Paljonko vaaka näyttää? Tämän painoindeksin ylittäneitä uhkaavat vakavat koronariskit

Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa 0:37
Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa – testaa heti!

Runsas lihavuus on tiedetty vakavan koronatartunnan riskitekijäksi, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella riskit koskevat myös lievästi lihavia.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Endocrinology -lehdessä, ja se perustuu 428 koronavirustartunnan vuoksi sairaalahoitoon joutuneen italialaisen terveystietoihin.

Vakavat hengitysvaikeudet olivat yli kaksi kertaa yleisempiä potilailla, joiden painoindeksi oli 30–35, kun vertailukohtana olivat normaalipainoiset. He tarvitsivat myös tehohoitoa viisi kertaa todennäköisemmin.

Yli 35:n painoindeksi liittyi vielä suurempiin riskeihin ja myös yli 12-kertaiseen riskiin menehtyä koronavirustartuntaan.

Italialaisten tulokset vahvistavat tutkimusnäyttöä lihavuuteen liittyvistä riskeistä koronapotilailla ja osoittavat riskien kohoavan riippumatta siitä, kuinka paljon lihavuutta on.

Painoindeksi lasketaan jakamalla paino pituuden neliöllä. Esimerkiksi: 78 kg / (1,70 m × 1,70 m) = painoindeksi 27. Lihavuudesta puhutaan, kun painoindeksi on 30–35. Painoindeksi 35–40 tarkoittaa vaikeaa lihavuutta ja sitä korkeampi sairaalloista lihavuutta.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat