Joka kolmas keski-ikäinen suomalainen vakavan koronatartunnan riskiryhmässä – yleinen oireyhtymä lisää myös kuolleisuutta

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Videolla kerrotaan 5 perussairauksille altistavaa tekijää – neljään voit itse vaikuttaa

Koronavirustartunnan vuoksi sairaalahoitoon joutuneet menehtyvät kolme kertaa muita todennäköisemmin, jos he potevat myös metabolista oireyhtymää. He tarvitsevat myös todennäköisemmin tehohoitoa, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa, jossa yhdistyvät lihavuus, poikkeava glukoosi- ja rasva-aineenvaihdunta sekä kohonnut verenpaine. Siihen liittyy suurentunut sydän- ja verisuonisairauksien, tyypin 2 diabeteksen ja yleisen kuolleisuuden riski.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä, ja se perustuu 290 COVID-19-tartunnan takia sairaalahoitoon joutuneen potilaan seurantaan. Potilaat olivat keskimäärin 61-vuotiaita, ja heistä 66 prosentilla oli metabolinen oireyhtymä.

Verrattuna muihin potilaisiin metabolista oireyhtymää potevat menehtyivät kolme kertaa todennäköisemmin. Usein heille kehittyi myös äkillinen hengitysvajausoireyhtymä ja he tarvitsivat viisi kertaa todennäköisemmin tehohoitoa ja hengityskonetta.

Lihavuus ja diabetes on jo aiemmin osoitettu vakavan koronavirustartunnan riskitekijöiksi. Ne olivat tärkeimmät riskitekijät tässäkin tutkimuksessa. Yhteydet saattavat selittyä tulehdustilalla, joka liittyy metabolisen oireyhtymän osatekijöihin.

Metabolista oireyhtymää potee noin joka kolmas keski-ikäinen suomalainen.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat