Sokerilimuista löytyi jälleen yksi terveyttä rapauttava vaikutus
Nelivuotisessa seurannassa selvisi, että sokerilla makeutettuja virvoitusjuomia vähintään neljästi viikoittain juovat sairastuivat noin 50 prosenttia todennäköisemmin rasvamaksaan.
Sokerilla makeutettuja virvoitusjuomia paljon juovat näyttäisivät sairastuvan rasvamaksaan muita todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa. Yhteys havaittiin etenkin aikuisilla, jotka nauttivat vähintään neljä sokerilimua viikoittain.
Tutkimuksen alkaessa osallistujat eivät sairastaneet rasvamaksaa
Tulokset perustuvat 15 000 keskimäärin 39-vuotiaan kiinalaisen nelivuotiseen seurantaan.
Tutkimuksen alkaessa osallistujat eivät sairastaneet rasvamaksaa, sydän- ja verisuonitauteja tai syöpää, mutta seurannan aikana 2 900:lla todettiin ei-alkoholiperäinen rasvamaksa.
Sairastuivat noin 50 prosenttia todennäköisemmin
Sokerilla makeutettuja virvoitusjuomia vähintään neljästi viikoittain juovat sairastuivat noin 50 prosenttia todennäköisemmin kuin osallistujat, jotka joivat sokerilimuja harvoin.
Tämä havaittiin senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin osallistujien ikä, sukupuoli, muu ruokavalio, elämäntavat ja tulehduksista kertovat merkkiaineet.
Aiemmin on havaittu myös, että hyvän HDL-kolesterolin pitoisuudet pienenivät sokerilla makeutettuja virvoitusjuomia päivittäin juovilla. Toisen analyysin perusteella paljon sokeroituja virvoitusjuomia nauttivat sairastuivat muita todennäköisemmin tyypin 2 diabetekseen.
Liika sokeri muuttuu maksassa rasvaksi
Kiinalaisten tulokset vahvistavat näyttöä runsaan sokerin saannin ja rasvamaksan yhteyksistä. Liika sokeri muuttuu maksassa rasvaksi, joten yhteys on uskottava. Myös lihavuus, vähäinen liikunta ja etenkin runsas alkoholin käyttö altistavat rasvamaksalle.
Rasvamaksalla tarkoitetaan rasvan runsasta kertymistä maksasolujen sisään, minkä seurauksena maksa voi suurentua huomattavasti. Rasvan kertyminen maksasoluihin on usein merkki laajasta aineenvaihdunnan häiriöstä, joka altistaa diabetekselle, verenpaineen nousulle, veren rasva-arvojen muutoksille ja muille sairauksille.
Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.
Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
Uusimmat
-
14:01
YK epäilee: Israel käyttää siviilien näännyttämistä aseena
-
13:54
Real Madridilta järeä toimi tuomaria kohtaan – "Jätti tarkoituksellisesti huomiotta"
-
13:29
Pienen kylän ikuinen leima: Konginkankaalla tapahtui 20 vuotta sitten tragedia, joka ei unohdu koskaan
-
13:28
Podcast: SM-liigan playoffpelin kääntäneestä maalista paljastui räikeä rike: "Alkoi järjetön alamäki"
-
13:22
Journalisti-lehden päätoimittajaksi Marja Honkonen
-
13:06
Bruce Willisin tytär Tallulah, 30, sai kesällä autismidiagnoosin: "Se todella muutti elämäni"
-
13:03
Hyväntekijä Heikki Hurstia vastaan nostettu rikossyyte
-
12:51
Biden tapaa Filippiinien ja Japanin johtoa
-
12:39
HS-gallup: Perussuomalaisten ja kokoomuksen kannatus laskussa
-
12:36
Nämä emojit hämmentävät boomereita eniten
-
12:26
Supertähti raivostui ja haukkui Suomen – tämä tilitys ei unohdu: "Kenelläkään meistä ei ole pienintäkään toivoa"
-
12:19
Valio vähentää 89 työntekijää
-
11:58
Helsinkiläisessä rappukäytävässä ammuskeltiin tiistaiaamuna
-
11:58
Brittihovissa kuohuu – Lehti: Prinssi Williamin väitetty salarakas kommentoi suhdehuhuja
-
11:45
Tarja Halosen sairastumisen syy selvisi
-
11:31
Ruma välikohtaus kentällä – suurseura harkitsee liigasta häipymistä
-
11:27
Käänne säässä: heipat koville yöpakkasille!
-
11:18
Bussi suistui ojaan ja törmäsi sähkötolppaan Tampereella – 20 lasta kyydissä
-
11:07
SAK:n kokous keskeytettiin – lakkojen jatkumisesta ei vielä päätöksiä
-
11:00
Janni Hussi pelkää ylilyöntiä: "Minun täytyy hieman hillitä itseäni"
-
Lataa lisää