotettavaan sijoituskohteena. Näin vastasi yli 1600 lukijaa.

Myös hieman pehmeämmin muotoiltu kanta kryptovaluuttoihin sijoittamisesta eli ”kokeilemisen arvoista” keräsi 23 prosenttia vastauksista.

Lähes kolmasosa, eli 28 prosenttia, sen sijaan ei pitänyt kryptovaluuttoja sijoituskohteena ollenkaan. Näin vastasi hieman yli tuhat ihmistä. Kysely julkaistiin Kauppalehden lisäksi muun muassa Talosuelämän, Tivin, Mikrobitin ja Uuden Suomen verkkosivuilla.

"Voitot ylittävät nyt miljoonan"

Moni vastaaja perusteli kryptovaluuttojen sijoituskelpoisuutta yksinkertaisesti niiden tuomilla voitoilla.

– Vuoden alusta tekemäni voitot ylittävät nyt miljoonan, totesi yksi.

– Olen tehnyt kryptoilla 300 000 euroa keskimäärin vuodessa voittoa, sanoi toinen.

Suomalainen, mutta Yhdysvalloissa asuva 23-vuotias insinööri puolestaan kertoi sijoittaneensa sekä amerikkalaisyhtiöiden osakkeisiin että kryptovaluuttoihin.

– Osakesalkun arvo on kolminkertaistunut viimeisen neljän vuoden aikana. Krypto-omistukseni ovat puolestaan 12-kertaistuneet kahden vuoden aikana.

Hän kertoo sijoittaneensa yliopisto-opintojensa aikana 10 000 dollaria kryptovaluuttoihin. Nyt sijoitusten arvo on 150 000 dollaria. Mies kertoo siirtävänsä näitä sijoituksiaan pikkuhiljaa osakkeisiin.

Moni vastaaja kertoi tienanneensa kryptosijoittamisella paremmin kuin perinteisillä sijoituskohteilla – tai työnteolla.

– Lopetin töissä käymisen neljä vuotta sitten, kiitos bitcoinin.

"Bitcoin toimii vastakohtana uudelle keskipankkipolitiikalle"

Vastauksissa toistuvat myös ideologiset syyt. Erityisesti keskuspankkien kontrolli perinteisistä valuutoista koettiin ongelmalliseksi.

– Bitcoin toimii vastakohtana uudelle keskipankkipolitiikalle, joka piiloverottaa kansalaisia "printtaamalla" merkittäviä määriä rahaa.

Myös kryptovaluuttojen hyödyt inflaatiolta suojautumiseksi mainittiin usein. Lukijat vertasivat vastauksissaan kryptovaluuttoja myös kultaan.

Kryptojen energiankulutus kirvoitti kritiikkiä, vaikka se ei kaikkia estänyt niihin sijoittamasta.

– Luonnollisesti erittäin varteenotettava sijoituskohde, koska heiluu noin voimakkaasti. Toistaiseksi on ollut helppo tehdä rahaa sillä. Mutta en missään nimessä hyväksy, kun vievät niin tajuttoman paljon energiaa. Maailma olisi parempi ilman kryptovaluuttoja, jos ja kun ne perustuu tuollaiselle loputtomalle louhinnalle.

Moni uskoo myös kryptovaluutat mahdollistavaan lohkoketjuteknologiaan, jonka suuri potentiaali oli vastaajien mielestä vielä näkemättä.

– Tulevaisuuden tekniikkaa, lohkoketjuteknologian hyödyntäminen on vasta alkutaipaleella ja suurin osa potentiaali on käyttämättä. Arvonnousu on väistämätöntä tiettyjen valuuttojen kohdalla joilla on todellinen käyttökohde ja -tarve.

– Kryptoissa minua kiinnostaa nimenomaan lohkoketjuteknologia, ei niinkään varteenotettavana valuuttana. En usko, että tulee koskaan valuuttana toimimaan.

Myös kryptovaluuttojen verotus sai kritiikkiä useammassa vastauksista.

– Nykyiset verokäytännöt tekevät kuitenkin kryptosijoittamisesta vaikeaa. Oma veroilmoitus vaati tuntien koodaamisen ja datan generoinnin syvältä lohkoketjujen syövereistä. Tuskaista toimintaa ja jää varmasti monella tekemättä.

"Älytöntä"

Vastaajat, jotka eivät pitäneet kryptovaluuttoja sijoituskohteina ollenkaan, suhtautuivat vastauksissaan erittäin kielteisesti kryptovaluuttoihin. Niitä pidettiin usein keinotteluna ja arpapelinä.

– Aivan höpöhöpä ja älytöntä.

– Markkinoiden manipulointi on helppoa ja ennustettavuus huonoa. Pikavoittoihin yltävät vain murto-osa.

Moni piti kryptovaluuttoja suoranaisena pyramidihuijauksena.

– Hommassa pyramidiominaisuus. Alkuajan voittajat saivat isommat voitot kuin nykyiset voittajat, ja kiinnostuksen nousu hyödyttää eniten alkuaikojen voittajia - Pörssikauppa tai "pörssikauppa" bitcoineilla ei muuta bitcoinia "oikeaksi" valuutaksi.

– Kysymyksessä on selvästi pyramidi, mutta en pidä sitä huijauksena, sillä tarkoitus lienee useimmiten vilpitön. Kysymyksessä on ennemminkin vedonlyöntikohde kuin sijoituskohde. En harrasta vedonlyöntiä.

– Liian suuri määrä kryptoista on hyvin pienen porukan hallussa, jolloin ne ovat manipuloitavissa.

Elon Musk nousi esille

Myös Elon Muskin vaikutus bitcoinin kurssiin mainittiin usein.

– Jos yksi ihminen voi heiluttaa kurssia kymmeniä prosentteja päivän aikana, jotain on pahasti pielessä.

Kryptovaluutat nähtiin vastauksissa usein rikollisten valuuttana. Jotkut vastaajat jopa myönsivät hankkineensa kryptovaluutoilla huumeita.

– Ostin huumeita silkkitieltä. Rikos on jo vanhentunut, joten voin myöntää asian.

Eräs vastaaja kertoi käyneensä huumekauppaa internetissä kryptovaluutoilla ja jääneensä kiinni. Vankeusrangaistuksen jälkeen hän sijoitti kryptovaluuttoihin laillisesti ja nyt hänen mukaansa sijoitusten arvo on seitsennumeroinen.

– Tuntuu hyvältä näin 26-vuotiaana, kun tulevaisuus on turvattu. Teen myös töitä kiinteistönvälittäjänä. Olen harkinnut myös suomesta pois muuttamista, koska tämä verotusjärjestelmä on huono.

Lue myös:

    Uusimmat