Tutkimus: Asuinalue vaikuttaa diabetesriskiin – altistaa myös muille sairauksille

Älä unohda unta - Näin uni vaikuttaa terveyteesi 6:23
Videolla kerrotaan, miten uni vaikuttaa ihmisen terveyteen.

Autoliikenteen aiheuttama melu on monissa tutkimuksissa yhdistetty korkeaan verenpaineeseen ja sydänriskeihin, mutta samanlainen yhteys näyttäisi koskevan myös tyypin 2 diabetesta. Yhteys saattaa johtua melun aiheuttamasta stressistä ja uniongelmista, havainnon tehneet tutkijat kirjoittavat.

Tutkijat selvittivät liikennemelun vaikutuksia yli 1,5 miljoonan torontolaisaikuisen rekisteritietojen avulla.

Kun tiedot sairastumisista yhdistettiin tietoihin osallistujien asuinalueiden melutasoista, tutkijat havaitsivat tyypin 2 diabeteksen ja korkean verenpaineen riskin suurenevan tasaisesti mitä meluisampi asuinalue oli. Tämä havaittiin 15 vuoden seurannassa ja riippumatta autoliikenteen ilmansaasteista.

Melun aiheuttamat verenpainevaikutukset on nähty tutkimuksissa aiemminkin, mutta diabetesta koskevat havainnot ovat vähäisempiä. Tämän vuoksi tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysvaikutusarvion perusteella yli 200 000 suomalaista kärsii tieliikennemelun aiheuttamasta kiusaantuneisuudesta ja/tai unihäiriöistä. Pitkäaikainen tieliikennemelulle altistuminen aiheuttaa yli 70 sydäninfarktia vuosittain.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Copyright Duodecim 2020. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat